Презентація"Географічні відкриття",6 клас

Про матеріал
Цей матеріал подається у формі презентації до серії уроків "Географічне пізнання Землі" для учнів 6 класу.Надаються найважливіші події відкриття і дослідження материків і частин світу. У презентації також є тестові завдання для закріплення вивченого матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географічні відкриття

Номер слайду 2

Уявлення про Землю в давнину. Геродот. Одним з перших учених-мандрівників був Геродот (484 до н. е.— бл. 425 р. до н. е.). Відомо, що він відвідав Північне Причорномор’я, колонію Ольвію. , там він зустрівся з кочовими племенами скіфів, спостерігав за їхніми звичаями й обрядами. Геродот як очевидець описує особливості більш суворого, ніж у Греції, клімату Скіфії.

Номер слайду 3

Перші карти. Птолемей в другому столітті нашої ери,  створив виправлену карту, розділену на рівні частини паралелями і меридіанами. Відкриття Колумба і інших мандрівників розширили інтерес до карт і схем. У 1570 році Авраам Ортеліус видав в Антверпені першу збірку карт.

Номер слайду 4

Подорожі вікінгів. Вікінги у VIII—XI століттях воїни-мореплавці зі Скандинавії . Займалися розбоєм і торгівлею в  Європі, Західній Азії та Північній Африці.. Протягом IX—XI століть колонізували значні регіони Європи : Східну Англію, Нормандію, Ісландію, Фарерські та Шетландські острови, Сицілію, Русь. Складалися переважно з данців, норвежців, шведів.

Номер слайду 5

Відкриття Гренландії У 980  році  вікінг Ерік Торвальдссон на ймення Рудий, був приречений до трирічного вигнання з Ісландії  за вбивство сусіда. Він вирішив пливсти на захід і дістався землі,яку назвав Гренландія, що в перекладі означає Зелена земля.

Номер слайду 6

Лейф Еріксон відкриває Америку. Приблизно в в 1000  році Лейф Еріксон з командою з 35 осіб відплив на захід на кораблі, який купив у Б'ярні. Були відкриті три регіони Америки: Баффінова Земля,півострів Лабрадор, узбережжя Ньюфаундленда . Тут були засновані декілька поселень, де  вікінги  залишились на зиму.

Номер слайду 7

Подорож Марко Поло. Марко Поло, родом з Венеції в сімнадцять років разом зі своїм батьком Нікколо і дядьком Маффео Поло відправився у подорож до Монголії та Китаю через Поволжя,Середню Азію, Індію і Аравійський півострів , Ява, Суматра, Мадагаскар і Ефіопія (Середня Індія), . Марко Поло 17 років служив у  резиденції Хубілай -хана в Шанду  (у сучасній китайській провінції Ганьсу.) Декілька років по тому Марко Поло потрапив у полон під час війни  Венеції з Генуєю і у в'язниці (1296-1298 ) надиктував звіт про свої подорожі французу Рустічано. Книга Марко Поло називалась «Про різноманітність світу».

Номер слайду 8

Подорож Ібн Баттути. Найвидатнішим арабським мандрівником Середньовіччя був уродженець Танжера (Марокко) — Ібн Баттута (1304–1377). Здійснив в юному віці два хаджі в Мекку, він подорожував у Криму, супроводжував монгольське посольство в Константинополь. З Константинополя Ібн Баттута проїхав через Прикаспійську низовину й пустельне плато Устюг до міста Ургенч, а звідти — в Бухару. Далі Ібн Баттута, мабуть, подолав Гіндукуш, вийшов у долину Середнього Інду й через Пенджаб дістався в Делі. Дорогою назад через Суматру він досяг Аравії і знову відвідав Персію, Месопотамію, Сірію, Єгипет,перетнув Сахару дістався верхів’я р. Ніґер.

Номер слайду 9

Відкриття Америки Христофором Колумбом. Мореплавець Х. Колумб запропонував іспанському королю проект : вирушити на захід і досягти Індії. Він відправився на трьох кораблях: “Санта-Марія”, “ Марія” і “Пінта”. 12 жовтня 1492 року відкрив острови Сан- Сальвадор і Куба поблизу нової частини світу. Колумб вважав ,що відкрив Індію і місцевих мешканців назвав індіанцями. Ще тричі Х. Колумб плавав до відкритих земель , але до кінця свого життя вважав ,що відвідав Азію.

Номер слайду 10

Відкриття Америки Христофором Колумбом

Номер слайду 11

Санта –Марія- флагманський корабель Христофора Колумба«Санта-Марія» була трищогловою малою каравелою завдовжки близько 21 м з екіпажем з 40 моряків, водотоннажністю 200 тонн. Вона була найповільнішою і найбільшою в експедиції. Власником був. Хуан де ла Коса , який взяв участь в декількох подорожах Колумба і склав перші карти узбережжя Америки..25 грудня 1492 сіла на мілину біля Гаїті  (Hispaniola) і стала непридатною для подорожі. З її корпусу збудували будинки поселення .

Номер слайду 12

Амеріго ВеспуччіАмериго Веспуччі у якості штурмана приймав участь у першій експедиції адмірала Алонсо де Охеда. Після 24 днів плавання ступив на берег Суринама, під 3 ° пн.ш. - цей маршрут вони вибрали завдяки отриманій від карти Колумба новій береговій лінії. Висказав пропозицію, що ці землі - нова частина світу, яку картограф М. Вальземюллер назвав (1507) в честь Америго Веспуччі - Америка.

Номер слайду 13

Пошуки морського шляху до Індії Бартоломеу Діашодин з найславетніших  португальських мореплавців -першовідкривачів, що підкоряв води Атлантики в 15 столітті. У 1486   році в пошуках морського шляху з Європи до Індії  Бартоломеу Діаш першим з європейців обігнув Африку  з півдня й вийшовши у води  Індійського океану. Але дістатися до Індії йому завадив шторм. Південну точку Африки він назвав мис Бурь,але пізніше було названо мисом Доброї Надії.

Номер слайду 14

Пошуки морського шляху до Індії Васко да Гама. За наказом португальського короля Мануеля I, Васко да Ґама відплив до Індії в липні 1497 р. Користуючись попутним вітром (південно-західним мусоном), портуґальські кораблі всього за три тижні дісталися берега Індії. Ще три дні шляху — і от 20 травня 1498 р. експедиція підійшла до багатолюдного міста Калікут (сьогодні Кожикоде). Тут портуґальці змогли придбати трохи прянощів і коштовних каменів

Номер слайду 15

Подорож до Індії Васко да Гама. Дорога назад була дуже важкою, основна частина пройшла у відкритому океані. Кінчилися запаси продуктів, багато моряків померло від цинги. У вересні 1499 р. у Лісабон повернулося менш ніж половина екіпажа, але результат було досягнуто: відкрито морський шлях з Європи в Індію, яка забезпечила Портуґалії величезні доходи на багато десятиліть.

Номер слайду 16

Перша навколосвітня подорож. Тривала 3 роки( 1519-1522 роки). ЇЇ очолив португалець Фернан Магеллан. Мореплавці пливли уздовж східного узбережжя Південної Америки і відшукали прохід ( протоку, пізніше її назвали Магеллановою).,острів Вогняна Земля,з Атлантичного океану вони потрапили до невідомого океану, який Магеллан назвав Тихим. На Філіппінських островах Магеллан і багато його товаришів загинули у сутичці з тубільцями. Завершив експедицію Хуан Елькано . З п’яти каравел додому повернулась одна “ Вікторія”, із 265 мандрівників в живих залишилось 18 моряків.

Номер слайду 17

Френсіс Дрейканглійський флотоводець, пірат,навігатор,работорговець, політик, та інженер. Перший англієць і другий у світі капітан, що здійснив навколосвітню подорож. Відкрив найбільшу протоку у світі: протоку Дрейка. Отримав лицарський титул від королеви Єлизавети  І ,призначений мером Плімута (1581-1582). Вороги називали його”Дракон”. 

Номер слайду 18

Вільям Дампір. Англійський пірат,  дослідник та  письменник . Він був першим англійцем, що дослідив та склав мапи Нової Голландії і Нової Гвінеї.   Він вперше здійснив три  навколосвітні подорожі. Під час третьої подорожі у 1709 році він підібрав Олександра Селькірка, який перебував на безлюдному острові Хуан- Фернандес біля узбережжя Чилі 4 роки і 4 місяці. Селькірка висадив його капітан. Томас Страдлінг, з яким посварився Селькірк, якому не подобались мореходні якості корабля. Олександр Селькірк став прототипом Робінзона Крузо в романіД. Дефо.

Номер слайду 19

Відкриття Австралії голландцями. Голландський навігатор та колоніальний губернатор Янсзон служив у Нідерландській Ост-Індії  з 1603 по 1611 рік та з 1612 по 1616 рік, у тому числі як губернатор форту Генрікус на острові Солор. Перший відомий європеєць, який побачив берег  Австралії  під час подорожі 1605—1606 років.

Номер слайду 20

Друге відкриття АвстраліїДжеймс Кук. Англійський першовідкривач, навігатор і дослідник, член Лондонського королівського товариства . Кук зробив детальну мапу Ньфаундленда пізніше здійснив три експедиції в Тихий океан,першим із європейців дослідив і описав східне узбережжя Австралії,Гавайські острови,, вперше пройшов навколо Нової Зеландії  . Крім того, він відкрив найбільше в світі коралове утворення —Великий Бар’єрний риф (нині це заповідний підводний парк). Обійшовши материк з півночі, Кук досяг Індійського океану і згодом повернувся додому. Загинув на Гаваях у сутичці з місцевими аборигенами під час третьої експедиції 1779 року.

Номер слайду 21

Відкриття Антарктиди. У 19 столітті на пошуки невідомого материка Південної півкулі вирушили російські моряки. Шлюпами “Восток” і “Мирний” командували Фадей Белінсгаузен і Михайло Лазарев. У 1820 році було відкрито Антарктиду- важкодоступний материк.

Номер слайду 22

Досягнення Північного Полюса. Роберт Пірі. Останній похід до полюса почався в липні 1908 року. Пірі та ще двадцять три особи вирушили з Нью-Йорка на кораблі «Рузвельт» і провели зиму на острові Елсмера (частина Канадського арктичного архіпелага.) Навесні експедиція вирушила до полюса по кризі. 1 квітня 1909 р. на 87° 48' пн. ш. через зменшення запасу харчів Пірі наказав частині людей повертатись на корабель, а сам із темношкірим слугою Метью Генсоном та ескімосами Ута, Еґіґінґва, Сіґлу та Укеа рухався далі на північ. Вони досягли полюса 6 квітня1909 року.

Номер слайду 23

Досягнення Південного Полюса Руаль Амундсен. Першим досягнув Південного полюса (14 грудня 1911 року). Один із піонерів застосування авіації та повітроплавальних засобів — гідропланів і дирижаблів — в арктичних подорожах. Загинув 1928 року під час пошуків експедиції Умберто Нобіле.

Номер слайду 24

Досягнення Південного полюса Роберт Фолкон Скоттбританський морський офіцер і керівник двох експедицій до Антарктиди . 17 січня 1912 року Скотт із чотирма колегами підкорили Південний полюс другим після норвежця Руаля Амундсена Повертаючись із полюса, всі учасники групи загинули від голоду та виснаження.

Номер слайду 25

Сучасні дослідженння Антарктиди. Нині відбувається вивчення природи Антарктиди на полярних станція. З 1996 року тут працюють й українські полярники на станції “Академік Вернадський”,яка раніше була англійською науковою станцією «Фарадей»

Номер слайду 26

Дослідження Світового океану. З 1927 р. для визначення глибин почали застосовувати спеціальний прилад – ехолот, яким визначають час між поданням звукового сигналу та прийомом від нього відлуння. Так одержують шлях, що пройшов звук, тобто відстань до дна. Вперше прилад використало німецьке судно “Метеор” для промірів глибин у південній частині Атлантичного океану.

Номер слайду 27

Дослідження Арктики. З 30-х рр. ХХ ст., використовуючи досвід дрейфу судна “Фрам”, почалося вивчення Арктики з полярних обсерваторій, які працювали на дрейфуючих крижинах. Їх метою було стежити за погодою та станом криги на Північному Морському шляху. Перша з них – “Північний Полюс-1” – почала працювати у 1937 році.

Номер слайду 28

Найглибший жолоб у світіВ1960 р. батискаф "Трієст", в якому знаходилися французи Ж. Пікар і Д. Уолш, опустився на самісіньке дно Маріанського жолоба — на глибину 10 916 м.

Номер слайду 29

Жак Ів Кусто французький дослідник. Світового океану,фотограф,режисер, автор великої кількості книг і фільмів, . Відомий як Капітан Кусто  Commandant Cousteau). Разом з Емілем. Ганяном  розробив і випробував акваланг Запатентував турбовітрило.. У 1951 році Кусто орендував корабель Каліпсо .у Томаса Лоела Гіннеса за символічний 1 франк. Воно було обладнано мобільною лабораторією для проведення досліджень у відкритому океані та підводних зйомок.

Номер слайду 30

Перший політ у космос. Одним з найвидатніших досягнень ХХ століття був запуск у космос корабля "Восток" з Ю. О. Гагаріним на борту, здійснений в Радянському Союзі 12 квітня 1961 р. Менше ніж за півтори години навколосвітньої космічної подорожі космонавт облетів Землю, на пізнання природи якої людство витратило століття.

Номер слайду 31

Технологія GPS Розроблена в 1978 році в США для військових цілей система супутникової навігації Navstar розповсюдилася по всьому світу під назвою GPS (що означає просто "глобальна система навігації"). Її основні користувачі - автомобілісти, льотчики і моряки. Географи за допомогою GPS фіксують зсув тектонічних плит, а біологи нещодавно пристосували цю систему для відстеження масових міграцій черепах.

Номер слайду 32

Тестові завдання. Птолемей на картах зображував: А) Африку. Б) Каспійське море. В) Червоне море. Г) Америку. Г) Австралію. У 9 столітті нормани відкрили: А) Австралію. Б) о. Ісландія. В) о. Мадагаскар. Г) о. Гренландія. У 10 столітті вікінги відкрили: А) о. Борнео. Б) о. Нова Земля. В) п- в Лабрадор. Г) о. Нова Гвінея. Марко Поло здійснив подорож до: а) ІндіїБ) АвстраліїВ) Китаю. Г)О. Ява

Номер слайду 33

Тестові завдання. Книга про подорож Марко Поло: А) Ходіння за три моря. Б) Книга про різноманітність світу. В) Походження видів. Г) Особливості висотної поясностіАрабський мандрівник Ібн Батутта подорожував: А) Мекка. Б) Австралія. В) Америка. Г) СХ. Частина Африки. Д) КримЄ) Індія. Ж) о. Суматра

Номер слайду 34

Тестові завдання. Бартоломеу Діаш,першим з європейців вийшов у води. А) Південного океану. Б) Середземне море,В)Індійський океан,Г)Атлантичний океан. Васко да Гама здійснив у1498 році: А)Подорож до АвстраліїБ) подорож до Китаю;В) подорож до Індії;Г) подорож до Африки. Вільям Дампір. А)здійснив три подорожіБ)дослідив о. Тасманія. В)підібрав О. Селькірка,прототипа Робінзона Крузо. Г) дослідив о. Нова Гвінея. Австралія була відкрита Янсзоном. А)у1600роціБ) у 1705 роціВ) у 1605 роціГ) у 1700 році

Номер слайду 35

Тестові завдання. Америку відкрив. А) А. ВеспуччіБ) Ф. Магеллан. В) Дж. Кук г) Х. Колумб. Америку назвали на честь: А) Х. Колумба. Б) М. Вальдземюллер. В) А. ВеспуччіАмерику відкрили: А) 10.10. 1495 Б) 12.10.1492 В) 12.11. 1493 Г) 05.10.1491 Перша навколосвітня подорож під керівництвом: А) Х. Колумба. Б)В. Берінга В)Ф. Беллінсгаузена. Г) Фр. Дрейка. Г) Ф. Магеллана

Номер слайду 36

. Тестові завдання Перша навколосвітня подорож тривала : А) 3 роки. Б) 2 роки. В) 5 років. Г) 1 рік. Ф. Магеллан загинув: А) Філліпінські о-ви. Б) Маріанські о- ви. В) Сейшельські о-ви. Г) о. Цейлон. Австралію відкрили: А) голландціБ) португальціВ) іспанціГ) англійці. Дж. Кук вдруге відкрив. А)сх. узбережжя АвстраліїБ) зх. узбережжя АвстраліїВ)сх. узбережжя Африки. Г) пн. узбережжя Антарктиди.     

Номер слайду 37

Тестові завдання. Роберт Пірі у 1909 році дійшов до: А) північного полюса. Б) південне полярне коло. В)південного полюса. Г)північне полярне коло. Норвежець Руаль Амундсен: А досягнув Північного полюса; Б досягнув Південного полюса;В відкрив материк Антарктида;Г відкрив материк Австралія.

Номер слайду 38

Тестові завдання. Дослідження Світового океану. А) 1927р.-ехолот. Б) батіскаф “Тріест”-Маріанський жолоб,1960р. В) Серединноатлантичний хребет,1930 р. Г)Жак Ів Кусто-акваланг. Перший політ у космос: А)16.01 1962-Г. Тітов. Б)05.05 1961-П. Попович. В) 12.04.1961-Ю. Гагарін. Г) 10.08.1962-А. Ніколаєв. Технологія GPSА) глобальна навігаційна система. Б) з’явилась у Японії в 1980 роціВ) з’явилась у США в1978 роціГ)дослідження Антарктиди

pptx
Додано
17 серпня 2022
Переглядів
2632
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку