Презентація Гетьман Данило Апостол

Про матеріал
Презентація містить інформацію про історичний портрет гетьмана Данили Апостола, українського військового, політичного і державного діяча. Описується його шлях до впровадження управлінських та економічних реформ Лівобережній Україні, його співпрацю з московським царем з Петром І. Коротко надається зміст документа «Рєшительниє пункти», які обмежували політичну автономію та гетьманську владу Лівобережної України. Описуються основні реформи, які впровадив гетьман, назважаючи на обмеження.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«гетьман данило апостол»

Номер слайду 2

Український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, голова Гетьманщини на Лівобережній Україні (1727-1734). Гетьман Глухівського періоду в історії України. ДАНИЛО АПОСТОЛ

Номер слайду 3

Майбутній гетьман народився 4 грудня 1654 року в селі Великі Сорочинці, яке належало його батьку. Мав молдавське боярське коріння. Вважається, що він отримав хорошу освіту — закінчив Києво-Могилянську академію, але документальних підтверджень цьому немає. Посада полковника Миргородського полку належала спочатку батьку Данила Павлу Охрімовичу Апостолу, а коли Данилу виповнилось 20 років, батько почав делегувати сину свої обов’язки, таким чином готуючи передати свою посаду, В 28 років Данила Апостола обрали наступним Миргородським полковником. Цю посаду він займав 44 роки.

Номер слайду 4

Данило Апостол зажив слави під час Азовських походів 1695-96р.р. У 1696-му разом з гадяцьким полковником Боруховичем переміг на Ворсклі війська кримського хана та гетьмана П.Іваненка (Петрика). Здобував Очаків. 25 жовтня 1708р. разом з військом Івана Мазепи приєднався до шведської армії. Однак уже 21 листопада перейшов на бік московського царя Петра І, в такий спосіб зберігши полковництво у Миргороді та всі свої маєтки. Д. Апостол брав участь у поході на Молдову — в перебігу московсько-турецької війни 1710—1713р.р. А в 1722р. очолив 10-тисячне козацьке військо в російському поході проти Персії. Під час штурму Дербента втратив око.

Номер слайду 5

12 жовтня 1727р. Генеральна рада у м. Глухові обрала Данила Апостола гетьманом. У 1728р. гетьман Апостол під час коронації Петра II подав цареві петицію про відновлення державних прав України. У відповідь новий цар видав «Рєшительниє пункти», якими гетьманська влада та загалом автономія Лівобережної України була значно обмежена. Незважаючи на це, Данило Апостол взявся до серйозних управлінських та економічних реформ.

Номер слайду 6

Рішучі пункти, які, ставши своєрідною законодавчою основою Гетьманщини, відчутно урізали політичну автономію та гетьманську владу Лівобережної України. За ними гетьман не мав права на ведення дипломатичних переговорів та затвердження генерального старшини та полковників. Це було у компетенції виключно російського царя. Для контролю над гетьманськими фінансами було запроваджено посади двох скарбників, один з яких був представником російської сторони, другий – українською. Податки за товари, що ввозяться в Україну, повинні були перераховуватися в імператорську скарбницю.«Рєшительниє пункти»

Номер слайду 7

Реформи Данила Апостола Із метою врегулювання земельних справ Апостол протягом 1729-1731 рр. провів генеральне слідство про маєтності. Унаслідок такого заходу в державне користування було повернуто чимало земель, безпідставно захоплених у приватне володіння. Чимало зусиль доклав Апостол для пожвавлення української торгівлі. Гетьман зумів домогтися скасування багатьох обмежень та утисків, запроваджених Петром І. Так, наприклад, за сприяння Данила Апостола українським купцям повернули право вивозити товари на західноєвропейські ринки; знову було налагоджено торговельні зв'язки з Кримом тощо. Здійснюючи реформу фінансів, Апостол уперше встановив точний бюджет державних видатків; при цьому з-поміж видатків виокремив ту частину, що мала використовуватися на утримання козацької адміністрації, найманого війська, артилерії тощо. Гетьман також визначив способи наповнення державної скарбниці Гетьманщини.

Номер слайду 8

Реформи Данила Апостола Зміни в судочинстві стосувалися реформування судів, запровадження обов'язкових документів, зведення до одного збірника законів, що використовувалися в українському судочинстві. Полкові суди поділялися на два різновиди: для справ важливих і кримінальних (тобто щодо злочинів) і для справ дрібних. Сотенні й сільські суди перетворювалися на колегіальні (колективні, спільні). Крім того, долаючи спротив московського уряду, Апостол відновив право гетьмана призначати генеральну старшину і полковників. За гетьманування Апостола вдалося значно зменшити кількість росіян в українській адміністрації. Було обмежено до шести кількість російських полків в Україні.

Номер слайду 9

Данило Апостол - наглядний приклад для морального і культурного наслідування української нації, їхній незламний християнський дух є прямим свідченням відданості державі, вірі та українському народу, не зважаючи на існуючі перешкоди. Попри те, що якийсь час співпрацював з Петром І, Данило Апостол був відданим ідеї української незалежності.

pptx
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
1406
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку