Презентація "Фосфор"

Про матеріал
Презентація з теми "Фосфор" для учнів 11 класу. Може бути використана як допоміжний матеріал при вивченні неметалів та їх властивостей, застосування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фосфор

Номер слайду 2

Фосфор P4, хімічний елемент V групи періодичної системи

Номер слайду 3

Відомо 10 модифікацій фосфору, з них найважливіші - білий , червоний і чорний фосфор (технічний білий фосфор називають жовтим фосфором ).

Номер слайду 4

Білий фосфор - м’яка, безбарвна кристалічна речовина, схожа на віск. Не розчиняється у воді, але добре розчиняється у сірковуглеці CS2 і бензині. Легкозаймиста речовина, тому зберігають її під водою.

Номер слайду 5

Білий фосфор у темряві на повітрі світиться зеленкувато-жовтим світлом. Це явище називається люмінесценція. Воно спричиняється повільним окисненням білого фосфору. Білий фосфор - надзвичайно отруйна речовина, навіть у малих дозах. 50 мг білого фосфору - смертельні! При тривалому слабкому нагріванні білий фосфор переходить у червоний.

Номер слайду 6

Червоний фосфор - порошок червоно-бурого кольору, неотруйний. Має атомні кристалічні ґратки. Не розчиняється у воді і сірковуглеці.

Номер слайду 7

Без запаху, у темряві не світиться. Червоний фосфор легко вбирає вологу, тобто є гігроскопічним. При нагріванні без доступу повітря випаровується, а при охолодженні його пара перетворюється на білий фосфор.

Номер слайду 8

Чорний фосфор - речовина, схожа на графіт, масна на дотик, має металічний блиск, не отруйний, виявляє властивості напівпровідників.

Номер слайду 9

Добувають чорний фосфор тривалим нагріванням білого фосфору під великим тиском.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Фізичні властивості

Номер слайду 12

Білий фосфор біла речовина (через домішки може мати жовтуватий відтінок)легко ріжеться ножем і деформується від невеликих зусильмає молекулярну будову, формула P 4. легкорозчинний в органічних розчинниках щільність становить близько 1823 кг / м . плавиться при 44,1 C. надзвичайно активний. отруйний

Номер слайду 13

Жовтий фосфор вогненебезпечна кристалічна речовина від світло-жовтого до темно-бурого кольору. плавиться при +34 C, кипить при +280 C. у воді не розчиняється, на повітрі легко окислюється і займаєтьсягорить сліпучим яскраво-зеленим полум'ям з виділенням густого білого

Номер слайду 14

Червоний фосфор більш термодинамічно стабільна модифікація елементарного фосфорумає формулу Р n і являє собою полімер зі складною структурою має відтінки від пурпурно-червоного до фіолетового, а в литому стані - темно-фіолетовий з мідним відтінком металевий блиск малорозчинний на повітрі не самозаймається, аж до температури 240-250 С (при переході в білу форму під час сублімації)розчиняється у воді, а також в бензолі, сірковуглеці й іншихщільність досягає 2400 кг / м

Номер слайду 15

Чорний фосфор найменш активна форма має високу (2690 кг / м ) щільністьчорна речовина з металевим блиском, жирна на дотик і дуже схоже на графіт, і з повністю відсутньою розчинністю у воді або органічних розчинниках проводить електричний струм і має властивості напівпровідника температура плавлення чорного фосфору 1000 С

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Для виробництва добрив та миючих засобів. Червоний фосфор:у виробництві сірників. Білий фосфор як димоутворювальний і запальний засіб. Чорний фосфорв металургії

Номер слайду 18

Діяльність людини порушилаприродний кругообіг Фосфору. Сполуки Фосфору використовуютьсядля виробництва добривта мийних засобів. Це призводить до забрудненняводойм сполуками Фосфору.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додано
14 березня 2022
Переглядів
5029
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку