Презентація "Фрактали" (для роботи в МАН)

Про матеріал
В даній презентації дано поняття фрактала, розглянуто їх властивості, названі види фракталів та способи їх утворення. Показано застосування фракталів в діяльності людини. Незрівняну красу фракталів можна побачити в галереї фракталів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фрактали. Застосування фракталів в діяльності людини Виконала:учениця 11-А класу Харківської загальноосвітньої школи I-III ступенів №138 Дядіна Вероніка

Номер слайду 2

Мета даної роботи: З'ясувати, що таке фрактал; виділити основні види фракталів.з'ясувати, в яких областях науки і техніки використовуються фрактали. Завдання дослідження: Опрацювати і проаналізувати літературу по темі дослідження.розглянути різні види фракталів, їх класифікацію.зібрати колекцію фрактальних образів для первинного ознайомлення зі світом фракталів.ppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_x

Номер слайду 3

ПОНЯТТЯ ПРО «ФРАКТАЛ» Фрактал - складна геометрична фігура, що має властивість самоподібності, тобто складена з декількох частин, кожна з яких подібна всьому тілу.ppt_xxshearppt_x

Номер слайду 4

ПОНЯТТЯ ПРО «ФРАКТАЛ» Термін «фрактал» ввів у 1975р. французький математик Бенуа Мандельброт.

Номер слайду 5

ВЛАСТИВОСТІ ФРАКТАЛІВВолодіє нетривіальною структурою на всіх масштабах, тому збільшення масштабу не веде до спрощення структури; на всіх шкалах ми побачимо однаково складну картину.Є самоподібною. Володіє дробовою метричною розмірністю.

Номер слайду 6

ВИДИ ФРАКТАЛІВФрактали діляться на групи. Найбільші групи: геометричні фрактали; алгебраїчні фрактали; стохастичні фрактали.

Номер слайду 7

ГЕОМЕТРИЧНІ ФРАКТАЛИ Саме з геометричних і починалася історія фракталів. Даний вид фракталів виходить шляхом простих геометричних побудов.

Номер слайду 8

КРИВА КОХА

Номер слайду 9

АЛГЕБРАЇЧНІ ФРАКТАЛИ Свою назву вони отримали за те, що їх будують, на основі алгебраїчних формул. ppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_x

Номер слайду 10

МНОЖИНА МАНДЕЛЬБРОТА В якості прикладу розглянемо множину Мандельброта . Алгоритм його побудови досить простий і заснований на простому ітеративному вираженні: Z [i +1] = Z [i] * Z [i] + C

Номер слайду 11

СТОХАСТИЧНІ ФРАКТАЛИ Стохастичні фрактали - відомий клас фракталів, які виходять у тому випадку, якщо в ітераційному процесі випадковим чином змінювали будь-які його параметри. При цьому виходять об'єкти дуже схожі на природні - несиметричні дерева, порізані берегові лінії тощо.

Номер слайду 12

СТОХАСТИЧНІ ФРАКТАЛИСтохастичні фрактали використовують при моделюванні рельєфу місцевості і поверхні моря .

Номер слайду 13

МЕТОДИ ПОБУДОВИ ФРАКТАЛІВЗ використанням L – систем. Методом систем ітеріруємих функцій –(Iterated Function System – IFS). L - системи використовують для побудови геометричних фракталів, а IFS для побудови алгебраїчних фракталів.

Номер слайду 14

L-СИСТЕМИНайбільш простий спосіб побудови фракталів — це метод побудови за допомогою L - систем. Даний метод був розроблений Арістрідом Лінденмайером. Даний спосіб побудови фракталів здійснюється за допомогою простої, але достить ефективної технології комп`ютерної графіки — “черепашечна графіка”. В основі даного виду комп`ютерної графіки лежить черепашка, яка «повзає» по площині, малюючи за собою лінію.

Номер слайду 15

L-СИСТЕМИДля того щоб показати можливості L - систем, можна представити декілька прикладів.

Номер слайду 16

МЕТОД СИСТЕМ ІТЕРІРУЄМИХ ФУНКЦІЙДаний метод був розроблений і втілений в життя американським математиком М. Барнслі . Це метод складніший і гнучкіший, ніж метод L - систем . На відміну від методу L - систем він описує фрактали не графічно, а мовою математики. IFS дозволяє будувати більш складні фрактали, ніж метод L - систем . У ньому можна будувати такі знамениті фрактали як: множина Жюліа, фрактал Мандельброта та інші. У IFS для роботи з фракталами використовують комплексні числа і комплексну площину. Даний метод дозволяє побудувати безліч фракталів різних типів.

Номер слайду 17

СЕРВЕТКА СЕРПІНСЬКОГОДаний метод дозволяє побудувати множество фракталів, розглянемо найбільш простий і цікавий фрактал – серветку Серпінського, який має вигляд:

Номер слайду 18

СЕРВЕТКА СЕРПІНСЬКОГО Для наочності візьмемо даний фрактал після одного перетворення. Він міститиме в собі чотири трикутника, один основний і три похідних від нього, мають номери t1, t2, t3 Розташуємо даний фрактал на комплексній площині, і для представлення координат будемо використовувати комплексні числа.

Номер слайду 19

СЕРВЕТКА СЕРПІНСЬКОГОЗауважимо, що в великий трикутник вписано три маленьких. Для переходу основного трикутника в вихідний потрібно три рівняння виду:

Номер слайду 20

СЕРВЕТКА СЕРПІНСЬКОГОЗагальне рівняння серветки Серпінського для n-кутника можна записати у вигляді: Де i номер вершини многокутника, z i комплексна координата вершини основного многокутника, f i (z) перетворена комплексна координата. m це число більше 1, і яке входить в вираз l / m , де l – це відстань між z і z i , яке показує відстань від вершини основного трикутника fi(z).

Номер слайду 21

ЗАСТОСУВАННЯ ФРАКТАЛІВЗастосування фракталів у комп'ютерній графіці Застосування в фізиці, радіотехниці та децентралізованих мережах Застосування теорії фракталів в архітектурі.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 22

ФРАКТАЛИ В ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЇДля передачі даних на відстані використовують антени, які мають фрактальні форми, що сильно зменшує їх розміри і вагу.

Номер слайду 23

За допомогою фракталів можна змоделювати язики полум`я.

Номер слайду 24

ФРАКТАЛИ В АРХІТЕКТУРІФрактальний принцип розвитку природних і геометричних об`єктів проникає вглиб архітектури і як образ зовнішнього рішення об`єкта, і як внутрішній принцип архітектурного формоутворення.

Номер слайду 25

ВИСНОВКИТеорія фракталів має зовсім невеликий вік. Фрактал - це математична величина, що зустрічається досить часто. Фрактал - самоподібна фігура, зображення якої не залежить від масштабу.Існує 2 способи побудови фракталів Фрактали оточують нас повсюди: в природі, в комп'ютерних технологіях, їх використовують різні науки.

Номер слайду 26

ГАЛЕРЕЯ ФРАКТАЛІВ

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!r

pptx
Пов’язані теми
Математика, Інші матеріали
Додано
31 січня 2021
Переглядів
5339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку