Презентація з географії та екології у 7 класі - "Парниковий ефект"

Про матеріал

Презентація про глобальне потепління містить повну інформацію з теми "Парниковий ефект", а також виявляє причини та наслідки цього явища. Матеріал пропонується до розгляду у 7-11 класах під час проведення уроків географії та екології.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Парниковий ефект”

Номер слайду 2

Історія дослідженняІдея про механізм парникового ефекту була вперше викладена в 1827 році Жозефом Фур′є. Він формував різні механізми формування клімату Землі, при цьому він розглядав як фактори, що впливають на загальний тепловий баланс Землі (нагрівання сонячним випромінюванням, охолодження за рахунок проміннявипускання, внутрішнє тепло Землі), так і чинники, що впливають на теплоперенос і температури кліматичних поясів (теплопровідність, атмосферна і океанічна циркуляція).

Номер слайду 3

Вплив парникового ефекту. Парниковий ефект - ефект розігріву приземного шару повітря, викликаний тим, що атмосфера поглинає теплове випромінювання земної поверхні, в яке перетворюється велика частина світлової енергії Сонця, що досягла Землі.

Номер слайду 4

Вплив парникового ефекту. Парниковий ефект атмосфер обумовлений їхньою різною прозорістю у видимому і далекому інфрачервоному діапазонах. На діапазон довжин хвиль 400—1500 нм (видиме світло і ближній інфрачервоний діапазон) приходиться 75 % енергії сонячного випромінювання, більшість газів не поглинають у цьому діапазоні; релеєвське розсіяння в газах і розсіяння на атмосферних аерозолях не перешкоджають проникати випромінюванню цих довжин хвиль у глибини атмосфер і досягати поверхні планет. Сонячне світло поглинається поверхнею планети і її атмосферою (особливі випромінювання в ближній УФ- і ІЧ-областях) і розігріває їх. Нагріта поверхня планети й атмосфера випромінюють у далекому інфрачервоному діапазоні. Атмосфера, що містить гази, які поглинають у цій області спектру істотно непрозора для такого випромінювання, спрямованого від її поверхні в космічний простір, тобто має в ІЧ-диапазоні велику оптичну товщину. Унаслідок такої непрозорості атмосфера стає гарним теплоізолятором, що, у свою чергу, приводить до того, що перевипромінювання поглиненої сонячної енергії в космічний простір відбувається у верхніх холодних шарах атмосфери. У результаті ефективна температура Землі як випромінювача виявляється більш низькою, ніж температура її поверхні.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вплив парникового ефекту. Ще кілька років тому вчені попереджали людство про посилення парникового ефекту і загрозу глобального потепленія. В той час до їх думки не прислухалися, але незабаром ситуація змінилася. Наслідки глобального потепління клімату стають все більш помітними. Клімат змінюється на очах. Небачена спека в Європі і Північній Америці викликає не тільки масові інфаркти, але і катастрофічні повені. Жорстокі посухи, жахливі цунамі, ураганні вітри, небачені досі бурі - тепер всі ми стали мимовільними свідками цих явищ.

Номер слайду 7

Вплив парникового ефекту. Засухи. Урагани. Тайфуни. Повені

Номер слайду 8

Хімічні речовини, що викликають парниковий ефект. Очевидна причина виникнення парникового ефекту - використання традиційних енергоносіїв в промисловості і автомобілістами. До менш очевидних причин можна віднести вирубку лісів, переробку відходів, і видобуток вугілля. Значно сприяють збільшенню парникового ефекту хлорфторуглеводні, вуглекислий газ, метан, оксиди сірки та азоту. Однак найбільшу роль у цьому процесі відіграє все ж вуглекислий газ, оскільки у нього відносно довгий життєвий цикл в атмосфері і у всіх країнах його обсяги невпинно зростають.водяний пар36-70%вуглекислий газ9-26%метан4-9%озон3-7% Оксид азоту,, сульфурилфторид, галовуглеводні<1%

Номер слайду 9

Хімічні речовини, що викликають парниковий ефект

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Хімічні речовини, що викликають парниковий ефект. Джерелами надходження СО2 є промислове виробництво і транспорт, що складають відповідно 77% і 23% загального обсягу його викиду в атмосферу.

Номер слайду 12

Наслідки парникового ефекту. Якщо допустити збереження існуючих тенденцій, до 2050 року концентрація вуглекислого газу в атмосфері подвоїться. У свою чергу комп'ютерні моделі різних кліматичних параметрів показують, що це спричинить за собою повсюдне потепління на 1,5-4,5 ° С. Ймовірно, воно буде більш виражено в полярних районах (до 10 ° С) і менш - в екваторіальних (2-3 ° С). Значні розбіжності виникають з питання про те, як таке потепління буде впливати на хмарність і як це відіб'ється на розподілі сонячної радіації. Однак саму можливість потепління ніхто не заперечує.

Номер слайду 13

Наслідки парникового ефекту. На перший погляд воно здається помірним. Однак зростання навколишньої температури на 4,5-5,5 ° С вище її піків, які досягають 38 ° С, може виявитися катастрофічним. Більш того, таке потепління викличе танення гірських льодовиків і полярних льодів, достатню для підняття рівня Світового океану на 1,5 метра. Це призведе до затоплення великих прибережних, тобто змусить людей залишити обжиті місця. І мігрувати в глиб суші.

Номер слайду 14

засухаураганизбільшення літніх опадівпохолодання. Государства, которые могут быть полностью или по большей части. Нідерланди. Мальдиви. Бангладеш. Багами. Кирибати. Тувалу. Держави, значні території яких можуть бути затоплені.Індонезія. Данія. ВеликобританіяІталія. Германія. БельгіяяІрак. Таїланд. Мьянма. Вьетнам. СШАРоссія. Китай. Наслідки та загрози

Номер слайду 15

Шляхи скорочення темпів парникового ефекту. Розвиток альтернативної енергетики. Запобігання вирубки лісів, збільшення лісових масивів. Установка на промислових підприємствах додаткових фільтрів для мінімізації викиду в атмосферу шкідливих газів. Енергозбереження. Укладення міжнародних угод про охорону навколишнього середовища

Номер слайду 16

Шляхи скорочення темпів парникового ефекту. Всі ці дії сприяють вирішенню й інших природоохоронних завдань. Енергозбереження та розвиток альтернативних способів виробництва енергії ведуть до звуження забруднення. Посадка дерев і догляд за ними - метод охорони грунтів і земельних ресурсів, а так само підтримки видового різноманіття тварин. Все це необхідно, якщо ми прагнемо до стійкості біосфери і уповільнення глобального потепління.

Номер слайду 17

Висновок. Повністю зупинити потепління і виникнення парникового ефекту неможливо. Гранично мінімізувати цей процес - річ цілком реальна. Більшість країн підписали угоди про скорочення викидів. Необхідна реорганізація в сфері енергетики, промисловості і транспорту

Номер слайду 18

Список використаної літератури. Винокурова Н., Трушин В. “Глобальная экология“ 10-11 класс. Миккаэль П. Тодаро “Экономическое развитие, М., 1997 Миркин Б., Наумова Л. “Популярный экологический словарь”Небел Б. “Наука об окружающей среде” т.1 (“Как устроен мир”), М., 1993 Основи екології: Підручник / Г. О. Білявський, Р. С. Фурдуй, Ї. Ю. Костіков. – К.: Либідь, 2004. http://www.cross.ru/soc/parn.shtml http://www.cross.ru/soc/parn2.shtml

pptx
Додано
15 серпня 2018
Переглядів
12171
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку