Презентація "Фотомистецтво"

Про матеріал
Презентація з уроку мистецтва для учнів 9 класу "Фотомистецтво". У презентації розповідається про винахідників фотографії, напрями та жанри сучасної фотографії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фотомистецтво

Номер слайду 2

Фотомистецтво. Фотогра́фія, фото, також світли́на та світло́пис (від грецького φώς (φωτός) — світло та γράφω — пишу) — сукупність різноманітних науково-технічних засобів і технологій, які мають на меті реєстрацію одиничних довготривалих зображень об'єктів за допомогою світла. Фотографією називають також результат фотографічного процесу — зображення, електронне або отримане на певному матеріалі, здебільшого на цупкому папері. Колекції фотографій називають фотоальбомами. Для відтворення електронного зображення потрібне устаткування на зразок комп'ютера з монітором або проектором.

Номер слайду 3

Винахідники фотографіїВинахідниками фотографії є французи Жозеф Нісефор Ньєпс (1826р.) і удосконалили Луї Дагер та англієць Фокс Тальбот.

Номер слайду 4

Перша вдала зафіксована фотографія, зроблена Нісефором Ньєпсом 1826 року.

Номер слайду 5

Ж. Н. Ньєпс був першим, хто отримав фотографічне зображення на світлочутливій речовині за допомогою камери-обскури. Оригінал цинкової пла­стини, покритої світлочутливим асфальтом, яку Ж. Н. Ньєпс експонував протя­гом 8 годин, знаходиться у музеї Техаського університету в Сполучених Шта­тах Америки.

Номер слайду 6

Початком відліку історії фотографії прийнято вважати 7 січня 1839 року. Цього дня на засіданні Паризької академії наук її секретар Домінік Франсуа Араго виступив із повідомленням про винахід Луї Жака Дагера дагеротипу. Як часто буває в історії, Дагеру дісталися усі лаври винахідника фотографії: сла­ва, гроші, почесті.

Номер слайду 7

Дагеротип. Перша фотокамера Дагера

Номер слайду 8

Спочатку фотографи віддавали перевагу монументальним нерухомим об’єктам

Номер слайду 9

Фотографія має на меті створення за допомогою фотоапарата зображень певних предметів, об’єктів, людей. У результаті фотограф отримує світлину (на папері) або електронне зображення (цифрова фотографія). Спочатку вона була монохромна (чорно-білу), згодом виникла кольорова.

Номер слайду 10

Існує два напрями фотографії — документальна і художня. Документальна фіксує миттєвості життя, об’єктивну реальність. Художня втілює художній задум, авторський погляд на сцени й об’єкти, спеціально обрані або організовані для фотографування.

Номер слайду 11

Специфіка візуальної мови фотографіїЗасоби виразностікомпозиція, ракурс, колір,світлотінь,елементи переднього плану і тла відповідно до вимог візуальної гармонії.

Номер слайду 12

Жанри художньої фотографіїЖанри, спорідненні з живописом. Натюрморт Портрет Пейзаж Ню Автопортрет Жанри специфічні для фотографіїРепортаж Документальне фото Вуличне фото Реклама Репродукція

Номер слайду 13

Популярні сучасні напрями у фотографіїНа основі колажу, монтажу виник новий вид творчості — фото-арт

Номер слайду 14

Чи може фотографія мати свій художній стиль? Натуралістично відзнятий кадр буде ретельно демонструвати всі деталі, що потрапили в об’єктив. Якщо ж знімок зробити під кутом авторського художнього бачення, буде зовсім інша робота. Характер і сила авторського відхилення від дзеркальної фотографії і визначають саме стиль. Він може бути індивідуальним чи відповідати певній художній школі. Грей Малін. Ріміні, Італія (аерознімок)Сінді Грандстен. Фотоарт у жанрі фентезіКостя Пазюк. Польові горобці. Переможець конкурсу HBW World Bird Photo Contest, 2014

Номер слайду 15

Макрофотографія - призначена для зображення дрібних об'єктів у великому масштабіПопулярні сучасні напрями у фотографії

Номер слайду 16

Підводні фотозйомки. Дайвери знімають дивні підводні печери, риб, водорості. Популярні сучасні напрями у фотографії

Номер слайду 17

Аерофотографія — напрям фотомистецтва, який дає можливість відчути себе птахом і побачити нашу планету з висоти пташиного лету. Популярні сучасні напрями у фотографії

Номер слайду 18

Портрет митця. Легендою американського і світового фотомистецтва є Ансел Адамс (1902-1984). Коли йому було 10 років, батько забрав його зі школи й організував домашнє навчання, зокрема й уроки гри на фортепіано. Після того, як хлопчик зацікавився фотографією, він довго не міг зробити вибір між двома своїми захопленнями. У віці 17 років Ансел вступив до клубу, члени якого захищали природні пам’ятки. Багато фотографій юнак присвятив охороні парків і заповідників, що використовував клуб у природоохоронній діяльності. Широкої популярності А. Адамс набув завдяки своїм чорно-білим пейзажам. Він вважав, що технічна досконалість і майстерність фотографа не можуть зрівнятися з художнім поглядом, зі здатністю митця виразити своє світовідчуття за допомогою фотографії. Визнаний класик фотографії заснував перший у США факультет мистецтва фотографії в Каліфорнійській школі мистецтв. Багато його робіт можуть слугувати наочними посібниками з композиції, адже не тільки викликають певні емоції, а й допомагають зрозуміти взаємозв’язок між об’єктами в кадрі.

Номер слайду 19

Фотографія А. Адамса «Хребет Тітон і річка Снейк» увійшла до 116 робіт, обраних для занесення на золоту пластинку космічного корабля «Вояжер», який був запущений у космос, щоб передати іншим цивілізаціям інформацію про природу Землі

Номер слайду 20

Пейзаж. Одним із найвідоміших фотографів в Україні був свого часу Альфред Федецький, уродженець Житомира, випускник Фотографічного інституту Віденської Академії мистецтв. Він відкрив фотомайстерню в Харкові, фотографував коронованих осіб, військових, діячів мистецтва, шляхтичів і міщан.

Номер слайду 21

Домашнє завдання 1. Обробити власні фотографії за допомого фоторедакторів Fotor https://www.fotor.com/ua / Avatan https://avatan.com Fotostars https://fotostars.me/ Або будь-яких інших на власний розсуд. 2. Створити фотоколаж3. Поцікавтеся творчістю сучасних українських фотохудожників.

pptx
Додано
7 квітня 2020
Переглядів
8299
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку