Презентація "Геометрія в кросвордах"

Про матеріал
Презентація вміщує математичні кросворди. Адресована широкому колу читачів різних вікових категорій. Може бути використана учителями-предметниками та батьками для закріплення знань, формування творчої компетентності школярів .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГЕОМЕТРІЯ В КРОСВОРДАХ

Номер слайду 2

Кути. Геометрична фігура, що складається з двох різноманітних променів, які виходять з однієї точки. Кути, сторони яких є продовженням за вершину сторін один одного. Кут, сторони якого утворюють пряму. Кут, що дорівнює своєму суміжному. Кут, менший від прямого. Кут більший від прямого. Кути, у яких спільна вершина й одна сторона, а дві інші утворюють пряму. Кути, які можуть бути суміщені так, що збігатимуться їх відповідні сторони і вершини. Промінь, що виходить з вершини кута, проходить між його сторонами і ділить кут пополам. Промені, з яких складається кут.

Номер слайду 3

Трикутник. Фігура, що складається з трьох точок, які не лежать на одній прямій, і трьох відрізків з кінцями у цих точках. Кут трикутника, суміжний внутрішньому куту. Перпендикуляр, опущений з будь-якої вершини трикутника на протилежну сторону або на продовження сторони. Відрізок прямої, що з’єднує вершину трикутника з серединою протилежної сторони. Коло, яке дотикається до всіх сторін трикутника. Коло, що проходить через вершини трикутника. Трикутники, у яких відповідні сторони пропорційні. Трикутник у якого один кут прямий. Трикутник, у якого один кут тупий. Трикутник, у якого всі сторони рівні.

Номер слайду 4

Чотирикутники. Фігура, яка складається з чотирьох точок і чотирьох відрізків, що послідовно сполучають ці точки. Чотирикутник, який розміщується в одній півплощині відносно прямої, що містить будь-яку його сторону . Чотирикутник, протилежні сторони якого попарно паралельніЧотирикутник, у якого сторони попарно паралельні і всі сторони між собою рівні. Чотирикутник у якого сторони попарно паралельні, а всі кути прямі. Прямокутник у якого всі сторони рівні. Кількість осей симетрії квадрата. Чотирикутник, у якого дві сторони паралельні, а дві інші не паралельні. Трапеція,у якої бічні сторони рівні.

Номер слайду 5

 Многокутники. Проста, замкнена ламана лінія, сусідні ланки якої не лежать на одній прямій. Многокутник, який лежить в одній площині відносно будь-якої прямої, що містить його сторону. Ламана, яка не має самоперетинів. Многокутник, у якого всі сторони всі кути рівні. Кількість діагоналей опуклого п’ятикутника. Ламана, кінці якої співпадають. Трикутник, у якого всі сторони рівні. Вчений, який довів, що у прямокутному трикутнику сума квадратів катетів дорівнює квадрату гіпотенузи. Вчений, який довів, що сума добутку протилежних сторін вписаного у коло чотирикутника дорівнює добутку його діагоналей.

Номер слайду 6

Коло. Фігура, яка складається із точок , рівновіддалених від даної. Відрізок, що з’єднує дві точки кола. Найбільша із хорд. Частина кола, розміщена між двома його точками. Кут, утворений двома хордами, що мають спільний кінець. Кут, утворений двома радіусами. Відрізок, що з’єднує центр кола з будь-якою його точкою. Пряма, що лежить в одній площині з колом і має з ним тільки одну спільну точку. Пряма, що перетинає коло у двох різних точках. Кут, що відповідає дузі, довжина якої дорівнює її радіусу. Частина круга, обмежена двома радіусами і дугою кола. Частина круга, обмежена хордою і дугою, яка спирається на цю дугу..

Номер слайду 7

Основні властивості простих геометричних фігур. Твердження, яке потребує доведення. Слово, яке в перекладі з грецької мови на українську означає “землемірство”. Наукова праця з геометрії, автором якої був давньогрецький учений Евклід. Геометрична фігура, яка складається з точки та двох різних променів, які виходять із цієї точки. Твердження про властивості найпростіших фігур, яке не потребує доведення. Найпростіша геометрична фігура. Скільки існує прямих , які проходять через дану точку паралельно даній прямій. Скільки прямих проходить через дві дані точки.  Наука, яка вивчає властивості геометричних фігур на площині.

Номер слайду 8

Вектори. Величина, кожне значення якої можна виразити дійсним числом. Напрямлений відрізок прямої. Скалярна величина , що дорівнює відстані між початком і кінцем вектора. Вектор, початок і кінець якого збігаються. Два вектори, які мають рівні модулі й однаково напрямлені. Вектори, які лежать на одній або на паралельних прямих. Два однаково напрямлених колінеарних вектори. Вектор , абсолютна величина якого дорівнює одиниці. Одиничні вектори, що мають напрямлення додатних координатних півосей.

Номер слайду 9

Многогранники. Геометричне тіло , поверхня якого складається із скінченого числа плоских многокутників. Многогранник , який міститься по одну сторону площини кожного плоского многокутника ан його поверхні. Многокутники, з яких складається многогранна поверхня. Відрізок, що з’єднує дві вершини многогранника, які не лежать на одній грані. Многогранник, який складається з двох плоских многокутників, які лежать в різних площинах і суміщуються паралельним перенесенням і всіх відрізків, які з’єднують відповідні точки цих многокутників. Прямокутний паралелепіпед, у якого всі ребра рівні. Непряма призма. Призма , в основі якої лежить паралелограм.

Номер слайду 10

Тіла обертання. Тіло, яке складається із двох кругів, що не лежать в одній площині і суміщаються паралельним перенесенням, і всіх відрізків, що з’єднують відповідні точки цих кругів. Рівні круги циліндра. Висоти циліндра. Осьовий переріз циліндра. Переріз циліндра площиною, яка паралельна основам. Циліндр, у якого основи перпендикулярні до твірної. Тіло, утворене обертанням прямокутника навколо його сторони. Довжина твірної. Площина, яка проходить через твірну циліндра і не має з ним інших спільних точок. Циліндр у якого кола його основ вписані в основи призми.

Номер слайду 11

Тіла обертання. Тіло, утворене обертанням прямокутного трикутника навколо його катета. Відрізок, що сполучає вершину конуса з будь-якою точкою кола його основи. Площина, яка проходить через твірну конуса і не має з ним інших спільних точок. Відстань між основами зрізаного конуса. Конус, в основі якого круг. Переріз конуса площиною, паралельною основі. Осьовий переріз конуса. Тіло, яке складається із круга, точки яка не лежить в площині цього круга, і всіх відрізків, що з’єднують задану точку з точками круга. Конус, вершина якого збігається з вершиною піраміди, а основа дотикається до всіх сторін основи піраміди .

Номер слайду 12

Тіла обертання. Тіло, яке складається з усіх точок простору, що знаходяться на відстані, не більшій даної, від даної точки . Відрізок, що сполучає центр кулі з будь-якою точкою її поверхні. Відрізок, який сполучає дві точки поверхні кулі і проходить через центр. Площина, яка проходить через діаметр кулі. Коло одного з великих кругів кулі. Кінці діаметра, перпендикулярного до площини екватора. Переріз кулі будь-якою площиною. Площина, яка має з кулею одну спільну точку. Поверхня кулі. Куля, яка дотикається до кожної грані многогранника.

Номер слайду 13

Об’єми Об’єм якого тіла дорівнює добутку площі його основи на висоту. Об’єм якого многогранника дорівнює кубу ребра. Об’єм якого многогранника дорівнює третині добутку площі його основи на висоту. Об’єм якого тіла обертання дорівнює третині добутку площі його основи на висоту. Об’єм якого тіла обертання дорівнює . Об’єм якого тіла дорівнює . Об’єм якого тіла дорівнює .

pptx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
1758
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку