Презентація "Футбол для всіх"

Про матеріал
Футбол, як один із засобів фізичного виховання учнів, входить до шкільної програми з фізичного виховання. Методична розробка стане в нагоді як вчителям фізичної культури, так і учням. Матеріал викладений в розробці можна застосовуватися як при проведенні уроків фізичної культури з футболу, так і при проведенні навчально-тренувальних занять.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методична розробка на тему: “Футбол для всіх”Підготував вчитель фізичної культури. Ліцею №11 Шевченко Олександр Олександрович

Номер слайду 2

Футбол. Ознайомлення. Футбол – це командний вид спорту, в який грають дві команди по одинадцять гравців зі сферичним м'ячем. Близько 250 мільйонів чоловіків і жінок із більш ніж 200 країн грають у футбол, що робить його одним із найпопулярніших видів спорту. Мета гри дуже проста – забити м’яч у ворота команди-суперника. У наступному слайді ви дізнаєтеся про історію футболу в Україні.

Номер слайду 3

Історія розвитку футболу в Україні. Одними з найперших гравців у футбол стали англійські моряки в порту Одеси, які і створили перші команди. Дуже скоро іноземцям вдалося популяризувати футбол і серед місцевого населення. Далі гра проникла і на Захід України, де і з’явилися перші друковані правила футболу.

Номер слайду 4

Осередками розвитку футболу в Україні стають великі міста: Дніпро, Київ, Одеса. У 1927 році було засновано Київське "Динамо". Саме "Динамо" було єдиною українською командою у найвищій лізі першого чемпіонату СРСР у 1936 році. Тоді кияни посіли друге місце. Згодом український футбол набуває ще більшої популярності та стає більш масштабним.

Номер слайду 5

Інвентар. Майданчик. М’яч це найважливіший елемент футбольного інвентаря. Вага м’яча 410-450г, що залежить від застосовуваного матеріалу. Наступним атрибутом гри є ворота з сіткою. У великому футболі відстань між стійками воріт становить 7,32 м. Висота від поперечини до поверхні землі 2,44 м. Ширина стійок 12 см.

Номер слайду 6

Свисток арбітра використовується суддею для подачі сигналу про початок і завершення матчу. До інвентаря арбітра входять червоні і жовті картки, якими він користується для дискваліфікації гравців і призначення штрафних ударів. Секундомір використовується для точного вимірювання часу тривалості матчу. Також у грі застосовуються 4 кутових прапорця, які встановлюються по кутах поля, позначаючи його обриси.

Номер слайду 7

Футбольний майданчик має такі розміри: довжина мінімум 90 м (100 ярдів), максимум 120 м (130 ярдів), а ширина мінімум 45 м (50 ярдів), максимум 90 м (100 ярдів). Також сам майданчик обрамлений лініями: бічними (довгі лінії) та лініями воріт (короткі). Також до елементів майданчика належать прапорці, штрафний майданчик, воротарський майданчик та ворота. Нижче ви можете розглянути схему футбольного майданчика.

Номер слайду 8

Основні правила гри. На сьогодні існують 17 основних правил футболу. Ось деякі з них. Розміри футбольного поля становлять 100-110 м на 64-75 м. Інші елементи (розмітка) такожмають обумовлений розмір. В офіційних міжнародних матчах використовуються м’ячі, що пройшли перевірку і отримали штамп «Fifa Approved». У кожній команді грають 11 гравців. На лавці запасних можуть перебувати від трьох до семи спортсменів. Матч проходить у два тайми (45 хвилин), між якими встановлюється перерва в чверть години.

Номер слайду 9

Перше торкання в матчі робить гравець в центральному колі. Нещодавно був дозволений розіграш м’яча одним гравцем. Тільки повний перетин лінії розмітки між штангами воріт може вважатися голом. При цьому футболісти команди, що забила м’яч, не повинні перед цим порушити правила. Штрафні і вільні удари призначаються після фіксації порушення правил суддею. Якщо м’яч вийшов за лінію воріт від гравця команди, що захищалася, виконується кутовий удар. Введення м’яча здійснюється ногою від близького кутового прапора.

Номер слайду 10

Техніка пересування містить у собі біг, стрибки, зупинки, повороти. Ходьба футболіста відрізняється від звичайної тим, що у цей момент ноги гравця злегка зігнуті у колінах. Наступний вид пересування є основним у футболі – це біг. Використовується він для зайняття вільного місця, переслідування суперника і т.д. Стрибки використовують для ударів по м’ячу. Техніка пересування.

Номер слайду 11

Техніка гри у футбол. Фінти. Техніка футболу включає наступні основні прийоми обманних рухів: «відходом», «ударом», «зупинкою». Є різні способи виконання цих фінтів та їх різновиди. може проводитися в випаді або в підкаті. При відборі в випаді застосовують «удар» і «зупинку». Ці прийоми використовуються з метою подолання опору суперника і створення вигідних для себе умов у подальшій грі. Нижче ви можете розглянути схеми виконання фінтів.

Номер слайду 12

Види ударів у футболі. Першим видом удару, з якого я розпочну є удар зовнішньою частиною підйому. Щоб нанести такий удар, потрібно опорну ногу поставити приблизно в 10-15 см збоку і ззаду від м’яча, стопу повернути носком всередину. Після замаху нога стикається з нижньою частиною футбольного м’яча. Чим ближче опорна нога і чим більше повернута стопа, тим нижче полетить м’яч.1.2.3.

Номер слайду 13

Наступним видом удару є удар внутрішньою частиною стопи. Виконується так само, як удар прямим піднесенням, але в останній момент перед ударом треба розгорнути носок назовні. Часто ця ударна техніка застосовується, коли гравець виявляється на одному з країв поля і хоче виконати навіс на ворота. Адже такому гравцеві не потрібно повертатися обличчям до цілі, як при ударі серединою підйому. Перший крок. Другий крок

Номер слайду 14

Далі йде різаний удар внутрішньою частиною підйому. Підготовка до нього така ж, як при звичайному ударі внутрішньою стороною стопи. Якщо удар наноситься правою ногою, то розбігатися потрібно з лівого боку м’яча. Опорна нога ставиться трохи збоку і за ним. Внутрішньою частиною підйому треба бити по тій частині футбольного снаряда, яка далі від опорної ноги. Покрокова схема. Приклад виконання

Номер слайду 15

Тепер розберемо різаний удар зовнішньою частиною підйому. Вся підготовка до нього така ж, як до звичайного удару зовнішньою частиною підйому. Але, щоб м’яч летів непрямолінійно, а обертався в зовнішню сторону, потрібно нанести удар не по середині його, а по тій частині, яка ближче до опорної ноги. Схема не відрізняється від схеми удару зовнішньою частиною підйому. Покрокова схема

Номер слайду 16

Удар середньою частиною підйому проводиться з розбігу, місце початку якого знаходиться приблизно на одній лінії з м'ячем і ціллю. Замах і ударний рух виконуються в одній площині. Носок ударної ноги максимально відтягнути униз. Умовна вісь, що як би з'єднує м'яч і колінний суглоб, у момент удару і «проводки» строго вертикальна. Покрокова схема

Номер слайду 17

Інші види ударів у футболі. Також у футболі присутні інші види ударів: удар носком (пиром); удар п’ятою; удар наклбол зі складною технікою виконання, що дає можливість м’ячу летіти по невизначеній траєкторії. Ще є різні види удару чолом (серединою та бічною частиною чола); удар з поворотом; удар з напівліту.

Номер слайду 18

Висновки. Отже, які можна зробити висновки? Футбол – це командна гра, де кожен гравець може проявити себе та допомогти своїй команді отримати бажану перемогу. Ця гра має величезну різноманітність технік та тактик, які роблять її цікавішою та складнішою. Також це є спорт, який підтримує тіло у чудовій фізичній формі та розвиває його. Ще футбол допомагає розвивати наполегливість, гнучкість розуму та увагу – адже постійні тренування та вивчення нових тактик та технік гри сприяють розвитку саме цих рис характеру.

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!rrrr

pptx
Додано
26 грудня 2022
Переглядів
2579
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку