Презентація "Географічне положення , дослідження та освоєння материка Австралії. Геологічна будова , рельєф та корисні копалини

Про матеріал
Презентація на урок географії у 7 класі на тему : "Географічне положення , дослідження та освоєння материка Австралії. Геологічна будова , рельєф та корисні копалини"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географічне положення,дослідження та освоєння материка Австралії. Геологічна будова, рельєф, корисні копалини. Підготувала: вчитель географії Данильчук Н. А

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Географічне положення

Номер слайду 4

Крайніми точками материка на півночі є мис Йорк, на півдні – мис Південно-Східний, на заході – мис Стіп-Пойнт, на сході – мис Байрон.

Номер слайду 5

З півночі Австралію омиває Арафурське море,  зі сходу – Коралове і Тасманове. Всі вони мають теплі води, що сприяє розвитку коралів. Так, у Кораловому морі простягається Великий Бар’єрний риф – унікальне пасмо коралових підводних хребтів і дрібних островів завдовжки 2 300 км і завширшки до 150 км.

Номер слайду 6

Це найбільше на земній кулі скупчення коралів. Він охоплює майже 3 тис. рифів і 300 островів. Його загальна площа близько 350 тис. км2, що більше за площу Великої Британії. У цьому унікальному підводному світі мешкають 400 видів коралів, 4 000 видів молюсків і 1500 видів риб. Дивує те, що „творці” майже 10-метрових коралових споруд – крихітні поліпи.

Номер слайду 7

Берегова лінія

Номер слайду 8

ІСТОРІЯ ВІДКРИТТЯ І ДОСЛІДЖЕННЯ. Віллем Янсзон(1570—1630)Голандський мореплавець Віллем Янсзон у 1606 р. дістався до північного узбережжя Австралії. Як і Х. Колумб, не здогадувався, що цематерик. Абель Тасман(бл. 1603–1659)Пізніше Абель Тасман підійшов до Австралії з півдня і встановив, що це материк

Номер слайду 9

Джеймс Кук(бл. 1728-1779 Дослідження та освоєння материка Відкриття Австралії приписують і відомому англійському мореплавцю Джеймсу Куку, який 1770 р. дістався східного узбережжя і оголосив відкриті землі володіннями Англії. Метью Фліндерс(1774–1814)Англійський дослідник Метью Фліндерс першим здійснив плавання навколо Австралії. Саме він запропонував перейменувати її з Нової Голландії на Австралію.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Тектонічна будова материка Австралія, як і Африка, входила до складу давньої Гондвани.

Номер слайду 12

Тектонічна будова материка В основі материка лежить давня Австралійська платформа, яка є частиною Індо-Австралійської літосферної плити. На сході материка внаслідок горотворчих процесів утворилася область складчастості, де земна кора зім’ята у складки. Унаслідок рухів земної кори від Австралії відокремилися острови Нова Гвінея і Тасманія.

Номер слайду 13

Рельєф. В Австралії немає ні діючих вулканів, ні льодовиків, не буває й землетрусів

Номер слайду 14

 Більшу частину материка займає Західноавстралійське плоскогір’я. Воно має одноманітну вирівняну поверхню з середніми висотами 300–500 м. Проте у місцях, де лежать щити, серед рівнини здіймаються плато і останці – залишки поверхні, зруйнованої тривалим вивітрюванням.

Номер слайду 15

Центральна низовина, яка лежить у прогині материка, є найнижчою частиною Австралії. Її висота не перевищує 100 м над рівнем моря. А в центрі вона навіть увігнута і лежить на 12 м нижче рівня океану.

Номер слайду 16

Вздовж східного узбережжя простягся Великий Вододільний хребет, приурочений до складчастої області. Це старі, сильно зруйновані гори, розбиті на окремі масиви з куполоподібними вершинами. Їх середні висоти становлять 1000 м. Найвищий масив, розташований на півдні, називається Австралійські Альпи. Саме там знаходиться і найвища точка материка – г. Косцюшко (2 230 м). 

Номер слайду 17

В національному парку Улуру. Через значний вміст заліза в гірській породі скелі мають червоне забарвлення

Номер слайду 18

Корисні копалини материка Австралія багата на різноманітні корисні копалини.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

 Вугільний кар’єр в Австралії

Номер слайду 21

Запитання і завдання1. У чому полягають особливості географічного положення Австралії? Як вони пов’язані із своєрідністю природи материка?2. Хто першим досяг берегів Австралії?3. Порівняйте рельєф Австралії і Африки та встановіть подібні і відмінні риси.4. Чим пояснити, що з усіх материків тільки в Австралії немає високих гір, вулканів і льодовиків.5. Які закономірності розміщення родовищ корисних копалин на території Австралії?

Номер слайду 22

Домашнє завдання1. Опрацювати§ 25, 262. На контурній карті позначте і підпишіть назви крайніх точок Австралії;

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
14 січня
Переглядів
216
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку