Природа та рельєф Миколаївщини

Про матеріал
Презентація для учнів 8 класів з географії з теми " Природні умови Миколаївщини".В презентації представлені різні види робіт з картами , вправи в додатку вордвол та хмарному середовищі .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Природні умови Миколаївщини

Номер слайду 2

Домашнє завдання:1. Опрацювати матеріал презентації.2. Додатково ( за бажанням) підготувати матеріал про річки Миколаївщини.

Номер слайду 3

Очікувані результати:- вміти характеризувати географічне положення та рельєф Миколаївщини; - удосконалити вміння та навички роботи з географічними картами

Номер слайду 4

Поєднати прислів'я,спробувати їх пояснити. Як ці прислів'я пов'язані з новою темою

Номер слайду 5

Перегляд відеоматеріалуhttps://www.youtube.com/watch?v=6hng. CZoqk. K0&list=PPSV

Номер слайду 6

План вивчення області України1. Географічне положення.2. Рельєф3. Клімат та внутрішні води4. Природно- заповідний фонд5. Населення

Номер слайду 7

Географічне положення Миколаївщини1. Де знаходиться Миколаївщина?2. З якими областями України межує?3. Чи має область вихід до Чорного моря?

Номер слайду 8

Географічне положення Миколаївщини1. Яке місто обласним центром Миколаївщини?2. Які найбільші річки протікають на Миколаївщині?3. Назвіть найбільші міста обласного значення на Миколаївщині.

Номер слайду 9

Тектонічна будова. Якою є тектонічна будова Миколаєвщини?

Номер слайду 10

Висновок до 1 питання. Микола́ївська о́бласть (Миколаївщина) — область  у Південенній Україні. Утворена 22 вересня 1937 року. Розташована на півдні країни в межах Причорноморської низовини в басейні нижньої течії річки Південний Буг. На заході межує з Одеською, на півночі з Кіровоградською, на сході та північному сході з Дніпропетровською та на південному сході з Херсонською областями України. На півдні омивається водами Чорного моря. Площа — 24,6 тис. км². Обласний центр — місто-герой Миколаїв. Внаслідок російського вторгнення в Україну 2022 року близько 3% області окупували збройні сили Російської Федерації. Зокрема під їх контролем опинилося місто Снігурівка та декілька навколишніх сіл. Збройні сили України визволили захоплені території 10 листопада 2022 року.

Номер слайду 11

Історія Миколаївщини. Перші людські поселення на території Миколаївської області з'явилися у добу пізнього енеоліту IV-III тис. до нашої ери. Близько 1500 років до н. е. на територію Миколаївської області прийшли кімерійці, на території Миколаївщини був розміщений кімерійський племінний центр (протомісто) та кімерійські кургани. Першим історично достовірним державоутворенням, що існувало на теренах Миколаївської області була Велика Скіфія, що зародилася після приходу на землі Миколаївщини Скіфів у VII-V століттях д нашої ери. У 647-54 р. до н.е., вихідці з Мілету заснували на теренах Миколаївської Області колонію Ольвія у дельті річок Дніпро та Буг. Під владою Риму У 2—1 ст. до н. е. 

Номер слайду 12

Історія Миколаївщини. Після витіснення скіфів, на теренах Миколаївської області запанували кочові племена сарматів, котрі залишили по собі велику кількість курганів на теренах Миколаївщини. Ведучи кочовий спосіб життя, сармати протягом довгого часу вели війни з Римською імперією, що стало одною із головних причин того, що Римська імперія не змогла глибоко просунутися на терени України. Для Київської Русі територія Миколаївщини стратегічного значення не мала, хоча здавна київські князі намагалися утримувати контроль над Дніпро-Бузьким лиманом, який грав стратегічну роль у військових походах Русі на Візантію.

Номер слайду 13

Історія Миколаївщини. Козацька доба Тоді як південна частина Миколаївщини була під контролем васала Османської імперії — Кримського Ханства, північна її частина була під контролем Запорізької Січі, саме у цей час, території Дикого Поля почали заселяти руські переселенці, загалом — це були втікачі від утисків з боку Речі Посполитої.. Перехід Миколаївщини під владу Росії 1769 - створення Бузького козацького війська. У ході війни з Туреччиною за Кючук-Кайнарджійський мирним договором(1774), Миколаївщина переходить під владу Росії та входить до складу Новоросійської губернії. Після чого на теренах Миколаївщни починається активне зростання населення, в основному - вихідців із Сербії та Гетьманщини, будується місто Миколаїв.

Номер слайду 14

Рельєф Миколаївщини. Який він?

Номер слайду 15

Висновок до запитання. Територія області являє собою рівнину, котра поступово знижується з півночі на південь до Чорного моря, висота 20—40 м. Здебільшого територія належить до Причорноморської низовини; північ зайнята відрогами правобережної Придніпровської височини (висота до 240 м) з сильно розчленованою мережею ярів, балок і долин. Найвища точка (255,6 м) розташована на північний схід від села Єлизаветівка Братського району. Широкі міжрічкові простори характеризуються тут наявністю обширних округлих знижень («поди»), які навесні заповнюються водою і утворюють тимчасові озера. До території області також належать острів Березань і захід Кінбурнської коси.

Номер слайду 16

Закріплення вивченого матеріалу:1. Створюємо хмару слів до теми сьогоднішнього уроку.2. Флеш картки. https://wordwall.net/uk/resource/72808083

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Інкл
Додано
20 травня
Переглядів
66
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку