Презентація "Політична карта світу,її елементи"

Про матеріал
Сучасна політична карта світу її елементи та процеси формування, встановити відмінність між поняттями «країна», «держава», «залежна територія», «невизнана держава», вивчити класифікацію країн за формою правління та адміністративно – територіальним устроєм.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Політична карта світу, її елементи

Номер слайду 2

Пригадайте Де з’явилися перші держави?Які географічні об’єкти можна побачити на політичній карті світу?

Номер слайду 3

Політична карта світу та її елементи. Держава -це суверенна політико-територіальна організація суспільства, що володіє владою, яка здійснюється державним апаратом на основі юридичних норм, що забезпечують захист і узгодження суспільних, групових, індивідуальних інтересів. Країна — визначена територія, що становить єдність з погляду історії, природних умов, населення (спільноти людей, що проживають на цій території), що в політико-географічному відношенні мусить мати державний суверенітет.

Номер слайду 4

На політичній карті світу відображаються: -кількісні (об’єднання або розпад держав, територіальні придбання та втрати) -якісні зміни (набуття суверенітету, зміна державного ладу), що постійно відбуваються у світі; -державні кордони -столиці держав -найважливіші міста країн.

Номер слайду 5

Територія країни

Номер слайду 6

Державний лад: форми правління

Номер слайду 7

Монархія. Монархія - форма державного правління, за якої вища державна влада реально або формально належить одній особі - монарху, який у більшості випадків одержує цю владу у спадок. Монархія має такі основні ознаки: влада монарха безстрокова; монарх успадковує владу за правом крові, тобто вона переходить у спадок в межах правлячої сім'ї (династії); монарх представляє державу не за дорученням, а за власним правом. Розрізняють необмежені й обмежені монархії. 

Номер слайду 8

Республіка. РЕСПУБЛІКА – держ. форма, яка історично характеризувалася колективним (колегіальним) верховним правлінням, а за нових часів – передусім особливостями статусу визначеного за результатами виборів глави д-ви – президента. Р. визнається однією з двох історичних і водночас типових на сьогодні форм держ. правління 

Номер слайду 9

Співдру́жність на́цій (англ. Commonwealth of Nations), раніше знана як Брита́нська Співдру́жність (англ. British Commonwealth) — асоціація 56 незалежних держав, більшість з яких раніше входило в Британську імперію. Співдружність націй не політичний союз, а міжурядова організація.

Номер слайду 10

Адміністративно-територіальний устрій держав

Номер слайду 11

Унітарні країни. Унітарна держава — форма державного устрою, за якого територія держави поділяється на адміністративно-територіальні одиниці (області, провінції, департаменти), а в деяких випадках у складі території можуть бути автономні утворення. Тобто унітарна держава — єдине централізоване утворення, до складу якого не входять інші держави. Звідси розрізняють дві форми унітарних держав — просту і складну.

Номер слайду 12

Федеративні держави. Федера́ція (лат. foederatio — об'єднання, союз, спілка, імперія) — форма державного устрою, за якої вищі територіальні одиниці держави мають певну юридично визначену політичну самостійність, чим відрізняються від адміністративно-територіальних одиниць унітарної держави. Складові частини федерації — це своєрідні державоподібні утворення, які називають суб'єктами федерації, а територія федерації складається з територій її суб'єктів.

Номер слайду 13

Конфедерація. КОНФЕДЕРАЦІЯ (лат. confoederatio – спілка, об'єднання) – 1) форма держ. устрою, міждерж. союз, що створюється на договірній основі для досягнення спільної (політ. або військ.) для всіх країн-учасниць мети. Характерними рисами такого союзу є повна суверенність кожної держави в проведенні зовнішньо- та внутрішньополіт. курсів; збереження державами-членами своїх державно-політ. устроїв; відсутність спільної фінансової, податкової, правової та госп. систем. Центр. керівні інституції К. діють лише в межах делегованих їм урядами країн-учасниць повноважень. 

Номер слайду 14

Підсумуємо-Історію формування політичної карти світу поділяють на чотири періоди. Сучасна політична карта світу здебільшого сформувалася в останній, новітній період. - У світі існують дві основні форми правління — монархія і республіка. - Залежно від особливостей адміністративно-територіального поділу сучасні країни світу є або унітарними, або федеративними. - Україна є парламентсько-президентською республікою, унітарною державою.

Номер слайду 15

Політична карта світу, її елементи

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
20 травня
Переглядів
84
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку