Презентація фрагменту уроку на тему:" Людина в Середньовіччі"

Про матеріал
Актуалізація знань.Робота з Стрічкою часу, на якій зазначено періоди Середньовіччя. Візуальні джерела, якою була взаємодія природи і людини в Середньовіччі? Слайд характеризує зайнятість людей протягом року. Історична цікавинка з якою дізнаємось про внутрішню колонізацію. Повчальне відео "Людина і природа 500 000 р. разом". Метод "Скрайбінг" 5 маленьких кроків, щоб урятувати Землю!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фрагмент уроку на тему: “ Людина у Середньовіччі”

Номер слайду 2

Формується держава; панує натуральне господарство. Збільшується кількість населення; виникають міста та формується міська культура«Осінь» Середньовіччя. Занепад господарства

Номер слайду 3

“Сонце сідало за однією з порослих буйною травою галявину лісі... Сотні розлогих, широкочолих, з невисокими стовбурами дубів, які може бачили ще величну ходу римських легіонів, простягли свої вузлуваті руки над товстим килимом пишного зеленого дерну; а подекуди між ними видніли буки, гостролист та кущі різних порід, такі густі, що вони не пропускали поземних променів призахідного сонця. А інде вони розступались, лишаючи довгі широкі алеї, в мережі яких так приємно заблукати окові і в яких уява вбачає стежки до ще розкішніших картин лісової самоти.»Уривок із роману В. Скотта”Айвенго”.

Номер слайду 4

Завдання 1 Розкрити характер взаємодії людини і природи в СередньовіччіЧому ліс був джерелом життя і одночасно справжньою загрозою?

Номер слайду 5

В епоху Середньовіччя людина розпочинає суттєво впливати на природу. Важливу роль у житті середньовічної людини відігравали річки. Вони забезпечували людей рибою, рухали колеса водяних млинів, слугували шляхами сполучення. Найбільше значення мали річки Луара, Сена, Рона у Франції, Темза в Англії, Рейн, Ельба в Німеччині, По в Італії

Номер слайду 6

Неодноразово в Європі ставалися землетруси. Про один із землетрусів чернець монастиря св. Морціала писав, що він розпочався посеред ночі. Ченці, які співали у церковному хорі, кинулися тікати, миряни зривалися зі своїх ліжок. Навіть птахи тремтіли від страху, а вода в джерелах вирувала голосніше, ніж завжди

Номер слайду 7

Протягом 1180-1223 рр. Європою прокотилося сімнадцять буревіїв. Вони знищили лани й виноградники, зруйнували житла, вежі церков і замків. У 1221р. грози тривали протягом восьми днів. Під час гроз із блискавками часто виникали пожежі. Нерідко траплялися повені, які руйнували житла, укріплення, мости, заливали поля. Загалом неврожаї, повені, пожежі завдавали великих збитків господарству людини Середньовіччя.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Історична цікавинка. У продовж ХІ-ХІІІст. у наслідок зростання населення, у Європі відбувається освоєння нових територій. Селяни розчищали ліси, розорювали цілинні землі, відвойовували сушу від моря. У долинах великих річок почали осушувати болота й будувати укріплюючи дамби - все це внутрішня колонізація.

Номер слайду 10

Нерідко людина, приборкуючи природу, удавалася до хижацьких прийомів. Прикро, що Голландія, тобто “Лісова країна”, в епоху Середньовіччя фактично втратила ліси. Також було вирубано й спалено ліси в Англії, Франції, Іспанії та Італії. На той час у західноєвропейських містах проживало багато звірів ( оленів, кабанів, ведмедів, лосів, турів, зубрів, лисиць та вовків).

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

Номер слайду 15

Що можеш зробити Ти?!Методом «Скрайбінг»5 маленьких кроків, щоб урятувати Землю:1 – Бути енергоефективним: а)встановити LED освітлення; б)утеплити будинок;в) вимикати непотрібні прибори);2 – «Озелень» своє пересування:а) пересувайся пішки або на велосипеді;б) користуйся авто економно3- Роби покупки розумно:а) використовуй еко-сумки;Б) придбай багаторазову чашку для кави4. Зміни свій раціон: А)більше рослинної їжі;Б) не викидай їжу, компостуй те, що зіпсувалось5- Захищай і відновлюй ліси!А) посади своє дерево;Б) проведи прибирання довкілляІ завжди пам’ятай, що звички кожного мають значення!!!!!!!

pptx
Додано
15 січня 2021
Переглядів
1010
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку