Презентація "Формування позитивної мотивації до навчання".

Про матеріал

Презентація "Формування позитивної мотивації до навчання".

В цій презентації ми розглянемо, яким чином можна стимулювати позитивну мотивацію та відповідальність в освітньому процесі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формування позитивної мотивації до навчання. Формування позитивної мотивації є одним з найважливіших аспектів освіти. Мотивовані учні прагнуть досягати більшого, проявляють більшу активність у навчанні та частіше досягають успіху. Цей принцип застосовується не тільки у шкільній освіті, а й у професійному розвитку та самоосвіті. Відповідальне ставлення до навчання формується у мірі зростання особистісної свідомості. В цій презентації ми розглянемо, яким чином можна стимулювати позитивну мотивацію та відповідальність в освітньому процесі.

Номер слайду 2

Навчальна мотивація1 Зовнішня мотивація -2 Внутрішня мотивація -«зароджується» під впливом внутрішнього дискомфорту (людина діє, щоб отримати внутрішнє задоволення, отримати позитивний психічний стан). Діяльність організовується за власною ініціативою, не залежить від чужої волі. Мотиви: внутрішнє задоволення, інтерес.виникає під впливом і тиском зовнішніх імпульсів - вимог, наказів, примусів, викликає зовнішній дискомфорт (людина зобов'язана виконувати чиюсь волю). До зовнішньої мотивації відносяться такі мотиви: соціальні, оціночні, на результат та ін.

Номер слайду 3

Продуктивна діяльність педагога. В Новій українській школі ставиться акцент не лише на професійні якості вчителя, але й на його психологічні знання. Педагог має добре знати закони розвитку дитячої психіки, соціальну ситуацію дитячого життя, розуміти внутрішні потреби дітей для того аби всі методики, які він застосовує давали результат. Здатність вчителя передавати знання. Учителеві мало володіти знаннями, він повинен впливати на учня, переконувати його, спрямовувати його думки, почуття, волю у відповідності з освітніми завданнями. Вчитель має налагодити з учнями духовний контакт. Педагог має володіти такою рисою характеру як, емпатія. педагог повинен відчувати, скільки потрібно говорити з учнем, на що саме ставити акценти в розмові, коли варто її припинити. Він обов’язково відчуває та знає про силу свого слова.4 Вчитель повинен дуже добре володіти організаторськими здібностями. Організаторські здібності проявляються вже на етапі планування уроку, виявляються в його проведені та в організації позакласної роботи школярів. Робота повинна бути організована так, щоб в учнів з’являлася ініціативність та бажання виконувати запропоноване вчителем завдання.

Номер слайду 4

Методи та прийоми, що сприяють підвищенню мотивації навчальної діяльностіМетод емоційного стимулюванняу поєднанні зісловесним методом. Прийоми зацікавлення, здивуваннястворення ситуації новизни, інформування про сучасні наукові дослідження2 Навчальні дискусіїПрийом парадоксу4 НаочніДемонстрація13 Проблемно-пошуковістворення проблемної ситуації (порівняння навчальних об’єктів, виділення суттєвих ознак, групування, класифікація, узагальнення, визначення протиріч тощо);«мозкова атака»;дослідницькі, прикладні, творчі, інформаційні проекти5 Практичнівиконання навчальних завдань (важливо дати учневі алгоритм виконання завдання)

Номер слайду 5

Методи та прийоми, що сприяють підвищенню мотивації навчальної діяльностіМетоди, які стимулюють пізнавальні запитання учнів. Незакінчені завдання, тексти, які спонукають учнів ставити запитання або шукати правильних шляхів виконання; запитання спрямовані на отримання додаткової інформації7 Методи, що стимулюють ініціативу учнівсамостійне творче складання завдання;самостійне складання завдань за аналогією на новому змісті;пошук аналогів у повсякденному житті9 Методи, що стимулюють ініціативу, яка проявляється під час діяльностіприйом навмисних помилок;прийом спільного з учителем пошуку розв’язання проблеми;прийом «лабіринту»;прийом виконання практичних завдань68 Методи, що стимулюють колективну ініціативу й спільну діяльністьстворення ситуації змагання в різних видах діяльності;створення ситуацій, що вимагають допомоги однокласнику;створення ситуацій, які вимагають критики

Номер слайду 6

Мотивація навчальної діяльності в процесі пізнавальних ігор та ігрових ситуацій«Загублений сувій»Учитель повідомляє, що в одному з музеїв знайдений стародавній сувій, який розповідає про якийсь відомий літературний твір або письменника. Сувій пошкоджений часом, окремі слова в реченнях зникли і їх потрібно відновити.«Снігова куля»Алгоритм цього прийому стисло можна описати так: слово – речення – питання – відповідь.«Заплутаний лист»Вчитель говорить, що вчора він отримав не­звичайного літературного листа, в якому чимало фактичних помилок. Учні по­винні виправити їх.«Так чи ні»Учитель задає запитання. Учні мають дати або стверджувальну відповідь «так» або заперечну «ні», за необхідності пояснити.«Рекламна кампанія»Після вивчення теми учням пропонується взяти участь у конкурсі на створення рекламного плаката з теми. Доцільно клас об’єднати у декілька груп, забезпечити учнів необхідними матеріалами та дати певний час на виготовлення рекламного ролика. Реклама може бути представлена у вигляді вірша, кліпу, плаката і тощо.Інтерактивні вправи:пазликросвордплутанинавікторинапошук слів“перший мільон”флеш-карткивеб-квествідкрийте коробку тощоhttps://wordwall.net/ukhttps://learningapps.org

Номер слайду 7

Висновок Отже, необхідними умовами для підтримки, розвитку позитивної мотивації учіння є: використання цікавого ігрового матеріалу у ході навчальних занять; забезпечення оптимального мікроклімату в системі взаємин «учитель-учень», гуманного ставлення до дитини; створення «ситуації успіху» для кожної дитини, стимулювання її пізнавальної активності; ефективне застосування в навчанні ігрових педагогічних технологій.

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
19 лютого
Переглядів
41
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку