Презентація "Методи географічних досліджень"

Про матеріал
Презентація " Методи географічних досліджень" допоможе ознайомити учнів із методами пізнання природи, формувати навички користуватися ними в повсякденному житті та для отримання нових знань; вдосконалювати вміння вести власні географічні спостереження, оформляти результати спостережень, користуватися метеорологічними приладами; розвивати спостережливість, увагу, комунікативність; формувати вміння та навички безпечного користування вимірювальними приладами; f виховувати любов до довкілля, бажання його пізнавати.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методи географічних досліджень. Колбасюк Л. В.

Номер слайду 2

Географічні дослідження — це різновид наукових досліджень, у результаті яких збирається та поширюється географічна інформація

Номер слайду 3

Методи досліджень — це певні способи, за допомогою яких вивчають ті чи інші об’єкти, явища, процеси природи та суспільства. Географічні знання здобувають у різний спосіб. Способи, за допомогою яких вивчають той чи інший об'єкт, явище, процеси природи та суспільства, називають методами досліджень. Для одержання нових наукових знань з географії вчені застосовують багато методів досліджень.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Від давніх-давен і донині географи проводять спостереження. Ви також можете скористатися цим методом до слідження, аби більше дізнатися про різні об’єкти, явища і процеси. Метод спостереження — це спосіб дослідження, при якому аналізуються і описуються різні об'єкти і явища. Спостереження можна проводити в школі на географіч­ному майданчику або вдома, використовуючи не складні прилади. Так, за допомогою гномона (рейки завдовжки 1 м) ви можете дослідити, як змінюється висота Сонця над гори­зонтом протягом року. Для цього у 20-х числах кожного місяця, опівдні (приблизно о 12-й год), вимірюйте довжину полуденної тіні гномона. Ці дані вам знадобляться, коли ви згодом вивчатимете тему «Атмосфера». Звертайте увагу нате, як змінюється довжина тіні гномона щомісяця.

Номер слайду 8

Також нескладно провести метеорологічні спостереження (спостереження за погодою) — за зміною температури повітря, станом неба (хмарністю), опадами, напрямком вітру та іншими погодними явищами. Такі спостереження проводять щодня. Температуру повітря, як ви вже знаєте, вимірюють за допомогою термометра. Проте варто пам'ятати: якщо його встановити неправильно, наприклад на сонці, то прилад покаже не тем­пературу повітря, а на скільки градусів нагрівся сам термометр. Хмарність (ступінь покриття неба шарами) визначають на око: безхмарно (коли небо ясне і хмар немає), невелика, мінлива (якщо хмари закривають приблизно півнеба) чи суцільна (коли хмарами закрите все небо). Спостерігайте за наявністю опадів. Напрямок вітру можна встановити за допомогою флюгера, його визначають за тією стороною горизонту, звідки дме вітер. Результати своїх спостережень за погодою потрібно записувати в календарі погоди.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Метеозонд

Номер слайду 11

Космічний супутник

Номер слайду 12

Значення географіїНа сьогодні географія дозволяє людині побачити світ у всьому його різноманітті. Географічна наука вчить нас:орієнтуватися у просторі;прокладати свій маршрут за географічною картою;берегти та захищати природу. Головні задачі географії: знати, берегти та примножувати багатства нашої планети, щоб передати їх майбутнім поколінням.

Номер слайду 13

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 серпня 2022
Переглядів
3739
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку