Презентація "Геологічна будова України"

Про матеріал
Презентація PowerPoint містить інформацію про геологічну будову України, способи вмвчення гірських порід, методи дослідження віку гірських порід, деякі історико-геологічні факти, завдання для учнів, висновок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Геологічна будова України. Поширення гірських порід

Номер слайду 2

1. Пригадайте, що називають гірськими породами?2. Які гірські породи та мінерали єза походженням?Урочище Каскади, Кіровоградська область

Номер слайду 3

Вік гірських порід. Земна кора складається з гірських порід і мінералів, різних за походженням і віком. Чим глибше від поверхні лежать породи, тим вони давніші. Шари порід, що зверху вкривають земну поверхню є наймолодшими. В гірських районах є ділянки, де складки порід насунуті на сусідні території або взагалі перевернуті.

Номер слайду 4

Методи дослідження віку гірських порід. Відносний вік - за горизонтальним заляганням шарів гірських порід та скам’янілими рештками рослин і тварин. Абсолютний вік - радіологічним методом (за розпадом радіоактивних елементів. Уран розпадається на свинець і гелій. Знаючи швидкість розпаду і кількість радіоактивної речовини (урану), що міститься в породі, а також кількість залишку (свинцю), можна обчислити абсолютний вік породи з моменту її утворення).

Номер слайду 5

Геологічна будова. Сучасна поверхня території України вкрита молодими відкладами, що утворилися в четвертинний (антропогеновий) періодЇх вік – від декількох десятків до декількох сотень тисяч років. Вони поширені майже суцільною товщею потужністю в середньому 15 м (максимум 100 м). Якщо ж уявно зняти цю товщу, то під нею будуть породи різного віку.

Номер слайду 6

Способи вивчення будови земної кори. Бурінням свердловин. Вивчення стінок кар'єрів чи відслонень (виходів порід на поверхню) на крутих берегах річок. Найглибша свердловина розташована в Мурманській обл. РФ біля м. Заполярний. Глибина 12262 мс. Новоіванівка Дніпропетровської області свердловина - глибина 5432 м, діаметр 480 та 295 мм. Проектна глибина — 12 км. Кольська свердловина

Номер слайду 7

Тематична геологічна карта України

Номер слайду 8

Поширення відкладів гірських порід. Найдавнішими відкладами в геологічній будові України є докембрійські (залягають по всій платформі на різних глибинах, в межах Українського щита – виходять на поверхню). Серед палеозойських порід найбільш поширені відклади кам'яновугільного періоду, які потужною товщею виповнюють Дніпровсько-Донецьку западину, а в Донбасі виходять на поверхню великою суцільною площею. Відсутні на території України виходи на поверхню порід  кембрійського й ордовицького періодів. Мале поширення силурійських і девонських (у долинах Дністра та його лівих приток на Поділлі) а також пермських (в Донбасі) відкладів.

Номер слайду 9

Поширення відкладів гірських порід. Мезозойські відклади залягають в Донбасі та Кримських горах. Зокрема породи крейдового періоду займають великі площі на заході (Волинь, Карпати) і північному сході України. Найбільш поширеними на території України є кайнозойські відклади:палеогенові породи є на Лівобережжі, північному сході країни, в Карпатах;неогенові відклади майже суцільно вкривають Причорномор'я, рівнинний Крим, Поділля, Прикарпаття і Закарпаття, займають значні площі в межах Українського щита та Дніпровсько-Донецької западини.четвертинні (антропогенові) відклади утворилися здебільшого на суходолі. Лише на шельфі, узбережжях та в затоках-лиманах Чорного й Азовського морів вони мають морське походження.

Номер слайду 10

Четвертинні відклади

Номер слайду 11

Запитання і завдання1. Якими способами можна визначити вік порід?2. Породи якого віку мають найбільше поширення на території України під шаром четвертинних (антропогенових) порід? Де вони залягають?3*. Під час геолого-розвідувальних бурових робіт на поверхню зі свердловини було піднято різні породи: граніт архейського віку, пісковик кембрійського віку, мергель палеогенового віку, доломіт пермського віку, пісок четвертинного віку, глина юрського віку. Вкажіть порядок залягання цих порід від поверхні углиб надр за умови непорушності залягання їх шарів.

Номер слайду 12

Запам’ятайте!Найбільш поширеними в геологічній будові України є докембрійські, палеозойські (зокрема кам'яновугільного періоду), мезозойські (зокрема крейдового періоду) та особливо кайнозойські відклади. На геологічній карті України відображено поширення порід різного віку, які знаходяться в земній корі під товщею наймолодших (антропогенових) відкладів. Серед антропогенових відкладів в Україні є відклади льодовикового, водно-льодовикового, еолового та алювіального походження.

Номер слайду 13

Найдавніші породи віком понад 3,5 млрд років на території України виявлені у Приазов’ї у фундаменті платформ

Номер слайду 14

Скелеподібне відслонення порід крейдового віку, с. Білокузьминівка, Костянтинівський р-н, Донецька обл. 

Номер слайду 15

Скеля "Голова Витязя", с. Устя, Кам’янець-Подільський р-н, Хмельницька обл.

Номер слайду 16

Геологічний літопис. На крутих скелястих берегах р. Дністра та його лівих приток на Поділлі видно земну кору в розрізі: різновікові породи від докембрійських до кайнозойських. Два відслонення там є унікальними і мають світове значення: Поблизу с. Китайгорода (Хмельницька область) видно відклади протерозою, кембрію,ордовику, силуру, крейди. Біля с. Трубчина (Тернопільська область) – силуру й девону. В силурійських породах багато скам’янілих решток рослин і тварин, вік яких понад 400 млн років (часу виходу життя з води на суходіл). Досліджуючи саме ці відслонення людство отримало більшість знань про силурійський період.

Номер слайду 17

Кам’яний «ліс» України. У Донецькій складчастій споруді налічують понад три сотні пластів кам’яного вугілля, які перемежовуються шарами пісковиків, вапняків та інших порід. Це є результатом постійних коливних рухів у Донецькому прогині: болотистий суходіл з пишною тропічною рослинністю чергувався з морем, в якому відбувалося нагромадження уламкових і органічних відкладів. Поблизу м. Дружківки (Донецька область) у пісковиках знаходять скам’янілі стовбури дерев діаметром до 1 м, яким понад 300 млн років. У палеозої вони були болотними кипарисами або араукаріями.

Номер слайду 18

Робота з картою1.     З’ясуйте, породи яких періодів не виходять на поверхню України.2.     В якому районі відклади кам’яновугільного періоду займають суцільну площу?3.     В якому районі відклади крейдового періоду займають суцільну площу?4.     Відклади яких періодів найбільш поширені на території України? 

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Параграф 16 (опрацювати)Виписати поняття за словником:- льодовикові відклади- водно-льодовикові відкладиалювіальні відклади. Еолові відклади. Леси* Дослідження П. Тутковського, Г. Капустіна, В. Зуєва,В. Вернадського, В. Бондарчука (на вибір (за бажанням))

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Легка Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Брич Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шомина Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Мараренко Валентина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Рябченко Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Подрушняк Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Худецька Людмила Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Zaft Raisa
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
pptx
Додано
28 листопада 2020
Переглядів
17879
Оцінка розробки
5.0 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку