Презентація "Географія Тернопільської області "

Про матеріал
Дана презентація містить інформацію про особливості географічного положення та природи Тернопільської області
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географічне положення. Тернопільська область займає західну частину Подільського плато, межуючи на півночі з Рівненською, на півдні з Чернівецькою, на південному заході з Івано-Франківською, на заході з Львівською областями України, а на сході — з Хмельницькою областями. Тернопільщина знаходиться поблизу українського кордону з Польщею,Словаччиною, Угорщиною і Румунією. Тернопільська область займає площу 13.8 тис. км², що становить 2,3% території України. За цим показником займає 23 місце серед інших областей України (меншими є тільки Закарпатська і Чернівецька області). За площею Тернопільщина співрозмірна з Ізраїлем. За конфігурацією території Тернопільщина нагадує трикутник з основою на сході та вершиною — на заході.

Номер слайду 2

Територія. Тернопільська область займає площу 13.8 тис. км², що становить 2,3% території України. За цим показником займає 23 місце серед інших областей України (меншими є тільки Закарпатська і Чернівецька області). За площею Тернопільщина співрозмірна з Ізраїлем. За конфігурацією території Тернопільщина нагадує трикутник з основою на сході та вершиною — на заході.

Номер слайду 3

Рельєф Тернопільська область займає західну частину Подільської височини. Рельєф її рівнинний. Поверхня області (на південь від Товтрів) має нахил з півночі на південь. Решта її території нахилена у північно-східному напрямку. Абсолютні висоти коливаються від 443 метрів (гора Попелиха біля села Мечищів Бережанського району) до 116 метрів (у місці впадіння Збруча у Дністер).

Номер слайду 4

Основні рельєфні структури. Тернопільське плато. Опілля. Кременецькі гори. Товтровий кряж Авратинська височина. Мале Полісся Придністровська рівнина

Номер слайду 5

Геологія Територія Тернопільської області знаходиться на Волино-Подільській плиті Східноєвропейської платформи. На глибині 1500-3000 метрів залягає докембрійський кристалічний фундамент. Зверху він вкритий осадовими породами. Найдавнішими відкладами, які виходять на поверхню області, є породи верхнього силуру . Найбільшу площу Тернопільської області покривають породи кайнозою. Породи палеогену не мають значної товщини і залягають у долинах Вілії та Горині. Найпоширенішими відкладами у Тернопільській області є породи нижнього неогену.

Номер слайду 6

Клімат Клімат Тернопільщини помірно континентальний, проте дещо вологіший, ніж у східних областях України. Радіаційний режим залежить від висоти сонця, тривалості дня та сонячного сяйва, пов’язаних з географічною широтою. Область нагрівається нерівномірно: північна і центральна її частини одержують менше тепла, південна – більше. Радіаційний баланс на території області додатній і змінюється у межах від 39 до 41,5 ккал/см2 за рік. Вплив на клімат області мають циркуляційні процеси океанічних і континентальних повітряних мас. Взаємодія названих факторів зумовлює формування на території області помірно-континентального клімату з нежарким літом, м’якою зимою і достатньою кількістю опадів. Середня температура січня коливається від –5,5~5,7° С (у північній частині області) до –4,5° С (в південній). Середня температура липня +18-19° С. Максимальні температури досягають +37-39° С. У межах області випадає достатня кількість опадів (550- за рік). Найбільше їх випадає на заході та північному заході , найменше – на крайньому південному сході. Переважна більшість опадів (70-75 %) випадає у теплий період року.

Номер слайду 7

Ґрунти Ґрунти Тернопільської області -природне тіло, що утворилося в результаті взаємодії материнської породи (підґрунтя), клімату, рослинності, мікроорганізмів. Верхній шар земної кори, на якому ростуть рослини. Основи ґрунтоутворення породи в області - леси і лесоподібні суглинки,  вапняки, глини, алювіальні відклади. Ці породи на території з рівнинним рельєфом і лісостеповою рослинністю стали основою для формування різних типів ґрунтів. Найбільшу площу в області (бл. 72 %) займають лісостепові опідзолені ґрунти:чорноземи,світло-сірі,сірі лісовітемно-сірі.

Номер слайду 8

Фауна Тернопільщини Тваринний світ Тернопільської області представнлений лісовими та степовими видами. В області зареєстровано 412 видів хребетних, які належать до 242 родів, 97 родин, 37 рядів і 6 класів. Поліські види тварин поширені в північній частині області. Серед них: заєць русак, лисиця, тхір темний, дикий кабан, куниця, козуля європейська, їжак, вовк. Зптахів: тетерев, рябчик, горлиця, канюк, лелека білий, дятел, грак, сорока, шпак, сіра ворона. У середній та південній чатині області живуть як степові види, так і представники тваринного світу Карпат: заєць-руснак, білка, лисиця, тхір, козуля європейська, олень, рись, горностай, дикий кабан, їжак, полівка сіра, полівка степова, миша, ласка. Серед птахів: синиця, горобець, дрізд, сойка, грак, галка, сорока, шпак, жайворонок, перепелиця, ластівка, стриж, сич, сова, зозуля, горлиця, канюк. Серед земноводних і плазунів найпоширенішими є: жаба, ропуха сіра, квакша, тритон, ящірка, черепаха болотяна. Водиться 4 види змій: гадюка звичайна, мідянка, полоз лісовий, вуж. Із риб у річках і ставках області водяться: карасі, коропи, в'юни, окуні, лящі, лини, щуки, соми, пучкурі, краснопірки та інші. У багатьох водоймах живуть ондатри, видри та деякі хутрові звірі, а на їх плесі скупчуються дикі водоплавні птахи: чайки, качки-крижні, дикі гуси тощо. Тхір темний. Козуля європейська. Видра

Номер слайду 9

Флора Тернопільщини Лісова рослинність. Найбільші площі лісових масивів розташовані у західній частині області. Значні лісові масиви є в долинах Серету, Збруча і Стрипи. Майже всі ділянки займають широколистяні ліси: грабові, грабово-дубові, букові та інші. У цих лісах ростуть дуб, ясен, береза, осика, бук, граб, явір, липа, а в підліску — ліщина, горобина, калина, терен, глід та інші. Степова рослинність Степову рослинність у природному вигляді ще можна зустріти на крутих схилах горбів, балок, у заплавах річок. Серед степового різнотрав'я найпоширенішими тут є ковила, тонконіг, костриця, пирій, бородач, типчак, чебрець. Серед чагарникових формацій зустрічається терен, глід, кизил, таволга, барбарис. Лучна рослинність Лучна рослинність поширена у долинах річок. Тут проростають: костриця, тонконіг, мітлиця, осока, пирій, біловус, купичник, конюшина та інші. На Тернопільщині зустрічаються як ендемічні, так і реліктові види рослин. До ендеміків належать шавлія кременецька, шиверекія подільська, тонконіг різнобарвний та інші. Із рослин-реліктів зустрічаються брусниця карликова, молочай багатобарвний, осока біла, осока низька, хвощ великий тощо. Шиверекія подільська. Молочай багатобарвний. Брусниця карликова

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Галабіцька Ольга Адамівна
    Чітко і коротко, все головне показано, дякую.
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
3 квітня 2019
Переглядів
9792
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку