Номер слайду 2
Основні складові харчових продуктів, їх роль в організмі людини. о До сновних складових їжі входять білки, жири, вуглеводи, вітаміни, вітаміноподібні та мінеральні речовини. До продуктів, що є основним джерелом тваринних білків, належить риба, телятина, пісна яловичина, баранина, свинина, твердий сир, молоко, молочнокислий сир, яйця. Джерелом рослинного білка є соя, гречка, боби, шпинат тощо. Жири що надходять в організм з харчовими речовинами, а також можуть синтезуватися з вуглеводів і частково білків. Джерелом тваринних жирів є свиняче сало, вершкове масло, жирна свинина, ковбаси, сметана, різні сири. Рослинні жири, які входять до складу соняшникової і соєвої олії, кукурудзяного масла, рослинного маргарину, горіхів. Вуглеводи відіграють важливу роль у харчуванні людини як основне енергетичне джерело. Вуглеводи становлять основу харчових продуктів – таких, як свіжі фрукти, овочі, боби, горох, картопля, кукурудза, хліб, вівсяна каша, рис.