Презентація "Формування ключових компетентностей на уроках фізики"

Про матеріал
У фізиці виокремлено інтегровані змістові лінії: «Екологічна безпека та сталий розвиток», «Громадянська відповідальність», «Здоров’я і безпека», «Підприємливість та фінансова грамотність». Ці змістові лінії відбивають провідні соціально й особистісно значущі ідеї, що послідовно розкриваються у процесі навчання і виховання учнів під час вивчення фізики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формування ключових компетентностей на уроках фізики Учитель фізики та інформатики. Брагинівського ліцею Гуменюк В. М.

Номер слайду 2

Інтерес до навчання з'являється лише тоді, коли є натхнення, що народжується від успіху в оволодінні знаннями.Інтегровані змістові лінії при викладанні фізики: «Екологічна безпека та сталий розвиток», «Громадянська відповідальність», «Здоров’я і безпека», «Підприємливість та фінансова грамотність»

Номер слайду 3

Змістова лінія «Екологічна безпека та сталий розвиток» націлена на формування в учнів соціальної активності, відповідальності та екологічної свідомості, готовності брати участь у збереженні довкілля й розвитку суспільства, усвідомлення важливості сталого розвитку для майбутніх поколінь.

Номер слайду 4

Змістова лінія «Екологічна безпека та сталий розвиток» реалізується тим, що під час навчання фізики учні можуть:використовувати знання, отриманні на уроках фізики, для вирішення проблем довкілля;визначати причинно-наслідкові зв’язки впливу сучасного виробництва, життєдіяльності людини на довкілля;критично оцінювати результати людської діяльності в природному середовищі, усвідомлювати важливість ощадного природокористування;

Номер слайду 5

прогнозувати екологічні та соціальні наслідки використання надбань фізики та сучасних технологій у природному й соціальному середовищі, оцінювати їхнє значення для сталого розвитку;бути готовим брати участь у природоохоронних заходах, утилізації побутових відходів;ефективно співпрацювати з іншими над реалізацією екологічних проектів, розв’язувати проблеми довкілля, залучаючи членів родини та ширшу спільноту до природоохоронних заходів;Змістова лінія «Екологічна безпека та сталий розвиток» реалізується тим, що під час навчання фізики учні можуть:

Номер слайду 6

 Реалізація змістової лінії «Екологічна безпека та сталий розвиток»розкриття фізичних закономірностей природи через вступні бесіди вчителя відповідно до теми уроку; з’ясування ролі фізики в розв’язуванні екологічних проблем; складання графіків і діаграм, які ілюструють функціональні залежності результатів впливу людської діяльності на природу;

Номер слайду 7

аналізу прикладів економного та ефективного використання природних ресурсів; виховання екологічного розуміння та екологічної культури, відповідальності за стан навколишнього середовища;розв’язання задач з метою розуміння окремих екологічних понять, обробка статистичного матеріалу. Реалізація змістової лінії «Екологічна безпека та сталий розвиток»

Номер слайду 8

{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}Клас. Тема уроку. Зміст матеріалу. Змістова лінія «Екологічна безпека та сталий розвиток»Мотиви природоохоронної діяльності10 Основні положення молекулярно – кінетичної теоріїХімічне забруднення атмосфери. Поняття про гранично допустимі концентрації шкідливих речовин. Роль зелених насаджень в очищенні атмосфери.(здоров’язберігаючі задачі, проблемні запитання)Підвести до розуміння здоров’я людини як суспільної цінності. Формувати переконання в можливості попередити руйнування природи. Санітарно – гігієнічні, гуманістичні10 Броунівський рух. Причини тривалого перебування забруднень у повітрі і водоймищах.(експерименти, пізнавальні задачі)Визначати джерела забруднення навколишнього середовища, характеризувати їх, оцінювати екологічність. Пізнавальні, санітарно - гігієнічні10 Основне рівняння молекулярно – кінетичної теорії газів. Джерела забруднення атмосферного повітря. Кількісна оцінка забруднень (економічні задачі, проблемні запитання)Підготувати теоретичну базу для свідомого вибору форми поведінки в побуті. Формувати поняття про антропогенний фактор у природі. Санітарно – гігієнічні, економічні10 Теплова рівновага. Температура. Приклади реакцій живих організмів на зміну температурного режиму.(проблемні запитання, пізнавальні задачі)Розвивати вміння передбачати можливі наслідки людської діяльності, оцінювати їх вплив на природу. Гуманістичні,пізнавальні

Номер слайду 9

Змістової лінії «Громадянська відповідальність» сприяє формуванню діяльного члена громади й суспільства, що розуміє принципи і механізми функціонування суспільства, є вільною особистістю, яка визнає загальнолюдські й національні цінності та керується морально-етичними критеріями й почуттям громадянської відповідальності у власній поведінці.

Номер слайду 10

працювати в команді, приймати виважені рішення, що сприятимуть вирішенню науково-технологічних, економічних, соціальних чи інших проблем сучасного суспільства;ефективно співпрацювати з іншими над реалізацією різноманітних проектів, залучаючи родину, місцеву громаду та ширшу спільноту;визначати особистісні якості відомих учених-фізиків, що свідчать про їхню громадянську позицію, моральні якості;Змістова лінія «Громадянська відповідальність» реалізується тим, що під час навчання фізики учні можуть:

Номер слайду 11

розуміти, що стан надходження інвестицій в Україну, а отже й рівень добробуту в громадах, суспільстві в цілому залежить від рівня фізико-математичної й технологічної освіти, розвитку високотехнологічного виробництва;аналізувати й критично оцінювати події в державі на основі статистичних даних соціально-економічних, демографічних, екологічних та інших явищ і процесів в Україні та світі, протистояти маніпулюванню свідомістю, що застосовується в інформаційному просторі;діяти як активний та відповідальний член громадянського суспільства. Змістова лінія «Громадянська відповідальність» реалізується тим, що під час навчання фізики учні можуть:

Номер слайду 12

Реалізація змістової лінії «Громадянська відповідальність»розповіді про окремі епізоди з життя та діяльності видатних українських учених і винахідників; історичні довідки про відкриття фізичних законів;демонстрація дослідів;відео фрагменти з історії фізики в Україні; уривки з творів , казок, прислів’їв, загадок.

Номер слайду 13

Реалізація змістової лінії «Громадянська відповідальність» працювати в команді, приймати виважені рішення, що сприятимуть вирішенню науково-технологічних, економічних, соціальних чи інших проблем сучасного суспільства;  діяти як активний та відповідальний член громадянського суспільства;вільно висловлювати власну думку, ухвалювати спільне рішення.

Номер слайду 14

Змістова лінія «Здоров’я і безпека» прагне сформувати учня як духовно, емоційно, соціально й фізично повноцінного члена суспільства, який здатний дотримуватися здорового способу життя й формувати безпечне життєве середовище.«Добути й зберегти своє здоров’я може тільки сама людина» М. Амосов

Номер слайду 15

Змістова лінія «Здоров’я і безпека» реалізується тим, що під час навчання фізики учні можуть:застосовувати набуті знання та навички для збереження власного здоров’я та здоров’я інших;дотримуватися правил безпеки життєдіяльності під час виконання навчальних експериментів, у надзвичайних ситуаціях природного чи техногенного характеру;оцінювати позитивний потенціал та ризики використання надбань фізики, техніки і технологій для добробуту людини і безпеки суспільства та довкілля;виявляти ціннісне ставлення до власного здоров’я і здоров’я інших людей, до навколишнього середовища як до потенційного джерела здоров’я, добробуту та безпеки.

Номер слайду 16

Реалізація змістової лінії «Здоров’я і безпека»

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Змістова лінія «Підприємливість і фінансова грамотність» націлена на розвиток лідерських ініціатив, здатність успішно діяти в технологічному швидкозмінному середовищі, забезпечення кращого розуміння молодим поколінням українців практичних аспектів фінансових питань (здійснення заощаджень, інвестування, запозичення, страхування, кредитування).

Номер слайду 19

Змістова лінія «Підприємливість та фінансова грамотність» реалізується тим, що під час навчання фізики учні можуть:застосовувати фізичні знання для генерування ідей та ініціатив щодо проектної, конструкторської й винахідницької діяльності, для вирішення життєвих проблем, пов’язаних із матеріальними та енергетичними ресурсами;прогнозувати вплив фізики на розвиток технологій, нових напрямів підприємництва;оцінювати можливості застосування набутих знань з фізики в майбутній професійній діяльності, для ефективного вирішення повсякденних проблем;оцінювати власні здібності щодо вибору майбутньої професії, пов’язаної з фізикою чи технікою;

Номер слайду 20

розвивати ініціативність, працьовитість, відповідальність як запоруку результативності власної діяльності;прагнути досягти певного соціального статусу в суспільстві, зробити внесок до економічного процвітання держави;презентувати власні ідеї та ініціативи;аналізувати власну економічну ситуацію, родинний бюджет;орієнтуватися в широкому колі послуг і товарів на основі чітких критеріїв, робити споживчий вибір, протистояти маніпуляціям, що використовуються в рекламному та інформаційному просторі. Змістова лінія «Підприємливість та фінансова грамотність» реалізується тим, що під час навчання фізики учні можуть:

Номер слайду 21

розраховувати на основі отриманих знань економічну ефективність використання побутових приладів та обладнання, альтернативних джерел енергії;пропонувати способи та засоби економії енергетичних, часових, фізичних ресурсів у навчальному процесі та побуті;формувати якості лідера, формувати активну життєву позицію ;презентувати власні ідеї та ініціативи. Реалізація змістової лінії «Підприємливість та фінансова грамотність»

Номер слайду 22

Компетентнісний підхід на уроках фізики передбачає: Уміння учнів бачити та застосовувати фізику у реальному житті Уміння будувати та досліджувати фізичну модельІнтерпретувати отримані результати. Проводити досліди та експерименти з фізичними явищами та процесами. Розв’язувати теоретичні та прикладні проблеми, пов’язані із реальними ситуаціями в житті. 

Номер слайду 23

Шляхи реалізації компетенції на уроках фізики: Постановка експерименту (зацікавленість через здивування) Задачі з професійним змістом. Зв’язок фізики з життям Інтерактивні методи та нетрадиційні уроки Метод проектів Застосування ІКТ

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
9 червня 2023
Переглядів
740
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку