Презентація "Фразеологізми. Афоризми"

Про матеріал
Презентація "Фразеологізми. Афоризми" складена до уроку на основі модельної програми Голуб, Горошкіна за підручником Онатій .Ткачук (НУШ)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ранкова зустріч

Номер слайду 2

Вислови про мед( стійкі словосполучення) Пливе як муха в меду Злітатися як мухи на мед Передати куті меду Медок на вустах

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Тема: Фразеологізми. Афоризми (прислів'я, приказки, крилаті вислови)

Номер слайду 5

Пригадайте: Що таке фразеологізми? Для чого фразеологізми потрібні в мовленні? Де можна дізнатися значення фразеологізмів? Звідки походять українські фразеологізми?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ФРАЗЕОЛОГІЗМАМИ Є І АФОРИЗМИ Афоризм – це короткий влучний вислів, який виражає яку – небудь узагальнену думку. Наприклад:Борітеся — поборете! — слова з поеми Т. Г. Шевченка «Кавказ» (це полум’яний заклик до боротьби проти національного й соціального гноблення). Через терни до зірок — латинський вислів(походить з твору давньоримського письменника і філософа Сенеки). Буря в склянці води — вислів належить французькому письменникові і філософу Ш. Л. Монтеск’є (велике хвилювання з незначного приводу, дрібної події, які штучно роздуваються). З корабля на бал — вислів належить російському письменникові О. Пушкіну (різка й несподівана зміна обставин). Для слави козацької — усталений зворот, широко вживаний у думах та історичних піснях.

Номер слайду 8

РІЗНОВИДИ ФРАЗЕОЛОГІЗМІВ Різновидами фразеологізмів є прислів'я та приказки. Жанр усної народної творчості Прислів'я та приказки — короткі влучні вислови, які образно та лаконічно передають нащадкам висновки з життєвого досвіду багатьох поколінь предків. Хліб - усьому голова. Не одежа красить - а добрі діла.

Номер слайду 9

Наука в ліс не веде,… Праця чоловіка годує,.. Сім разів відміряй… Семеро одного… Своя сорочка… Слово не горобець… На Бога надійся,… Що посіяв… Яйця курку… Застав дурня Богу молитися,… Сльозами горю… Вченому світ… Почав за здравіє, а… (а з лісу виводить) (а лінь марнує) (- один відріж) (не чекають) (ближча до тіла) (- вилетить не піймаєш) (а сам не зівай) (- те й пожни) (не вчать) (він і лоба розіб’є) (не допоможеш) (а невченому тьма) (закінчив за упокій)

Номер слайду 10

Підібрати правильний варіант відповіді Крутитися розбиратися носиться сказав ласий кіт до ковбаси дурень з писаною торбою сокирою одрубав баран в аптеці муха в окропі. як

Номер слайду 11

Списати, вставити із довідки закінчення У короткого розуму … . Під носом косовиця, а … . Борода виросла, а … . Дурень з дурнем зустрічались, … . Порожній млин і … . У закритий рот … . Довідка. Муха не влетить; без вітру меле; язик довгий; в голові ще й на зяб не орано; розуму не принесла; один одним дивувались.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

КРИЛАТІ ВИСЛОВИ До фразеологізмів належать крилаті вислови. Крилатим називають вислів, який став широко вживаним завдяки своїй виразності. Наприклад: Учітеся, читайте, і чужому научайтеся , й свого не цурайтеся (Т.Шевченко). Історія це святая святих народу (О. Довженко). Життя без книг –це хата без вікна (Д. Павличко). Чому ці вислови називаються крилатими? Через те, що такі вислови часто вживаються, вони ніби отримали крила і літають між людьми, які і використовують їх у своєму мовленні.

Номер слайду 14

Що спільного між прислів’ями, приказками і афоризмами й крилатими висловами? Що їх відрізняє? Зверніть увагу, діти, і афоризми, і крилаті вислови мають авторів. Саме цим вони докорінно відрізняються від народних висловів!

Номер слайду 15

Прочитати, визначити різновиди фразеологізмів Попасти пальцем в небо. Бути чи не бути? (В.Шекспір) У всякого своя доля і свій шлях широкий (Т.Шевченко). Камінь спотикання (Ісаія, глава 28, 16). Рукою подати. Не кажи «гоп», поки не перескочиш. Всякому городу нрав і права (Г.Сковорода). Краще з розумним згубити, ніж з дурним знайти.

Номер слайду 16

Завдання із «секретом» Записати подані фразеологізми за лексичним значенням у такому порядку: Хитра, непорядна людина. Добре запам’ятовувати. Бути в розпачі, впадати у відчай. Людина, яка тримається неприродно прямо, виструнчено. Дуже пильно дивитися на когось. Про вродливу людину. Коли винному придумують кару, яка насправді є його визволенням. Довідка. Ні в казці сказати, ні пером описати; карбувати в своїй пам’яті; у вічі лис, а за очі, як біс; аршин проковтнув; а щуку кинули у річку; їсти очима; рвати волосся на голові. Ключ: з перших букв прочитаєте назву нашої країни.

Номер слайду 17

https://learningapps.org/view2667351

Номер слайду 18

Підсумок уроку Які жанри усної народної творчості є різновидами фразеологізмів? Що таке крилаті вислови і афоризми? Що їх відрізняє? Прислів 'я та приказки є різновидами фразеологізмів. Це загальновідомі думки з художньої літератури, відомих людей. Афоризми, і крилаті вислови мають авторів. Саме цим вони докорінно відрізняються від народних висловів!

Номер слайду 19

Домашнє завдання 1.Перегляньте презентацію. 2.Опрацюйте запропонований матеріал. 3.Вивчіть правила на стор.94. 4.Усно виконайте вправу 149,151 5.Письмово виконайте вправу 148 6.Виконати інтерактивну вправу https://learningapps.org/watch?v=p8nswet9319

ppt
Додано
6 січня 2023
Переглядів
1765
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку