Презентація "Формування мотивації навчальної діяльності учнів на уроках біології"

Про матеріал

Мотивація – винятково важливий компонент не лише навчання, але й будь-якої людської діяльності. Є мотив – є й бажання виконувати й доводити до завершення цю діяльність. Скільки разів дитина за час свого навчання в школі чує від учителів і батьків фразу: «Потрібно добре вчитися, тому що...». А далі – дуже переконливі, на думку дорослих, доводи. Переконливі для дорослих, але часто зовсім не для дітей. А без належної мотивації не працюватиме жодна технологія. Адже всі без винятку технології пропонують високу зацікавленість і учнів і вчителів. Тож не тільки вчитель, алей учні повинні розуміти, навіщо? Та для чого? вони займаються певними видами діяльності та яку користь від цієї діяльності вони зможуть отримати.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФОРМУВАННЯ МОТИВАЦІЇ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ НА УРОКАХ БІОЛОГІЇ ЗА СУЧАСНИХ УМОВ Підготувала: Орлова І.М., вчитель біології Катеринівської ЗОШ І-ІІІ ст.

Номер слайду 2

МОТИВИ ГОЛОВНІ СИЛИ, ЩО РУХАЮТЬ ДИДАКТИЧНИЙ ПРОЦЕС. ВОНИ ПОСІДАЮТЬ ПЕРШЕ МІСЦЕ СЕРЕД ФАКТОРІВ, ЩО ВИЗНАЧАЮТЬ ЙОГО ПРОДУКТИВНІСТЬ.

Номер слайду 3

ЯКІСТЬ ЗНАНЬ УЧНІВ З БІОЛОГІЇ

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльності на основі діяльнісного підходу Очищення питної води методом фільтрування

Номер слайду 5

Мотивація навчальної діяльності на основі діяльнісного підходу Оцінка продуктів харчування Способи опріснення води

Номер слайду 6

Мотивація навчальної діяльності шляхом бесіди У вступному слові вчитель окреслює коло питань, що розглядатимуться на уроці. При цьому залучаються знання і суб”єктивний досвід учнів, наводяться цікаві приклади й парадоксальні ситуації, демонструється зв”язок матеріалу, що вивчається, з раніше вивченим. Учитель указує на практичне значення теми, яка розглядається.

Номер слайду 7

Мотивація навчальної діяльності шляхом створення проблемної ситуації Постановка питання, демонстрація експерименту або надання до уваги учнів логічної суперечності, для розв”язання та пояснення яких у дітей не вистачає знань.

Номер слайду 8

Дивуй! Найбуденніші й повсюдні явища, події, предмети можуть стати дивними, якщо на них подивитися з іншої точки зору. Здивування - початкова фаза розвитку пізнавального інтересу.

Номер слайду 9

Фантастична добавка У цьому прийомі вчитель доповнює реальну ситуацію елементами фантастики.

Номер слайду 10

Відстрочена відгадка На початку уроку вчитель дає загадку (або маловідомий і дивний факт), відгадку на яку можна дізнатися на уроці під час роботи над новим матеріалом.

Номер слайду 11

Мотивація навчальної діяльності шляхом використання художньої і науково-популярної літератури. Уривки з художніх і науково-популярних творів можна використовувати на різних етапах уроку і з різною метою: для ілюстрації, для постановки питань на закріплення вивченого матеріалу, на формування мотиваці.

Номер слайду 12

Асоціації на дошці Цей метод залучає власний досвід учнів, має високий рівень зацікавленості, проводиться фронтально. Його доцільно використовувати під час мотивації вивчення теоретичного та питань методології. Залежно від змісту має три форми проведення: поняття, квітка, прямокутник

Номер слайду 13

Мотивація навчальної діяльності в прцесі пізнавальних ігор Відгадай загадку! Чорна скриня Розв’яжіть задачку! Кросворди

Номер слайду 14

Міжнародний природничий інтерактивний конкурс “КОЛОСОК” та “ГЕЛІАНТУС”

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гоменюк Ліана Вікторівна
    Дякую за гарний практичний досвід, колего! Успіхів та нахнення!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Біологія, Майстер-класи
Додано
11 травня 2018
Переглядів
1799
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку