Презентація "Гарніри"

Про матеріал
Презентація "Гарніри" може бути корисною для підготовки та проведення уроків ( у будь-якому форматі) у7-8 класах. Тут розкрито такі питання : *Основні складові харчових продуктів, їх роль в організмі людини. *Збалансоване харчування. * Гарніри, їх види (прості, складні, комбіновані). *Правила підбору гарніру до страв. *Способи теплової обробки. *Основні продукти та їх властивості для приготування гарнірів (овочі, крупи, макаронні вироби, гриби), їх харчова цінність та їх якість.* Обладнання та пристосування. *Правила безпечної роботи, санітарно-гігієнічні вимоги, організація робочого місця.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гарніри*Основні складові харчових продуктів, їх роль в організмі людини. *Збалансоване харчування. * Гарніри, їх види (прості, складні, комбіновані). *Правила підбору гарніру до страв. *Способи теплової обробки. *Основні продукти та їх властивості для приготування гарнірів (овочі, крупи, макаронні вироби, гриби), їх харчова цінність та їх якість.* Обладнання та пристосування. *Правила безпечної роботи, санітарно-гігієнічні вимоги, організація робочого місця. Підготувала вчитель трудового навчання та технологіїПосад- Покровського ліцею Чемерейко Тетяна Миколаївна

Номер слайду 2

  Основні складові харчових продуктів, їх роль в організмі людини.     о До сновних складових їжі входять білки, жири, вуглеводи, вітаміни, вітаміноподібні та мінеральні речовини.    До продуктів, що є основним джерелом тваринних білків, належить риба, телятина, пісна яловичина, баранина, свинина, твердий сир, молоко, молочнокислий сир, яйця. Джерелом рослинного білка є соя, гречка, боби, шпинат тощо.    Жири що надходять в організм з харчовими речовинами, а також можуть синтезуватися з вуглеводів і частково білків. Джерелом тваринних жирів є свиняче сало, вершкове масло, жирна свинина, ковбаси, сметана, різні сири. Рослинні жири, які входять до складу соняшникової і соєвої олії, кукурудзяного масла, рослинного маргарину, горіхів.    Вуглеводи відіграють важливу роль у харчуванні людини як основне енергетичне джерело. Вуглеводи становлять основу харчових продуктів – таких, як свіжі фрукти, овочі, боби, горох, картопля, кукурудза, хліб, вівсяна каша, рис.

Номер слайду 3

Збалансоване (раціональне , правильне) харчування .  Раціональне харчування  це своєчасне, фізіологічно повноцінне забезпечення організму здорових людей доброякісною їжею із врахуванням їх віку, статі, характеру праці та інших факторів.     Правильне харчування – перший ключ до здоров'я і доброго самопочуття, без яких важко досягнути максимальної працездатності. При неправильному харчуванні діти погано ростуть і розвиваються, дорослі часто хворіють, швидко втомлюються.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Правила підбору гарніру до страв. При підборі гарнірів враховують вид основного продукту і спосіб теплової обробки. Підкресливши особливості, пом'якшивши або збільшивши гостроту основного продукту, його жирність, солоність, кислоту або солодкість, добре підібраний гарнір значно покращує смак страви.    Вибір гарніру знаходиться також в залежності від призначення страви.   При виборі гарніру до холодних страв або закусок необхідно  враховувати, що продукти для такого гарніру і в холодному вигляді повинні бути смачними, апетитними.   

Номер слайду 7

 Страви з риби краще всього поєднуються за смаком з гарніром з картоплі. Ії можна доповнити зеленим горошком, консервованим, спаржею, капустою цвітною і іншими овочами.  Страви з відварного м’яса рекомендують подати з вареними і припущеними овочами: відварну брюсельську або цвітну капусту, спаржу, спаржеву квасолю, картоплю відварну, картопляним пюре, а також припущений рис, інші розсипчасті каші. Страви з смаженого м’яса гарнірують смажною картоплею, овочами: смаженими: кабачки , баклажани, цвітна капуста смажені, овочеві набори.    До страв з птиці відварної подать каші розсипчасті, зелений горошок відварний, картопля відварна, пюре картопляне, овочі відварні, складний гарнір із фруктів: апельсин, мандарин, яблук, бананів, авокадо, ананас, ківі, та інші.

Номер слайду 8

Основні продукти для приготування гарнірів.    Для приготування гарнірів використовується найширший набір продуктів: крупи, бобові, макаронні борошняні вироби, овочі, гриби, ягоди, плоди, яйця.

Номер слайду 9

Способи теплової обробки. Теплову обробку продуктів поділяють на основну, допоміжну і комбіновану. До основних способів належать варіння і смаження. До комбінованих – тушкування і запікання, до допоміжних – пасерування, бланшування, обсмалювання і термостатування.

Номер слайду 10

Способи теплової обробки: основні - варіння

Номер слайду 11

Способи теплової обробки: основні - смаження

Номер слайду 12

Способи теплової обробки: комбіновані

Номер слайду 13

Способи теплової обробки: допоміжні

Номер слайду 14

Обладнання та пристосування. Для приготування їжі потрібні посуд, пристосування, нагрівальні прилади. Страви готують у каструлях різних розмірів. Використовують глиняні горщики, сотейники. Треба мати друшляк, шумівку, розливну ложку, кілька сковорідок різних розмірів, кухонні ножі, тертку, мають бути настільні ваги,  м’ясорубку, сито, обробні дошки, форми для випікання, пристосування для нарізування яєць та багато іншого.  Щоб подати готові страви, використовують столовий посуд.

Номер слайду 15

Вимоги безпеки під час приготування їжі: ЗАПИШІТЬ ДО ЗОШИТА

Номер слайду 16

Вимоги безпеки під час приготування їжі: ЗАПИШІТЬ ДО ЗОШИТА

Номер слайду 17

Вимоги безпеки під час приготування їжі: ЗАПИШІТЬ ДО ЗОШИТА

Номер слайду 18

Завдання:  Робота з інформаційними джерелами. Добір страви для приготування. Приготуйте свій улюблений гарнір. Оформіть за своїм бажанням та надайтете фото-звіт .

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Волосожар Людмила
    Дуже гарна робота! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Вархола Володимир
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. овчаренко оксана
    Гарна презентація. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, 8 клас, Презентації
Додано
2 лютого 2023
Переглядів
3646
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку