Презентація "Геном прокаріотів та еукаріотів"

Про матеріал
Презентація "Геном прокаріотів та еукаріотів" створена на підставі підручника "Біологія,9 клас", автор Соболь В. І. Презентація містить багато малюнків. що допоможуть вчителю провести урок змістовно та інформативно.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготовлено відповідно підручнику «Біологія, 9», автор Соболь В. І., 2017 Вчителем біології Некрасовою А. В. Геном Прокаріотів та еукаріотів

Номер слайду 2

Поясніть , що ви бачите на малюнку:

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Геном – сукупність спадкової інформації у клітинах організму певного виду. Сукупність усіх хромосом організма – каріотип, а вся генетична інформація, що міститься в цих хромосомах – геном.

Номер слайду 5

Розділ біології, що вивчає геноми, називається геномікою

Номер слайду 6

Місце розташування спадкової інформації в прокаріотичних клітинах – нуклеоїд та плазміди. Нуклеоїд - кругова дво-ланцюжкова молекула ДНК. Плазміди – малі молекули ДНК в цитоплазмі.

Номер слайду 7

Місце розташування спадкової інформації в еукаріотичних клітинах – ядро, мітохондрії, пластиди. Ядро. Мітохондрія. Пластида

Номер слайду 8

Геноми прокаріот та еукаріот

Номер слайду 9

Розмір геномів та кількість генів

Номер слайду 10

С – парадокс: розмір геному збільшується переважно за рахунок некодуючей ДНК

Номер слайду 11

Організми з найбільшими геномами. Вороняче око. Дводишна риба протоптерус

Номер слайду 12

Особливості організації генів прокаріотів: оперон – функціональна одиниця організації геному прокаріотів.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Екзони – ділянки гена еукаріотів, що кодують спадкову інформацію.Інтрони – ділянки гена еукаріотів, що не кодують спадкової інформації. Особливість генів еукаріотів: один ген – один оператор, один термінатор.

Номер слайду 15

Енхансер – ділянка ДНК, що впливає на рівень переписування інформації з молекули ДНК на молекулу РНК. Спейсер - ділянка ДНК, що відокремлює гени один від одного.

Номер слайду 16

Термін "ген" належить: А) Г. Менделю; Б) В. Йогансену; В) Т. Х. Моргану; Г) Ф. Кріку.2. Що таке ген? А) молекула ДНК; Б) локус хромосоми; В) ділянка молекули ДНК.3. Ген складається з: А) нуклеотидів ; Б) білків; В) амінокислот.4. Де розміщений генетичний матеріал еукаріотичної клітини?А) в ядрі; Б) в мітохондріях; В) в хлоропластах; Г) в усіх перерахованих.5. Сукупність генів гаплоїдного набору хромосом називають: А ) генофонд; Б) генотип; В) каріотип; Г) геном.6. Яке із понять про ген є помилковим: А) Ген - ділянка ДНК. Б) Ген містить інформацію про структуру білка або РНК. В) Ген є стабільним і ніколи не зазнає змін. Г) Гени діляться на структурні і регуляторні.7. Якщо припустити, що у гені, який кодує білок, 20% від загального числа нуклеотидів – це інтрони і на них припадає 300 нуклеотидних пар, то скільки ж нуклеотидних пар буде містити кодуюча ділянка цього гена: А) 1500 пар; Б) 750 пар. В) 600 пар. Г) 1200 пар. Готуємось до ЗНО:

Номер слайду 17

7. Якщо припустити, що у гені, який кодує білок, 20% від загального числа нуклеотидів – це інтрони і на них припадає 300 нуклеотидних пар, то скільки ж нуклеотидних пар буде містити кодуюча ділянка цього гена: А) 1500 пар; Б) 750 пар. В) 600 пар. Г) 1200 пар.8. У якій із ділянок структурного гена у еукаріотів мутації не викликають порушення процесу синтезу білка: А) У інтронах. Б) У екзонах. В) У спейсерах. Г) У енхансерах.9. Чим різниться між собою розташування цитоплазматичних генів у прокаріотів та еукаріотів: А) Між ними нема різниці, всі вони розташовані у цитоплазмі клітини. Б) У прокаріотів ці гени не відділені від цитоплазми мембраною. В) У еукаріотів вони можуть міститися. а можуть і бути відсутніми, бо не відіграють важливої ролі в клітині. Г) У прокаріотів ці гені більші за розмірами, ніж у еукаріотів. Готуємось до ЗНО:

Номер слайду 18

10. За місцем розміщення у еукаріотів гени бувають: А) ядерні;Б) пластидні; В) мітохондріальні; Г) рибосомальні.11. За функціями гени поділяються на: А) хромосомні; Б) структурні; В) регуляторні; Г) рекомбінантні.12. Сукупність усіх генів організму це – А) генотип; Б) геном;В) генофонд; Г) хромосоми. Готуємось до ЗНО:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 листопада 2020
Переглядів
17272
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку