Презентація "Французька народна казка «Дроворубова донька». Своєрідність інтерпретації у казці мандрівного сюжету «красуня і чудовисько». Чарівні елементи в казці."

Про матеріал
Презентація до уроку за казкою "Дроворубова донька" (за Модельною навчальною програмою «Зарубіжна література. 5-6 класи», авт. Богданець-Білоскаленко Н. І., Снєгірьова В. В., Фідкевич О. Л.) для 5 класу НУШ) містить коструктивні і творчі завдання, що спонукають аналізувати, висловлювати та обгрунтовувати власну думку, дискутувати, обирати пзицію, сприяють формуванню навичок уважного та осмисленного читання художнього твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Французька народна казка «Дроворубова донька». Своєрідність інтерпретації у казці мандрівного сюжету «красуня і чудовисько». Чарівні елементи в казці.

Номер слайду 2

Пригадаймо. Мандрівний сюжет – це…В узбецьких, татарських, сербських, скандинавських казках є свій «Колобок»; у литовських, шведських, японських — свої «Ріпка», «Курочка ряба», «Царівна-жаба» тощо. Це тому, що в сюжетах казок знайшли відображення схожі життєві події, моральні цінності і прагнення. Усі люди хочуть миру, добра й любові, щастя і справедливості, прагнуть до кращого життя.схожий (повторюваний) сюжет казок у різних народів світу.

Номер слайду 3

Мандрівний сюжет«красуня і чудовисько»І в усіх варіантах казок відбувається однакове казкове дійство: Чудовисько перероджується, захопившись Красунею. Якщо воно звіроподібне, то відбувається його перетворення – під чарами любові. Тобто любов рятує Чудовисько, і воно стає не просто кращим, а – Прекрасним Принцом.

Номер слайду 4

«Дроворубова дочка» — чарівна казка. Доведіть, навівши приклади. В основі сюжету лежить подолання будь-якої скрутної ситуації. Головний конфлікт – протистояння добра і зла. Персонажі в чарівних казках діляться на дві групи: сили добра ы сили зла. Сили добра – це головний герой разом зі своїми помічниками. Сили зла – це помічники головного ворога і він сам. Наявність чарівних помічників та чарівних предметів. Розв'язка неодмінно щаслива: герой із почестями повертається додому, подолавши всі негаразди та перешкоди.

Номер слайду 5

Поєднання в образі героїні краси зовнішньої і внутрішньої. Утвердження ідеї активного добра.

Номер слайду 6

Осмислюємо прочитане. Чому ім’я є тільки у третьої доньки – Маріон?Чим відрізняється Маріон — найменша дроворубова донька — від своїх сестер?Які найнеймовірніші пригоди відбуваються з нею в казці? Поміркуйте, чому саме вона зазнає усіляких бід, поки, нарешті, стає щасливою. Що в поведінці дівчини подобається вам найбільше?

Номер слайду 7

Підтвердіть або спростуйте думку про поєднання внутрішньої і зовнішньої краси в зображенні героїні. Використайте 2–3 фрагменти твору на підтвердження своєї позиції. Словесне малювання. Створіть усний портрет Маріон. Вислови думку

Номер слайду 8

Подискутуймо. Займи позциію Чи важливо, абидобро було активним?Використайте для аргументації своєїдумки 2 епізоди з твору та 2 епізоди з реального життя. За результатами дискусії укладіть таблицю.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ДОБРО ПОВИННО БУТИ АКТИВНИМЗАПРОТИ1.2.3.4.

Номер слайду 9

Розгляньте й оцініть художні ілюстрації до казки. Уявіть, щовам потрібно зробити малюнки для мультфільму за казкою«Дроворубова донька». До яких епізодів ви їх намалювалиб? Намалюйте 1 малюнок і презентуйте на наступного уроку. Домашнє завдання

pptx
Додано
23 вересня 2022
Переглядів
1946
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку