Презентація "Галерея кімнатних рослин"

Про матеріал
Додатковий матеріал для ознайомлення з кімнатними рослинами педагогічним працівникам та здобувачам освіти
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Галерея кімнатних рослин. Робота здобувачів освіти 6 класу. Керівник : Андріяш Світлана Василівна. Новокиївський навчально-виховний комплекс “загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад” Каланчацької селищної ради Херсонської області

Номер слайду 2

Галерея кімнатних рослин. Новокиївський НВК

Номер слайду 3

Нехай мене чарують квіти, Нехай життя їм віддаю,Ніяк я барвами досхочу. Своїх очей не напою… Олександр Олесь

Номер слайду 4

збір інформації про найпоширеніші кімнатні рослини; набуття дизайнерських навичок, пов’язаних із квітами;формувати вміння бачити прекрасне у навколишньому світі; вміти правильно доглядати за рослинами;дослідити користь кімнатних рослин для людей; формувати вміння та навички вирощування рослин; виховувати любов до кімнатних рослин. Мета:

Номер слайду 5

Завдання:створення колекцій кімнатних рослин, збагачення їх видового складу;приведення куточків живої природи до вимог Положення про куточок живої природи загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів;підготовка та реалізація проектів озеленення приміщень території закладу.

Номер слайду 6

Природу недарма називають чарівницею. Це не тільки невичерпна скарбниця багатств, джерело життя -  природа дарує нам здоров`я, силу, красу, пробуджує в нас найпрекрасніші почуття людяності, щедрості.

Номер слайду 7

     Для когось із вчителів інших шкіл вислів «галерея кімнатних рослин» це назва конкурсу, а для нас це частинка нашого НВК, на яку всі гості першочергово звертають увагу, тобто місце, яким по праву ми можемо пишатись, і де кожен, хто працював над створенням цієї галереї залишив тут часточку своєї душі. У нашому НВК в кожному класі є багато гарних квітів. Педагогічний та учнівський колективи постійно працюють над поповненням видового складу рослин, їх естетичним оформленням.

Номер слайду 8

На одному із засідань клубу “Прометей” було прийнято рішення щодо участі в конкурсі “Галерея кімнатних рослин”

Номер слайду 9

Часточки нашої галереї

Номер слайду 10

Створюючи цей озелений куточок, ми вчителі, керувалися метою збагачення і розширення знань учнів про, красу рослинного світу, формування у підростаючого покоління навичок кімнатного квітникарства, вміння доглядати за кімнатними рослинами, підвищення інтересу до пошукової, краєзнавчої, дослідницької роботи. За допомогою нашої галереї учні краще пізнають закони природи, взаємозв’язок її окремих компонентів, розширюють світогляд та знання, уяву про життя кімнатних рослин

Номер слайду 11

Галерея стала свого роду лабораторією працюючи в якій, діти вчаться спостерігати і розуміти життя рослин, любити їх, прикрашати ними класні кімнати, а головне – доглядати за ними, керувати процесами їхньої життєдіяльності.  Доглядаючи кімнатні рослини здобувачі освіти НВК поглиблюють свої знання з біології, розвивають практичні вміння і навички вегетативного розмноження, знають первинні ознаки захворювання кімнатних рослин та способи їх захисту.

Номер слайду 12

За даними досліджень Сільськогосподарського університету Норвегії, кімнатні рослини допомагають лікувати кашель, біль у горлі та інші ознаки простудних захворювань швидше приблизно на 30%, частково за рахунок збільшення рівня вологості і зменшення пилу в повітрі. Деякі рослини, зокрема, евкаліпт, допомагають очистити слизову носа і ліквідують закладеність.

Номер слайду 13

Але обережно, не все те золото, що блищить. Існують так звані шкідливі кімнатні рослини – вампіри, які висмоктують нашу енергію, та поглинають кисень в квартирі. Це кімнатна ліана, біла лілія, з її дивовижним, але дуже шкідливим ароматом.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Хвороби кімнатних рослин, спричинені порушенням температурного режиму1. Листя звиваються, темніють і обпадають – занадто низька температура;2. Квіти швидко в’януть – занадто тепле повітря;3. Витягнуті стебла і листки при гарному освітленні взимку або на весні – занадто тепле повітря;4. Листя швидко жовтіє і обпадає – раптовий різкий стрибок температури;Під час дослідження учні виявили хвороби кімнатних рослин за певними характеристиками, це були - китайська троянда, герань та фіалка. Причиною було те, що учні молодших класів не дотримувалися правил зволоження кімнатних рослин. І дослідницька група організували кілька демонстрацій щодо правил догляду за кімнатними рослинами. Одним із них був метод оприскування. Оприскування – це метод використовують в основному для епіфіт них рослин, які ростуть зачепившись за шматок кори або волокна. Оприскування також надзвичайно корисне рослинам, коренева система яких перебуває в поганому стані або слабко розвинена (розсада, черешки).

Номер слайду 17

Правила оприскування: Оприскують рослину чистою водою, температура якої дорівнює температурі повітря. Не малу роль відіграють правила пресадки рослин. Для цієї групи це було одне з найважливіших завдань. Саме від них залежала доля майбутньої краси – створення галереї в класних кімнатах та природичого куточка.

Номер слайду 18

Способи пересадки: В залежності від кількості заміненої землі пересадку розділяють на декілька видів:₪ повна при якій відбувається заміна всієї землі, а коріння очищаються від старої;₪ неповна при якій частину старої землі залишають на коріннях старої рослини;₪ часткова при якій замінюється лише верхній шар землі.

Номер слайду 19

На дно горщика обов’язково потрібно покласти керамзит або черепки для дренажу. У новий горщик на шар землі поміщають таким чином, щоб коренева шийка перебувала трохи нижче країв горщика. У проміжки засипається новий субстрат. Землю навколо кома потрібно ущільнювати, підсипаючи ще, поки вона не досягне основи стебла

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Під час цієї екологічної акції було проведено інвентаризацію кімнатних рослин НВК, вивчено їх видову різноманітність, зібрано нормативні документи та наукову літературу по озелененню НВК.  Здобувачами освіти ретельно вивчалися  умови вирощування кімнатних рослин та догляд за ними. Проведено конкурс презентацій, повідомлень та творчих робіт, виставка-конкурс кімнатних квітів.

Номер слайду 22

Беручи участь у конкурсі “Галерея кімнатних рослин”, школярі зрозуміли, що живі рослини – вічна прикраса життя. Вони оживляють приміщення, покращують мікроклімат, виділяють леткі речовини–фітонциди, які згубно діють на хвороботворні мікроорганізми, очищають  повітря, радують око. Тому будь яке приміщення стає набагато гарнішим і привітнішим коли в ньому є квіти.

Номер слайду 23

. Кабінети нашого НВК прикрашені великою кількістю кімнатних рослин, які допомагають створити затишок і комфорт укласних кімнатах. У таких приміщеннях приємно здобувати знання і відпочивати на перервах та після уроків.  

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Квіти – це посмішка природи. Вони зігрівають душу і радують серце. Догляд за ними – це відпочинок,який відновлює сили. Квіти дають можливість створювати в приміщенні мініатюрні куточки природи.

Номер слайду 26

Педагогічний та учнівський колективи постійно працюють над поповненням видового складу галереї рослин НВК, її естетичним оформленням, можливістю створювати окремі експозиції за певним видовим угрупуванням.

Номер слайду 27

Квіткарство виховує в учнів почуття любові до природи та відповідальності за інші живі істоти. Завдяки цьому заняттю діти отримують душевне задоволення, бо розуміють, що змінюють світ навколо себе на краще. Квіти часто нам говорять втричі більше, ніж слова. Скільки ми їм довіряли мрій, недоспаних ночей! Але є ще кращі квіти, невидимі для очей. Не цвітуть вони на клумбах і на тихих підвіконнях. А цвітуть вони у грудях, у людських цвітуть серцях.

Номер слайду 28

. Квітковий годинник Автор першого квіткового годинника – Карл Лінней. Він створив його у 1720 році в місті Упсала в Швеції. При розробці ідеї він використовував природну особливість квітів – орієнтація в часі. Тобто квіти певних видів розкриваються в різний час доби. Конструкція годинника являє собою циферблат, поділений на сектори. У кожному з них були посаджені квіти певного виду. Одні розкривалися вранці, інші ближче до обіду, інші опівдні і так далі. Були й нічні квіти. Такі годинники дозволяли визначати час досить точно. Їх похибка становила всього півгодини, що цілком припустимо для подібних годинників. Ось тільки в похмурі і дощові дні годинники не працювали, оскільки квіти не розкривалися.

Номер слайду 29

Озеленення Новокиївського НВК радує око розмаїттям форм, поєднанням кольорів і відтінків, вміло підібраною композиціями.6 клас

Номер слайду 30

Новокиївський НВКДякуємо за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Виховна робота
Інкл
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
1608
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку