Презентація «Фразеологізми»

Про матеріал

Пояснити предмет вивчення фразеології, дати основні відомості про фразеологізми, формувати вміння користуватися фразеологічним словником; розвивати логічне й образне мислення школярів; сприяти збагаченню та уточненню їхнього словника; виховувати пошану до скарбниці усної народної творчості.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фразеологізми. Поняття про фразеологізм, його лексичне значення. Ознайомлення із фразеологічним словником. Автор: учитель української мови та літератури Боярської ЗОШ І-ІІІ ст.№1 Києво – Святошинського району Морська Тетяна Володимирівна

Номер слайду 2

Прочитати фразеологізми, записати в зошит

Номер слайду 3

Пояснити лексичне значення фразеологізмів. Точити теревенібазікати, безпредметно говорити. Бити байдикиледарювати, нічого не робити. Мокрим рядном накритинакинутися на когось із докором. У сірка очей позичатипро людину, яка соромиться ганебного вчинку. Побити горшкипосваритися. Гнути кирпузадаватися. Задніх пастибути останнім, відставати в чомусь. Передати куті медуперебрати в чомусь зайвого. Залити сала за шкурузавдати комусь лиха.

Номер слайду 4

Розгляньте малюнки, підберіть до них фразеологізми.

Номер слайду 5

Фразеологізм. Стійкий, крилатий. Розтлумачує, об’єднує, збагачує Він є крилатим! Афоризм Фразеологія Найуживаніша, цікава. Повчає, вивчає, зацікавлюєРозділ мови, що вивчає фразеологізми. Наука Скласти сенкан до слів фразеологізм ( І варіант), фразеологія ( ІІ варіант)

Номер слайду 6

Інтерактивна вправа

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Метод “Мікрофон”Я дізнався…Мені не сподобалось…Я навчився…Мене зацікавило…Я відчув труднощі…

pptx
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
3063
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку