Презентація "Геологічна будова. Рельєф. Корисні копалини"

Про матеріал
Презентація "Геологічна будова. Рельєф. Корисні копалини" розрахована як допоміжний матеріал до уроку географії в 6-му класі. Матеріал має цікаві прийоми та елементи гри, що допоможе вчителю провести урок цікаво та результативно
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Любі учні, добрий день!Зичу праці і знань,А ще, друзі, всім бажаю. Сил, натхнення на весь день!

Номер слайду 2

Гра «Географічний прикметник»

Номер слайду 3

1. Крайня південна точка материка? 2. Крайня північна точка Африки? 3. Крайня західна точка? 4. Крайня східна точка африканського континенту? 5. На заході Африку омиває? 6. Східне узбережжя омиває? 7. Море, що знаходиться на півночі материка? 8. Протока, що в давнину називалася Геркулесові стовпи? 9. Африка з Європою з’єднується? 10. Острів Мадагаскар від Африки відділяє? 11. Море, що знаходиться на північному сході материка? 12. «Африканський ріг»? 13. Затока, що розмістилася на заході? 14. Найвища точка над рівнем моря? 15. Найнижча точка материка над рівнем моря? Гра «Географічна розминка»

Номер слайду 4

1. Що крім «адреси», дає географічне положення? (уявлення про природні умови).2. Назва Африка походить віл латинського слова «африкус», що в перекладі означає «той, що не знає холоду, без морозний» - про що це говорить? (поділ на літо і зиму є умовним).3. Якби змінилася природа Африки, якби екватор перетинав її дещо північніше? (на півночі з’явилися вологі екваторіальні ліси замість пустель).4. Хто з дослідників Африки залишив досить дивний заповіт? Про що йшлося в цьому заповіті? (Давід Лівінгстон, поховати його серце в Африці).5. Наш співвітчизник також тривалий час вивчав північно-східну Африку, назвіть про кого йде мова? (Єгор Петрович Ковалевський). Гра «Заморочки»

Номер слайду 5

Тема: “Геологічна будова, рельєф, корисні копалини”

Номер слайду 6

1. Рельєф – це…?2. Літосферні плити – це…?3. Платформа – це…?4. Рифт – це…?5. Щит – це…?А. Велика розколина земної кори, що формується внаслідок розходження літосферних плит. Б. Сукупність нерівностей земної поверхні. В. Велика, відносно вирівняна ділянка земної кори, що не зазнає активних тектонічних рухів. Г. Великі ділянки літосфери, що безперервно рухаються по астеносфері. Д. Ділянка кристалічних порід фундаменту, що виходять на поверхню з-під осадових порід. Відповіді: 1 – Б; 2 – Г; 3 – В; 4 – А; 5 – Д. Гра «Підбери пару»

Номер слайду 7

У 1905 році на території Африки знайшли найбільший у світі алмаз, що отримав назву «Кулліна», що важив 3160 каратів, або 621,2 грама. Прийом «Здивуй»

Номер слайду 8

1. В основі Африки лежить давня… (Африкано-Аравійська платформа).2. За переважанням даних форм рельєфу материк переважно… (рівнинний).3. На північному заході знаходяться… (Атлаські гори),а у південній частині… (Драконові та Капські).4. Найвища вершина Африки згаслий вулкан… (Кіліманджаро).5. В земній корі Африки зосереджені найбільші у світі родовища…(алмазів, золота, уранових та мідних руд). Гра «Доповни речення»

Номер слайду 9

Опрацювати текст параграфа 13 (стор.83-86), позначити на контурній карті географічну номенклатуру, яка була розглянута на уроці, відшукати на карті назви-двійники. Домашнє завдання

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додано
30 вересня 2019
Переглядів
1251
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку