Презентація "Географічне положення, адміністративно-територіальний устрій, історія формування і розвитку Рівненської області"

Про матеріал
Презентація підготовлена для уроку географії у 8 класі з теми: "Географічне положення, адміністративно-територіальний устрій, історія формування і розвитку Рівненської області". Представлено характеристику географічного положення Рівненської області, історію формування та розвитку Рівненської обасті, попередній та сучасний адміністративно-територіальний устрій Рівненської області.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

План уроку: Політико-географічне положення території. Фізико-географічне положення території. Історія формування та розвитку території. Адміністративно-територіальний устрій.

Номер слайду 3

Політико-географічне положення території.

Номер слайду 4

Рівненська область ─ адміністративно-територіальна одиниця, що розташована у північно-західній частині України. Рівненська область утворена 4 грудня 1939 року. Обласний центр ─ місто Рівне. Політико-географічне положення території.

Номер слайду 5

Площа області становить 20 046 кмІ (21-е місце, 3,3% від площі України). Чисельність населення області станом на 1 січня 2022 року ─ 1 141,8 тис. осіб (17 місце, 2,77% від загальної кількості населення України). Політико-географічне положення території.

Номер слайду 6

Площа Рівненської області трохи менша за площу таких держав як Ізраїль (20,77 тис. кмІ) та Словенія (20,25 тис. кмІ). Але більша за Ліван майже у 2 рази (10,45 тис. кмІ), Кіпр ─ у понад 2 рази (9,25 тис. кмІ), Люксембург ─ у майже 8 разів (2,59 тис. кмІ), Сінгапур ─ у майже 28 разів (0,73 тис. кмІ). Політико-географічне положення території.

Номер слайду 7

Область межує: ▲на півночі ─ з Брестською та Гомельською областями Республіки Білорусь; ►на сході ─ з Житомирською областю; ▼ на південному сході ─ З Хмельницькою областю; ▼на півдні ─ з Тернопільською областю; ▼на південному заході ─ з Львівською областю; ◄на заході ─ з Волинською областю; Політико-географічне положення території.

Номер слайду 8

Крайні точки області: ►північна ─ 51°58′ пн. ш. (поблизу с.Гориничі); ► південна ─ 50°01′ пн. ш. (поблизу с. Новоукраїнське); ► західна ─ 25°01′ сх. д. (поблизу с.Митниця); ► східна ─ 27°38′ сх. д. (поблизу с.Будки). 2. Фізико-географічне положення території.

Номер слайду 9

Фізико-географічне положення Рівненської області Протяжність області: ►з півночі на південь ─ понад 210 км; ► із заходу на схід: на півночі ─ 140 км; у центрі ─ 80 км; на півдні ─ 150 км.

Номер слайду 10

3. Історія формування та розвитку території. Перші поселення на території сучасної Рівненської області з’явилися в пізньому палеоліті, про що свідчать знайдені тут більше 100 археологічних пам'яток (укріплених городищ, поселень і курганних могильників). До III століття в цьому регіоні жили давньослов'янські племена зарубинецької та черняхівської культур, а в VI-VII століттях на цій землі виникли об'єднання давньослов'янських племен на чолі з дулібами, яких пізніше почали називати «волинянами». На території сучасної Рівненської області була виявлена ​​цивілізація, яка була більш давньої, ніж Київська Русь. Народ, який має назву волинянами, тримав в страху всю Європу, здійснював набіги на Константинополь і користувався повагою у арабів Єгипту. Волинянами керувало тріо волхвів, яких називали украми, можливо звідти і пішла назва сучасної Україні. Відомо, що в 805 році, в 130 км від Рівного відбулася битва між волинянами і київським князем Діром. З часу вивищення Києва, волиняни підпали під його владу, в Х столітті Волинська земля увійшла до складу Володимирського князівства Київської Русі.

Номер слайду 11

У другій половині Х століття було утворено Волинське князівство, яке в 1199 році стало частиною Галицько-Волинського князівства. У ті часи відбувалося становлення ремесел, росли феодальні землеволодіння, розвивалася торгівля. Вироби рівненських майстрів згадувалися в знаменитому творі «Слові о полку Ігоревім» ─ «гримлять об шоломи мечі харалужні», назва від рівненського Харалуг. Однак все це відбувалося на тлі спонтанних, але постійних набігів кочівників ординських. Після розпаду Галицько-Волинського князівства, в 1340 році територія сучасної Рівненщини увійшла до складу Великого Князівства Литовського. Після Люблінської унії 1569 року край захопили польські феодали, а Брестська унія 1596 року відкрила доступ католицизму на землі, які споконвіку контролювалися православною церквою. Поширення унії, а потім і католицизму призводило до численних селянських повстань, так народні маси Рівненщини активно брали участь у повстаннях Сиверина Наливайка в 1594-1596 роках і у Визвольній війні під проводом Богдана Хмельницького у 1648-1656 роках. Однак, селянсько-козацькі рухи призводили тільки до ще більшого пригнічення православного населення України. 3. Історія формування та розвитку території.

Номер слайду 12

За другим поділом Польщі в 1793 році східна частина Волині увійшла до складу Російської імперії, утворивши Ізяславську губернію. Два роки по тому, після третього поділу Польщі, і решта, західна частина Волині увійшла до складу Росії. Об’єднані Волинські землі утворили величезну Волинську губернію Російської імперії, до складу якої входила і територія сучасної Рівненської області аж до 1917 року. У 1857 році краєм пролягла шосейна дорога Київ-Брест, а в 1873 ─ залiзнична колiя мiж цими мiстами, у 1912 році введено в дiю першу електростанцію. В ході Першої світової війни Рiвненщина тривалий час була прифронтовим регіоном. З 1917 по 1920 рік край почергово перебував пiд владою австро-нiмецьких, польських та більшовицьких окупацiйних вiйськ. Із наступом більшовиків Центральна Рада у січні 1918 року перебирається з Києва до Житомира, а згодом ─ до Сарн Рівненської області, де перебувала деякий час. У квiтнi-травнi 1919 року в Рiвному тимчасово працював уряд Української Народної Республiки, розміщувалось вiйсько Директорiї. У 1920 році регіон зайняли польськi вiйська, i він стає складовою Польської держави. 3. Історія формування та розвитку території.

Номер слайду 13

У вересні 1939 року, коли, вiдповiдно до пакту Молотова-Рiббентропа, захiдноукраїнськi землi вiдiйшли до СРСР. 4 грудня 1939 року була створена Ровенська область з центром у Рівному. Пiд час фашистської навали Рівне перетворилося на своєрідну «столицю» окупованих українських земель. З вересня 1941 року тут розмістилися «Райхскомiсарiат України» і резиденцiя гауляйтера. У лютому 1944 року край був звiльнений вiд фашистiв. У 1950 роцi завершено вiдбудову зруйнованого вiйною господарства, а на 60-80-тi роки припадає перiод iнтенсивного зростанння: стали до ладу нові потужні пiдприємства, такі як Рiвненський льонокомбiнат, гiгант хiмiчної промисловостi ─ підприємство «Азот», ряд iнших. У 1997 роцi вiдкрито аеровокзал мiжнародного класу. Наприкiнцi 80-х рокiв ХХ століття пiд час перебудови на теренах області вiдроджується нацiонально-визвольний рух. У 1988 роцi створено першi осередки Товариства української мови iм. Тараса Шевченка, дещо пiзнiше ─ Народного Руху України. 11 червня 1991 року ухвалено постанову Президiї Верховної Ради УРСР, де визначалось: «З урахуванням правил українського правопису надалi iменувати мiсто Ровно ─ Рiвне, а Ровенську область ─ Рiвненською». 3. Історія формування та розвитку території.

Номер слайду 14

Рівненська область утворена 4 грудня 1939 року. З моменту утворення область налічувала 5 повітів: Ровенський, Дубнівський, Здолбунівський, Костопільський та Сарненський. Згідно з Указом Президії ВР УРСР від 1 січня 1940 до складу Ровенської області увійшли 30 районів. У 1944 році Домбровицький район перейменований на Дубровицький. 20 березня 1946 року Морочнівський район перейменували на Зарічнянський, Людвипільський  ─ на Соснівський. 21 січня 1959 року ліквідовано 11 районів. 30 грудня 1962 року після укрупнення сільських районів в області залишилось 7 районів. 4 січня 1965 року відновлено 5 районів ─ до 12 районів. 8 грудня 1966 відновлено ще 3 райони ─ до 15 районів. 11 червня 1991 року ухвалено постанову Президiї Верховної Ради УРСР, де визначалось: «З урахуванням правил українського правопису надалi iменувати мiсто Ровно ─ Рiвне, а Ровенську область ─ Рiвненською». 3 березня 1993 року Червоноармійський район був перейменований на Радивилівський. 22 вересня 1995 року відновлений Демидівський район ─ до 16 районів. 4. Адміністративно-територіальний устрій.

Номер слайду 15

В області є 1027 населених пунктів, з них: ► 11 міст: 4 ─ обласного підпорядкування: Рівне, Вараш, Дубно, Острог; 7 ─ районного підпорядкування: Березне, Дубровиця, Здолбунів, Корець, Костопіль, Радивилів, Сарни; ►16 селищ міського типу; ► 1000 сільських населених пунктів. 4. Адміністративно-територіальний устрій.

Номер слайду 16

Згідно старого устрою (до 2021 року) Рівненська область складалася з: ► 16 адміністративних районів; ► 11 міських рад; ► 16 селищних рад; ► 338 сільських рад. 4. Адміністративно-територіальний устрій.

Номер слайду 17

Згідно нового устрою (з 2021 року) Рівненська область складається з: ► 4 адміністративних районів ─ Вараського, Дубенського, Рівненського та Сарненського; ► 64 об’єднаних територіальних громад (з них: 11 ─ міських, 13 ─ селищних, 40 ─ сільських). 4. Адміністративно-територіальний устрій.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Козир Ніна Василівна
    Актуально. Спасибі.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
16 травня 2022
Переглядів
2663
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку