Презентація " Фотомистецтво." ( до уроку Мистецтва №27 в 9 класі)

Про матеріал

Ознайомити учнів із художньою фотографією та її виражальними можливостями; формувати вміння та навички учнів щодо використання виражальних можливостей фотографії в ході підготовки творчого проекту; розуміння ролі засобів художньої виразності у створенні художнього образу; формувати в учнів уміння висловлювати оціночні судження та власне ставлення до творів .

Зміст слайдів
Номер слайду 1

“ Фотомистецтво “До уроку Мистецтва №27 в 9 класіСавченко Т. Т.

Номер слайду 2

Асоціативний кущ. Савченко Т. Т.

Номер слайду 3

Фотографія -— галузь науки, техніки та мистецтва, сутністю якої є одержання тривалих зображень об'єктів за допомогою світла з використанням сукупності технічних, наукових та мистецьких засобів. Фотографія - узагальнена назва зображення сфотографованого об'єкта, яке зафіксовано за допомогою довільних технічних засобів. Савченко Т. Т.

Номер слайду 4

Види фото: Савченко Т. Т.

Номер слайду 5

Винахідники фотографіїСавченко Т. Т. У 1825 р. Жозеф Нієпсе відкрив можливість одержання відбитків навко­лишнього світу на срібних платівках. Зображення на них з'являлося під дією сонячного світла. Такий винахід він назвав геліографією, тобто сонцеписанням. Спершу йому вдалося одержати нестійку копію гравюри, адже відбитки вицвітали, зникали. Нієпсе звернувся за допомогою до Луї Дагера. Саме той і довів справу до кінця. Перші стійкі фотографії почали називати на його честь — дагеротипами. Англієць Фокс Тальбот також знайшов метод фіксації зображення на па­пері, просякнутому чутливим до світла розчином. Фотографія вдосконалювалася повільно. Спершу знімали лише великі нерухомі об'єкти. Адже час сеансу становив ЗО хвилин. У 40-ві роки XIX ст. цей час скоротився до 20 хви­лин. Люди сиділи перед великою дивовижною машиною, вкриваючись ряс­ним потом. Спеціальними пристроями підпирали їхні голови, щоб ті часом не поворухнулися. Все це нагадувало середньовічні тортури. Жозеф Ньєпс Луї Дагерр. Вільям Телбот

Номер слайду 6

Савченко Т. Т.

Номер слайду 7

Анна Аткінс англійська ботанік і фотограф. Вважається першою жінкою-фотографом і авторкою першої книжки, ілюстрованої суто фотографіями. Савченко Т. Т.

Номер слайду 8

Поміркуйте : Савченко Т. Т.

Номер слайду 9

Фотокореспонденти Фотожурналістика — журналістські матеріали, які створюються за допомогою фотографічних форм і засобів. Має розгалужену палітру жанрів і прийомів. Основні з них: фотозамітка, фоторепортаж, фотокореспонденція, фотофейлетон, фотонарис, фотозвинувачення, фотофакт тощо. Савченко Т. Т.

Номер слайду 10

Фотомистецтво В Україні художньою фотографією займається велика кількість людей — аматорів і фотохудожників. В 1989 році була створена Національна спілка фотохудожників України, яка займається організацією та проведенням національних і міжнародних фотоконкурсів, сприяє розвитку художньої фотографії в Україні. Масовому розвитку художньої фотографії сприяє і газета «День», яка протягом багатьох років проводить на державному рівні дорослі і дитячі конкурси фотографії, демонструє найкращі твори на пересувній виставці в багатьох містах України. Савченко Т. Т. О.І. Криворучко «Дорога в нікуди»

Номер слайду 11

Поміркуйте, чому професія фотожурналіста входить в 10 найнебезпечніших ?У порівнянні з іншими професіями, журналістів гине декілька на рік і кожна така загибель детально висвітлюється на шпальтах газет. Та 50% представників цієї професії хоч раз у житті чули на свою адресу погрози чи ставали об’єктом недолугих жартівників. Ну не подобається багатьом наш брат, і нічого тут не вдієш. Особливо дошкуляють ті, у кого перо гостріше за інших. Бо кар’єру на цьому поприщі можна зробити лише за умови цікавих, гострих та актуальних матеріалів, і чи не кожна “акула пера” мріє якщо не розкрити вбивство президента Кеннеді і заробити свій перший мільйон та всесвітню славу, то хапнути за руку хабарника місцевого масштабу. Тому недолюблюють журналістів самі ж герої гострих та актуальних матеріалів. Відтак і помста буває різною – історії Гії Гонгадзе та Анни Політковської довгий час не сходили з перших шпальт, а дехто відбувся просто легким переляком, як-от газета “Сегодня”. Лише нещодавно до редакції солідного видання подзвонив жартівник та запевнив, що в приміщенні знаходиться… бомба. Одним словом життя – не мед, повірте. Савченко Т. Т.

Номер слайду 12

Художня фотографія - Вид сучасного мистецтва, суттю якого є не копіювання оточуючого світу. А фіксування за допомогою механічних засобів спеціально підібраних об’єктів або створених сцен для фотографування з метою вираження певного художнього задуму. Савченко Т. Т.

Номер слайду 13

Савченко Т. Т.

Номер слайду 14

"Я сподіваюся, що моя робота буде сприяти самовираженню в інших і стимулювати пошук краси і творчого азарту в величезному світі навколо нас "Савченко Т. Т.

Номер слайду 15

Савченко Т. Т.https://www.youtube.com/watch?v=E1ar. Zms. BBG8 пейзажная фотографія Анселя Адамса

Номер слайду 16

Альфре́д Костянти́нович Феде́цький - український фотограф польського походження, перший український оператор хронікально-документальних фільмів. Савченко Т. Т. Композитор Петро Чайковський, 14 березня 1893 року. Фото Альфреда Федецького. За 6 років роботи в Києві Федецький зробив чимало чудових фоторобіт, набув необхідного досвіду для самостійної роботи. На ім'я харківського губернатора він написав прохання про дозвіл відкрити в Харкові власне фотоательє. Через 3 місяці отримав дозвіл за № 2821 від 3 червня 1886 року «на право виконання фотографічних робіт». Удосконалив кінознімальний апарат, яким від 1896 року вперше в Україні почав знімати хронікальні фільми.2 грудня 1896 — у приміщенні Харківського оперного театру (тепер — обласна філармонія) Федецький провів перший в Україні публічний кіносеанс. Помер у Мінську, похований у Харкові. Фотографії з харківської майстерні Альфреда Федецького є предметом колекціонування. Збірка цих фото знаходиться, зокрема, в фондах історико-культурному комплексі «Замок Радомисль »

Номер слайду 17

До якого виду мистецтва належить фотографія ?Савченко Т. Т.

Номер слайду 18

пригадайте засоби виразності, які характерні для живопису чи графіки, якими користуються, на вашу думку, і фотографи. Савченко Т. Т.

Номер слайду 19

Савченко Т. Т.

Номер слайду 20

Савченко Т. Т.

Номер слайду 21

Савченко Т. Т.

Номер слайду 22

Савченко Т. Т.

Номер слайду 23

Савченко Т. Т.

Номер слайду 24

Стиль в фотографіїСавченко Т. Т.

Номер слайду 25

Савченко Т. Т. Напрями і стилі фотографії

Номер слайду 26

Види та жанри фотографії Савченко Т. Т.

Номер слайду 27

Практичне завдання. Перегляньте відеопрезентацію “ Види та жанри фотографії ” та прокоментуйте їх особливості. Савченко Т. Т.

Номер слайду 28

Музеї Савченко Т. Т. Шведський музей фотографіїЦе єдиний музей такого профілю в Україні. В музеї представлені фотографії та особисті речі донецьких фотографів, фототехніка. Є стенди присвячені Є. Халдею, Є. Комму, Р. Азриелю, Б. Виткову, В. Гончарову, Г. Навричевському. Музей фотожурналістики та фототехніки — музей, який знаходиться у Донецьку. Фотогалерея “ Світло і тінь ” Василя пилип’юка

Номер слайду 29

Рефлексія. Фотомайстер Василь Пилип'юк презентував у Івано-Франківську свої роботи(Відео перегляд)У чому полягають особливості роботи фотохудожника ?Савченко Т. Т.

Номер слайду 30

Домашнє завдання. Самостійно сфотографуйте цікаві куточки свого краю та організуйте фотоконкурс “ Україна рідна моя на прекрасній планеті Земля”Савченко Т. Т.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.6
Відповідність темі
4.9
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Максименко Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чіпка Данило
    Загальна:
    3.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    4.0
  3. Палій Тарас
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Golovina Natali
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Sosna Aleksandr
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Павловна Анна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Бак Світлана Костянтинівна
    Дякую, дуже помогло на уроці!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Єрмак Марина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Сорока Катерина Петрівна
    Цікавий і змістовний матеріал.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
30 березня 2018
Переглядів
15149
Оцінка розробки
4.8 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку