Презентація "Генеалогічний метод в генетиці. Аналіз родоводів."

Про матеріал

Мета: розглянути особливості генетики людини й методи, які використовують для її вивчення, зокрема, генеалогічний метод, ознайомити учнів зі спадковими захворюваннями людини та способами їх профілактики.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Генеалогічний метод в генетиці. Аналіз родоводів.

Номер слайду 2

Аналіз родоводів Основні генетичні закономірності є загальними для всіх організмів, у тому числі і для людського. Відомо, що не усі методи генетики можна застосовувати щодо аналізу успадкування тих чи інших ознак у людини. Дослідження фенотипів у ряді поколінь родичів дозволяє встановити характер успадкування ознаки та генотипи окремих членів сім’ї, визначити ймовірність прояву та ступінь ризику для нащадків певного конкретного захворювання. У медицині широко застосовують генетичні дослідження передусім для вивчення спадкових хвороб. Медична генетика має великий арсенал методів, які дають змогу всебічно вивчати спадкові патології. Одним з них є метод родоводу, за яким збирають відомості не тільки від людини, що звернулась до клініки, а й від родичів по висхідній та низхідній лініях. Для складання родоводу проводять короткі записи про кожного члена родоводу з точною вказівкою його спорідненості у відношенні до пробанда. Потім роблять графічні зображення родоводу; для складання схеми прийняті стандартні символи. .

Номер слайду 3

Генеалогічний метод аналізу родоводів займає провідне місце в генетичних дослідженнях людини. За цими даними складають генеалогічні схеми, які є важливою ланкою обстеження хворого. Їх укладанню передує клінічно-лабораторне дослідження. На основі ретельного вивчення попередніх відомостей щодо родини пацієнтів дають медико-генетичну консультацію. Завданням медико-генетичних консультацій є інформація про ризик появи якої-небудь спадкової хвороби чи дефекту та можливості проведення профілактики та її лікування. Ступінь ризиску буває великий (якщо ймовірність становить 1 : 1 - 1 : 10), середній (ймовірність - 1:11 - 1 : 20) і малий (ймовірність - 1 : 21 або менше)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Більше 300 ознак зумовлені мутантними генами, розташованими в Х-хромосомі.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Y-зчеплений тип успадкування

Номер слайду 15

Задача У сім’ї (рис. 9) ознака руде волосся успадковується як рецесивна. Яке буде потомство, якщо наступні кузени одружаться: 1 х 5; 2 х 8; 6 х 9; 3 х 11; 1 х 10?Рис. 9.- Родовід сім’ї з урахуванням ознаки руде забарвлення волосся

Номер слайду 16

Розв’язання:1) Р : аа х АА → F1 : Аа – всі з темним волоссям;2) Р : Аа х АА → F1 : Аа : АА – всі з темним волоссям;3) Р : АА х Аа → F1 : АА : Аа – всі з темним волоссям;4) Р : Аа х Аа → F1 : 1 АА :2 Аа :1аа – ¾ з темним, ¼ потомство з рудим волоссям;5) Р : аа х Аа → F1: 1 Аа : 1аа – ½ осіб з темним, ½ - з рудим волоссям.

Номер слайду 17

Домашнє завдання Скласти власний родовід за обраною ознакою (на вибір)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Chenokal Nina
    Презентація - супер
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Шаламов Р.В., Носов Г.А., Литовченко О.А., Каліберда М.С.)
Додано
7 квітня 2018
Переглядів
17992
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку