Презентація "Формування психічного та духовного здоров'я"

Про матеріал
Що таке психічне та фізичне здоров'я? Ознаки психічного благополуччя та порушення психічної рівноваги. Рекомендації для відновлення психічного здоров'я. Критерії духовного здоров'я дітей та підлітків. Як здійснити реалізацію духовної складової? Навички, що сприяють психічному та духовному здоров'ю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель біології КЗ ЛОР “Львівська загальноосвітня санаторна школа №1 ім.Б.-І. Антонича І-ІІІст.” Гофрик М.І. Формування психічного та духовного здоров’я

Номер слайду 2

Здоров’я - стан душевного благополуччя, який характеризується відсутністю хворобливих психічних проявів і забезпечує адекватну умовам дійсності регуляцію поведінки і діяльності . «Словник психолога-практика» ред. Головіна С.

Номер слайду 3

Психічне та духовне здоров’я Позитивна ідентичність (розвиток самоповаги і поваги до інших людей) Емоційне благополуччя (самоконтроль, керування стресами, мотивація успіху і гартування волі) Інтелектуальне благополуччя (уміння вчитись, аналіз проблем і ухвалення рішень, критичне і творче мислення) Духовне благополуччя (орієнтування на загальнолюдські цінності, пізнавальні, естетичні, етичні потреби, потребу в самореалізації)

Номер слайду 4

Психологічне здоров’я Психологічне здоров’я – стан душевного благополуччя (комфорту), адекватне ставлення до навколишнього світу, відсутність хворобливих психічних явищ (фобій, неврозів). Психологічно здорова людина: не відчуває страхів, коли на цього немає реальних підстав; не боїться брати відповідальність за свої вчинки; воліє мислити самостійно.

Номер слайду 5

.. Американський психолог А.Маслоу вважає, що психічно здорова людина – це, насамперед, людина щаслива, яка живе у гармонії із собою та соціумом, не відчуває внутрішнього розладу. Здорова людина здатна реалізувати свій потенціал, вона використовує свої здібності та таланти, рухається в напрямку повного усвідомлення себе та сфери своїх переживань.

Номер слайду 6

Більшість людей вважають себе здоровими, якщо у них нема ознак порушень фізичного здоров’я. Однак вони можуть мати захворювання, навіть хронічні чи невиліковні, які не виявляються жодними аналізами і пов’язані з порушеннями їхньої ментальної (емоційної, розумової чи духовної) сфери. Наше психологічне благополуччя залежить від того, що ми думаємо про себе, як долаємо стреси, засвоюємо інформацію й ухвалюємо рішення. Найважливішим критерієм психологічного благополуччя є відчуття психологічної рівноваги, яку пов’язують із гармонійною організацією психіки та її можливістю адаптуватися до стресів.

Номер слайду 7

Люди з високим рівнем психологічної рівноваги демонструють: позитивну самооцінку, яка тісно пов’язана зі здатністю керувати своїм життям; послідовність і передбачуваність, що свідчить про сформованість характеру; цілеспрямованість, яка ґрунтується на позитивному баченні майбутнього і потребі у самореалізації; автономність (незалежність), що забезпечується умінням ухвалювати відповідні рішення; відчуття єдності з іншими людьми, що приносить у життя стабільність і наповнює його сенсом.

Номер слайду 8

Психологічно врівноважені люди більше насолоджуються життям і легше долають виклики та проблеми. Вони навіть інакше ставляться до них. «Здорова людина бачить у проблемах можливості, а хвора — у можливостях проблеми», — зауважив відомий психіатр Аллан Фромм. Психологічно врівноважені люди усвідомлюють свої почуття і вміють висловити їх у найкращий спосіб. Вони здатні ухвалити мудре рішення, керуючись моральними цінностями і відповідальністю.

Номер слайду 9

Ознаки психологічного благополуччя Ознаки порушення психологічної рівноваги адекватне сприймання дійсності викривлене сприймання дійсності здатність засвоювати знання, логічно мислити погіршення пам’яті, уваги, інших розумових здібностей здатність аналізувати проблеми й ухвалювати зважені рішення хаотичність, категоричність мислення цілеспрямованість, активність, незалежність нерішучість, залежність від чужої думки здатність дотримуватися соціальних норм і правил схильність до порушення правил, моральних норм, законів розвинене почуття відповідальності за себе (своє життя і здоров’я) уникання відповідальності, наявність шкідливих звичок критичне мислення підвищена навіюваність здатність адекватно оцінювати себе, самоповага занижена самооцінка, втрата віри в себе, у свої можливості природність поведінки, вихованість, чемність демонстративність, грубість, пихатість Здатність співчувати, доброзичливість емоційна черствість, ворожість, агресивність уміння пробачати і забувати образи злостивість володіння собою імпульсивність, різноманітні фобії оптимізм тривожність, зневіра

Номер слайду 10

  Реалізація психологічної складової здійснюється через:  створення сприятливого психологічного клімату на уроці;   дотримання позитивного мислення;   демонстрацію ненасильницьких засобів навчання;   навчання вмінню керувати своїми емоціями, почуттями;    навчання підтримання в собі впевненості у своїх можливостях, задатків;    здійснення самооцінки, самоконтролю;    здатність аналізувати наслідки дій шкідливих звичок;    навчання вмінню відмовлятися від пропозицій, які шкідливі для здоров’я;    навчання вмінню приймати самостійно рішення в різних ситуаціях;    навчання підтримувати дружні стосунки з усіма учнями класу;    музикотерапію; кольоротерапію.  

Номер слайду 11

   Якщо ви помічаєте, що вас дратують будь-які незначні нестандартні ситуації, сон короткий і неспокійний. Якщо ви часто неадекватно стали діяти — це сигнал. Значить, ваше психічне здоров'я дало тріщину. Як же зберегти психічне здоров'я? Прислухайтеся до даних рекомендацій, можливо, вони допоможуть вам його відновити.

Номер слайду 12

1 крок Праця  - найкращі ліки для психічного здоров'я. Неважливо, фізична, чи розумова праця, головне, щоб вона займала всю вашу увагу. Урізноманітніть своє життя цікавими для вас  заняттями. Це може бути спорт і хобі. Цікаві заняття допоможуть відчути приємну втому, задоволення і повернуть колишню працездатність. 2 крок Для відновлення психічного здоров'я більше часу приділіть сім'ї, дітям. Відчуйте себе комусь потрібним і улюбленим. Відчуйте сенс життя, стимул до розвитку. Дуже важливо для психічного здоров'я дотримуватися  режиму  дня. Вчасно вставати і лягати спати. Харчуватися здоровою і домашньою їжею, не переїдати. 3 крок Намагайтеся знаходити час для прогулянок на свіжому повітрі, подорожувати. Така різноманітність  життя сприятиме збереженню психічного здоров'я. Не забудьте виключити шкідливі звички. Якщо ви зможете виробити звичку у всьому бачити тільки хороше, це неодмінно сприятиме збереженню психічного здоров'я. Не забувайте, що стрес також може увійти у звичку.

Номер слайду 13

Духовне здоров’я Духовність - це стан душі, поведінка кожного з нас у життєвих ситуаціях, це наші думки, мова, вчинки, внутрішня моральна сутність людини. Якщо немає духовних потреб, нічого говорити і про духовний розвиток людини та її духовне здоров'я. духовність робить людину людиною. В сім'ї закладаються основи людяності, коріння духовності, фундамент особистості, великодушність, піклування про близьких, рідних. Ян Коменський закликав найбільше доглядати за душею, як головною частиною людини,необхідно привчати дітей до благочестя, потім до доброти, моралі або чесноти, нарешті - «до найбільш корисних наук». 

Номер слайду 14

Духовне здоров'я залежить від духов­ного світу особистості, зокрема складових духовної культури людства - освіти, науки, мистецтва, релігії, моралі, етики. Свідомість людини, її ментальність, жит­тєва самоідентифікація, ставлення до сен­су життя, оцінювання реалізації власних здібностей і можливостей у контексті влас­них ідеалів і світогляду - усе це зумовлює стан духовного здоров'я індивіда.

Номер слайду 15

Критерії духовного здоров'я дітей і підлітків: рівень інтегрованості, гармонійності, консолідованості, врівноваженості; духовність, прагнення істини; пріоритет цінностей гуманізму (добра, справедливості, любові, краси); орієнтація на саморозвиток, збага­чення своєї особистості.  

Номер слайду 16

 Реалізація духовної складової здійснюється через:  навчання доброзичливому ставленню до учнів школи, до товаришів у класі, до дорослих;  навчання відповідальності за власні дії та вчинки;  вироблення навичок самообслуговування;  навчання висловлювати свої погляди щодо здорового способу життя;  навчання здатності бачити й сприймати прекрасне в житті, природі,  мистецтві, літературі;  навчання вмінню розрізняти зло і добро, духовне і бездуховне, долати прояви зла у   собі; навчання усвідомленню життєвих цінностей.

Номер слайду 17

м. Ялта Навички,що сприяють психічному та духовному здоров’ю Самоусвідомлення та самооцінка позитивне ставлення до себе, інших людей, до життєвих перспектив; уміння реально оцінювати свої здібності та можливості; адекватна самооцінка; уміння адекватно сприймати оцінки інших людей. Навички самоконтролю уміння правильно виражати свої почуття; уміння контролювати прояви гніву, долати тривогу; уміння переживати невдачі; уміння раціонально планувати час. Мотивація успіху та тренування волі уміння зосереджуватися на досягненні мети; розвиток наполегливості та працьовитості; установка на успіх і віра в себе. Аналіз проблем і ухвалення рішень уміння визначати суть проблеми та причини її виникнення; здатність сформулювати кілька варіантів розв’язання проблеми; уміння передбачити наслідки кожного з варіантів для себе та інших людей; уміння оцінювати реальність кожного з варіантів, ураховуючи власні можливості та життєві обставини; здатність вибирати оптимальні рішення.

Номер слайду 18

Для тих, хто хоче навчитися мислити позитивно: Ніколи не дозволяйте собі зациклюватися на думках: -Я ніколи не буду щасливим. -У моєму житті немає нічого хорошого. - Мене ніхто не любить і не розуміє. Знаходьте у всьому позитив. Навіть у проблемах є позитив. Позбувайтесь від тривоги, навчіться контролювати свої емоції. Виражайте свої емоції без шкоди для оточуючих. Обмежти свої контакти з негативними людьми. Будьте відкриті для спілкування. Вибачайте та забувайте образи. Хваліть себе. Приберіть з вашого життя фрази: «Я вже стара для цього», «Я дуже хвора». Пам’ятайте, слова та думки матеріалізуються. Ви хочете, щоб усе, що говорите та думаєте стало реальністю?

Номер слайду 19

«Здоров’я – це повнота духовного життя, радість, ясний розум. Твоє здоров’я у твоїх руках…» В.О.Сухомлинський

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Maкущенко Aндрій Миколайович
    Дякую за гарну презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Войт Тетяна
    Супер, дякую ця розробка надихнула на створення своєї власної. Це дуже цінно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гулякіна Людмила Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
23 березня 2020
Переглядів
10147
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку