Презентація. "Фразеологія. Поняття про фразеологізми"

Про матеріал
Мета: Розширити знання про фразеологію. З’ясувати роль фразеологізмів у мовленні. Навчитися знаходити фразеологізми в тексті та пояснювати їх значення. Формувати навички вживання фразеологізмів у мовленні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФРАЗЕОЛОГІЯ, ПОНЯТТЯ ПРО ФРАЗЕОЛОГІЗМ, ЙОГО ЛЕКСИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ

Номер слайду 2

Мета уроку: Розширити знання про фразеологію. З’ясувати роль фразеологізмів у мовленні. Навчитися знаходити фразеологізми в тексті та пояснювати їх значення. Формувати навички вживання фразеологізмів у мовленні. Розвивати образне мислення, увагу. Виховувати бажання здобувати знання.

Номер слайду 3

Фразеологія – краса народної мови. Є. Чак

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Завдання: прочитати речення, визначити фразеологізми, пояснити їх значення. Так це нас козаки, мабуть, убрали в шори? (П. Куліш.) Кіт Мурлика до дороги добре взяв за пояс ноги. (І. Франко.) 3. Не говоріть: “Він до роботи злий”. Який він злий? Він до роботи добрий. (А. Бортняк.) 4. Мій Києве рідний! Я першості пальму тобі віддаю! (Л. Дмитерко.) 5. Друже мій! Не соромся, гордися любов’ю! Якщо любиш Вітчизну, то й мову люби. А не любиш – буває… То що ж – Бог з тобою. Чи не Бог із тобою, а хрест на тобі… (Ю. Бедрик.) 6. З захмарних, із захмарених висот дощ не проллється манною небесною (Д. Кремінь.)

Номер слайду 17

pptx
Додано
11 квітня 2023
Переглядів
342
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку