Презентація "Географічне положення, адміністративно-територіальний устрій, історія формування і розвитку Київської області"

Про матеріал
Презентація розроблена для використання педагогами та учнями при підготовці до уроку "Географічне положення, адміністративно-територіальний устрій, історія формування і розвитку свого адміністративного регіону"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географічне положення, адміністративно-територіальний устрій, історія формування і розвитку Київської областіГеографія 8 клас Підготувала учитель географії школи І-ІІІ ступенів №36 ім. С. П. Корольова міста Києва Костриця-Лавринюк Л. В.

Номер слайду 2

Історична довідка. Київська земля посідає особливе місце в Україні. Київщину обрали для своїх поселень землеробські племена трипільської культури. Залишки цієї археологічної культури виявили під час розкопок біля села Трипілля неподалік Києва. Від доби міді культурна традиція на цих землях не переривалася. Здавна  район сучасного Києва став ядром спільноти племен – предків східних слов'ян. У V – VII ст. тут постає місто, що від часів Київської Русі і до сьогодні уособлює собою українську державність. Київська Русь в X – XII ст. займала простори від Чорного до Білого морів, але після розпаду держави Київське князівство займало лише частину Правобережної України та Білорусі. Землі Київського князівства, а потім воєводства, за литовської доби (XIV – XVI ст.) охоплювали велику частину  сучасної території України, згодом на землях Середньої Наддніпрянщини в середині XVIІ ст. утворилася Українська козацька держава. Після Національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького Україну було поділено по Дніпру між Польщею і Московським царством, причому правобережний Київ також відійшов до Московського царства і став центром губернії. Вже наприкінці XVIІІ ст., коли Російська імперія поширила свою владу на Правобережну Україну, Київською губернією стали правобережні землі від Прип'яті до Тясмину. Водночас Київ став центром однойменного генерал-губернаторства. У 1917-1920 рр. Київ – столиця Української держави, але після поразки українського національно-визвольного руху Київ знов перетворюється на звичайне губернське (а потім обласне) місто і лише у 1934 р. стає столицею радянської України. Від 1991 р. Київ – столиця незалежної України.

Номер слайду 3

Київська область — область на півночі України. Розташована в басейні середньої течії Дніпра, більшою частиною на Правобережжі. Площа області — 28 131 км² (4,66 % території України)Обласний центр — місто Київ (адміністративно до складу області не входить). Населення станом на кінець 2022 року - 1,8 млн осіб. Київська область була утворена 27 лютого 1932 року.

Номер слайду 4

Київська область межує:-на сході - з Чернігівською(2) і Полтавською(3), -на південному сході та півдні - з Черкаською (4)-на південному заході — з Вінницькою(5)-на заході — з Житомирською(6) областями України -на півночі — з Гомельською(1) областю Республіки Білорусь

Номер слайду 5

Адміністративний устрій Київської області В області нараховується 1180 населених пунктів, з них 25 міст, 30 селищ, 1125 сільських населених пунктів. Найбільші міста: Біла Церква, Бровари, Бориспіль, Фастів, Ірпінь. Адміністративний центр — місто Київ, що є окремим регіоном — містом зі спеціальним статусом, та не входить до складу Київської області. З 2020 року Київська область складається з 69 територіальних громад, об'єднаних в 7 районів: укрупнені Білоцерківський, Бориспільський, Броварський, Вишгородський, Обухівський, Фастівський та новоутворений Бучанський. Громади, у свою чергу, поділяються на 489 старостинських округів.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Площа сільгоспугідь становить 1,7 млн.га (4, 2% від загальної площі угідь України)На Київщині працює 10 тис. малих підприємств. Північну частину області площею близько 2 тис. км² займає Чорнобильська зона відчуження. Місто Славутич — ексклав Київської області на території Чернігівської. Київщина має 8200 км автошляхів

Номер слайду 8

Поверхня Київської області — горбиста рівнина із загальним нахилом до долини Дніпра. За характером рельєфу ділиться на три частини. Північна частина зайнята Поліською низовиною (висота до 198 м). Лівобережжя займає  Придніпровська низовина з розвиненими річковими долинами. Південно-західна частина зайнята  Придніпровською височиною — найбільш розчленованою і піднятою частиною області з абсолютними висотами до 273 м. Київщина має густу річкову мережу (177 річок завдовжки понад 10 км). Найважливіша водна артерія — Дніпро (довжина його в межах області — 246 км), його головні притоки — Прип'ять, Тетерів, Ірпінь, Рось (праві); Десна і Трубіж (ліві). На території області — Київське водосховище і частина Канівського водосховища (створені на Дніпрі). Усього в області — 13 водосховищ і понад 2000 озер. Поверхневі води Рельєф

Номер слайду 9

Тектонічна будова Київської областіВ основі тектонічної будови Київського плато лежить Український кристалічний щит. Ця структура є своєрідною його окраїною. Київське плато дуже бідне на промислово значимі корисні копалини. Є незначні поклади гончарної глини, мергелів та піску. Правобережна частина Київської області і незначна частина Лівобережжя розташована в межах Українського кристалічного щита. Лівобережна частина області розташована в межах Дніпровсько-Донецької западини, яка відповідає формі рельєфу Придніпровської низовини.

Номер слайду 10

Геологічна будова. Геологічна будова області показує речовинний склад земної кори. Поширення гірських порід можна простежити за геологічною картою. У західній частині території на поверхню виходять магматичні породи Українського кристалічного щита. У западинах , низовинних територіях знаходяться осадові породи. Найдавніші осадові структури складаються з пісковиків та мергелів. Зустрічаються глини різних типів, піски та пісковики.

Номер слайду 11

Київська область розташована у межах двох природних зон: змішаних лісів (Київське Полісся) і лісостепової. Для північної частини території області характерні масиви хвойних і змішаних лісів, значні площі різнотравно-злакових луків і заболочені ділянки. Клімат помірно-континентальний, м'який, з достатнім зволоженням. Середня температура січня −6 °C, липня +19,5 °C. Тривалість вегетаційного періоду 198—204 дні. Сума активних температур поступово збільшується з півночі на південь. За рік на території області випадає 500—600 мм опадів.

Номер слайду 12

На півночі поширені дерново-підзолисті, у долинах річок — дерново-глеєві, лучні й болотні ґрунти. У центральній частині під лісами — опідзолені чорноземи, темно-сірі і світло-сірі лісові ґрунти; у південних районах — глибокі малогумусні чорноземи. На Лівобережжі зустрічаються лучно-чорноземні, лучні солонцюваті, солончакові і болотні солончакові ґрунти.Ґрунти

Номер слайду 13

Для північної частини області (Полісся) характерні соснові, дубово-соснові, грабово-дубово-соснові з домішками берези, липи, клена, осики (у підлісках – ліщина та бруслина) та широколистяно-грабові ліси. У заплавах – різнотравно-злакові луки, місцями – чагарники та вільхові ліси, багато боліт. Рослинний світ

Номер слайду 14

Тваринний світ. Поширені лисиця, заєць-русак, білка, їжак, лісова миша, кілька видів кажанів, видра річкова, ондатра. Із птахів водяться сова, дятел, мухоловка, зяблик, синиця, орел степовий, сапсан. Є ящірки та жаби.

Номер слайду 15

В області — 77 територій і об'єктів природно-заповідного фонду (загальна площа — 80,3 тис. га). дендропарк «Олександрія» пам'ятник природи (урочище Бабка), У тому числі Дніпровсько-Тетерівське і Заліське заповідно-мисливські господарства, 7 заказників, пам'ятник природи (урочище Бабка), дендропарк «Олександрія»

Номер слайду 16

Екологічні проблеми Київщини. Це в першу чергу забруднення автотранспортом, зміни в складі атмосферного повітря, шумове забруднення, викиди хімічних речовин у атмосферу, забруднення токсичними відходами, проблема відходів. Основними проблемами забруднення атмосферного повітря області продовжують залишатися:застарілі технології та устаткування, на базі яких функціонують підприємства, і які вже не в змозі забезпечити дотримання встановлених законодавством нормативів граничнодопустимих викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря;значна частка газоочисного обладнання, яке експлуатується на підприємствах, морально і фізично застаріла; великі обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від неорганізованих джерел

Номер слайду 17

Цікаві факти про Київську область-Адміністративний центр області - місто Київ, не входить до складу області, а є окреме одиницею.- Вся територія Київської області відноситься до басейну річки Дніпро.- На території Київщини раніше розташовувався центр Київської Русі – однієї з найбільших держав середньовічної епохи.- 90% всіх залізничних колій проходить саме через Київську область.- За площею Київська область займає восьме місце серед усіх областей.- Київське водосховище одне з найбільших водосховищ в Україні.

Номер слайду 18

Використані джерелаhttps://geoknigi.com/view_map.php?id=31https://uk.wikipedia.org/wiki/Київська_область

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
18 травня
Переглядів
559
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку