Презентація "Генетичний код. Біосинтез білка"

Про матеріал
Будова та функції рибосом. Поняття про генетичний код та його властивості. Етапи синтезу білка – транскрипція, активізація амінокислот. Етапи синтезу білка – трансляція.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Девіз уроку:«Основа навчання – старанність та праця» Народна мудрість

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Прийом «Вікторина»

Номер слайду 4

1. Які органічні речовини вам відомі?2. Які з них займають особливе місце і є основою усього живого?3. Що таке білки?4. Скільки рівнів структурної організації білкової молекули ви знаєте? 5. Чим представлена первинна структура білка?6. Чим представлена вторинна структура білка?7. Який вигляд має третинна структура білка?8. Що таке четвертинна структура білка?

Номер слайду 5

9. Як білки потрапляють в організм людини?10. Що з ними відбувається у травному каналі?11. Скільки видів амінокислот існує у живих організмах?12. Які види амінокислот ви знаєте?13. Які амінокислоти називаються незамінними?14. Які амінокислоти називають замінними?

Номер слайду 6

На початку 50-х років 20 ст., уперше білок було синтезовано штучно. Це інсулін, поліпептидний ланцюг якого складається всього з 51 амінокислотного залишка. Для його синтезу було проведено близько 5000 реакцій. У цій роботі брали участь 10 чоловік протягом трьох років. Інсулін

Номер слайду 7

Тема уроку: «Генетичний код. Біосинтез білка»

Номер слайду 8

План1. Будова та функції рибосом.2. Поняття про генетичний код та його властивості.3. Етапи синтезу білка – транскрипція, активізація амінокислот.4. Етапи синтезу білка – трансляція. План

Номер слайду 9

Будова та функції рибосом. Відкриття рибосом. Рибосоми було виявлено на початку 1950-тих років. Перше глибоке дослідження та опис рибосом, як клітинних органел, було здійснене Джорджем Паладе. Загальна будова. Рибосоми – немембранні універсальні органели, до складу яких входять р. РНК та білки. Локалізація. У клітині дозрілі рибосоми знаходяться переважно в компартментах, де активно здійснюється біосинтез білків. Вони можуть бути вільно розташованими в цитоплазмі, прикріпленими до мембран зернистої ЕПС, на ядерній оболонці, у пластидах і мітохондріях. Функції. Методом мічених амінокислот виявлено, що в рибосомах відбувається синтез білків. Велика субодиниця рибосоми Мала субодиниця рибосоми

Номер слайду 10

2. Поняття про генетичний код та його властивості. Як ви вважаєте, якій речовині належить основна роль у визначенні структури білка?На вашу думку, що таке ген?Ген - ділянка молекули ДНК, що містить інформацію для синтезу РНК.

Номер слайду 11

Генетичний код - це встановлення відповідності між певною послідовністю нуклеотидів молекул ДНК і амінокислотами молекули білка. Властивості генетичного коду:•триплетність – одну амінокислоту кодує послідовність із трьох нуклеотидів. •виродженість – одна амінокислота може кодуватись декількома триплетами•однозначність – кожен триплет кодує тільки одну амінокислоту. • універсальність – генетичний код універсальний для усіх живих організмів.

Номер слайду 12

Триплети УАА,УАГ, УГА не кодують амінокислот, їх називають стоп кодонами, вони означають припинення синтезу поліпептидного ланцюга. Триплет АУГ позначає місце, де починає синтезуватись наступний поліпептидний ланцюг.

Номер слайду 13

«Яким чином клітина синтезує необхідний білок, якщо інформація про нього зберігається у ядрі,а органели,що здійснюють синтез білка у цитоплазмі?»3. Етапи синтезу білка – транскрипція. Біосинтез білка здійснюється у два етапи шляхом таких матричних процесів:транскрипція;трансляція.

Номер слайду 14

Транскрипція

Номер слайду 15

Сплайсинг. Дозрівання м. РНК.Інтрон. Екзон. Екзон. Екзон. Сплайсинг (від англ. Splice - з'єднувати, зрощувати), видалення із молекули РНК інтронів (ділянок РНК, які практично не несуть генетичної інформації) і з'єднання екзонів (ділянок, які залишилися і несуть генетичну інформацію), в одну молекулу.

Номер слайду 16

т-РНКСтебло. Амінокислота. Антикодон. Акцептор. Які ми з вами сьогодні розглянули типи РНК?Чи відрізняється РНК від ДНК?Якщо так то чим саме?

Номер слайду 17

4. Етапи біосинтезу білка - трансляція. Трансляція - переклад послідовності нуклеотидів у молекулі іРНК у послідовність амінокислотних залишків молекули білка. Відбувається у кілька етапів:ініціація; елонгація;термінація;посттрансляційна модифікація.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Послідовність процесів на рибосомі

Номер слайду 20

ТРАНСЛЯЦІЯм. РНКАГУУЦАУЦААГУа/ка/ка/к. УУГАЦУУГЦ

Номер слайду 21

Антикодон– триплет нуклеотидів на верхівці т. РНК. Кодон– триплет нуклеотидів на і-РНК. м. РНКАГУУЦАУЦААГУа/ка/ка/к. УУГАЦУУГЦВодневі зв’язки між комплементарними нуклеотидами

Номер слайду 22

Так формується довгий амінокислотний ланцюжок білкової молекули. Процес повторюється доти, поки рибосома не виявляє стоп-кодон і-РНК на рибосомахбілок

Номер слайду 23

Завершення процесу синтезу білка

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Пограємо у вікторину Так чи ні – ось в чому питання!Навпроти номера завдання у комірочці проставляємо знакякщо твердження вірне! А якщо твердження не вірне то - (питання оцінюються по 0.34 бали ~4 бали)

Номер слайду 26

Так чи ні – ось в чому питання!Рибосомальна р. РНК входить до складу рибосом. Синтез іРНК відбувається в цитоплазмі.Інформація про первинну структуру білка зашифрована в молекулі ДНК . Гени прокаріот та еукаріот однакові. Транспортна т. РНК входить до складу рибосом. Транспортні т. РНК переносить нуклеотиди.

Номер слайду 27

Так чи ні – ось в чому питання!7.Інтрони - кодуючі ділянки. 8. Екзони- кодуючі ділянки .9. Транспотні РНК переносять амінокислоти.10. Транскрипція-переписування інформації з ДНК на РНК.11. Ферменти полімерази беруть участь в утворенні іРНК.12. Трансляція – подвоєння молекул ДНК.

Номер слайду 28

Перевірте!1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}

Номер слайду 29

Ситуативне завдання. Уявіть,що ви – учений генетик і вивчаєте процеси,що відбуваються в генах після дії радіації. Як саме зміниться первинна структура білка, якщо ген, який має структуру ТТА АЦЦ ЦТГ ГТА  в результаті  мутації втратить третій і сьомий нуклеотид ?

Номер слайду 30

Номер слайду 31

А тепер попрацюємо з відкритими реченнями, наприклад:— На сьогоднішньому уроці для мене найважливішим відкриттям було…— Урок важливий, тому що…— Мені сподобалося…

Номер слайду 32

Дякую за роботу на уроці!Опрацювати параграфи 21-22 ст. 82-88, підготуватися до практичної роботи «Розв‘язування елементарних вправ із трансляції».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Анциборова Вера
    Дякую за чудову презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Задорожна Лідія Яківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ходжаніязова Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
16 лютого 2021
Переглядів
10232
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку