Презентація "Гетьманщина в 20 - 40 рр 18 ст."

Про матеріал
Презентація для уроку з теми "Гетьманщина в 20 - 40 рр 18 ст.". Курс "Історія України" 8 клас, рівень стандарту
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гетьманщина у 20 – 40 рр XVIII ст

Номер слайду 2

Актуалізація Який процес в історії України називають Руїною? Причини Руїни Наслідки Руїни Якими заходами відзначився гетьман Іван Мазепа? Що вам відомо про Полтавську битву? Якими були її наслідки для України? У чому полягало значення діяльності «гетьмана у вигнанні» П. Орлика? За яких обставин гетьманом України було обрано Івана Скоропадського?

Номер слайду 3

План 1. Гетьманування Івана Скоропадського 2. Діяльність Першої Малоросійської колегії 3. Спроби відновлення державних прав Гетьманщини. Гетьман Павло Полуботок 4. Відновлення гетьманства. Данило Апостол і його реформи

Номер слайду 4

1. Гетьманування Івана Скоропадського 1708 – 1722 рр 6 листопада 1708 р – обрання гетьманом Івана Скоропадського Перший гетьман з яким не підписали договірних статей У відповідь на  прохання скоропадського підтвердити традиційні права та вольності Петро І надіслав іменний указ

Номер слайду 5

1. Гетьманування Івана Скоропадського 1708 – 1722 рр З грамоти царя Петра І до гетьмана І. Скоропадського (1715): «Відомо стало Нам, що в Малій Росії підлеглі тобі полковники на різні полкові уряди сотників обирають і затверджують на свій розсуд, не сповіщаючи тебе, підданого Нашого... Отож Ми, клопочучись про наших підданих з малоросійського народу, наказуємо надалі козацьким полковникам полкову старшину й сотників самим не обирати й не затверджувати. Коли ж у якомусь полку вільним буде місце полкової старшини чи сотника, полковнику належить збирати раду й радитися з полковою старшиною та сотниками; і на тій раді зі згоди всіх вибрати на той уряд людей двох-трьох заслужених і вірних(...), писати про те тобі та їх самих до тебе надсилати. Тобі ж, підданому Нашому, з тих призначених осіб належить вибрати, хто найбільш гідний тогоуряду; хто завжди зберігав до Нас, Великого Государя, непорочну вірність, того одного своїм універсалом од себе на той уряд призначати й на вірність Нашій Царській Величності приводити за звичаєм перед стольником Федором Протасьєвим, що живе при тобі... А якщо з тих, хто призначений на полкову старшину чи в сотники полковниками до цього Нашого указу, хтось схильний до зради, то таких належить замінити, а на їх місце обрати й призначити інших, вірних і гідних того уряду людей, способом, оголошеним вище». Який новий порядок передбачає царський указ? Про що це свідчило?

Номер слайду 6

1. Гетьманування Івана Скоропадського 1708 – 1722 рр Наступ на права Гетьманщини Воєводи в українських містах Царський резидент П. Ізмайлов при гетьманові (документ) 29 квітня – указ про створення Першої Малоросійської колегії

Номер слайду 7

«Таємні статті Його Царської Величності ближньому стольнику, панові Ізмайлову», «Перебуваючи при гетьманові Скоропадському, пильно стежити, щоб ні він, гетьман, ні старшина, ні полковники не мали ніякої схильності до зради й до підбурювання народу; щоб не було й листів до них з Туреччини, від татар, з Польської чи Шведської сторони, від зрадників донських козаків, а також від усіх, хто схильний до подібної зради; розвідувати про те різними шляхами, а дізнавшись, всіляко запобігати, для чого під його орудою наказано перебувати піхотним полкам, які раніше, за колишнього гетьмана, до тої його зради, перебували при ньому. Про все те писати Великому Государеві в Посольську похідну канцелярію... Дізнатися достеменно, таємним способом, скільки за колишнього гетьмана... збиралося всіляких прибутків з усього Малоросійського краю та скільки збиратиметься тепер; довідатися також, які прибутки мають генеральна старшина йполковники. Дослухатися розмов і довідуватися з них та з учинків, хто зі старшини та козаків прихильний до Великого Государя і якого уряду гідний».

Номер слайду 8

2. Діяльність Першої Малоросійської колегії 1722 – 1727 – діяльність Першої Малоросійської колегії на чолі зі Степаном Вельяміновим надзвичайно широкі повноваження адміністративне керівництво Лівобережною Україною. встановлення і стягнення податків до царської казни розквартирування російських солдатів і офіцерів в Україні.  нагляд за діяльністю Генеральної військової канцелярії, Контроль за розподілом земельних володінь між офіцерами. С. Вельямінов мав право на власний розсуд втручатися в будь-яку сферу українського життя як повноправний господар краю.

Номер слайду 9

Спроби відновлення державних прав Гетьманщини. Гетьман Павло Полуботок Наказний гетьман 1722 – 1724 Розгорнув активну діяльність за відновлення козацьких порядків 1723 р викликаний до Петербурга, куди передали Коломацькі чолобитні (укладені Данилом Апостолом) Французький історик Жан-Бенуа Шерер у книжці «Літопис Малоросії, або Історія запорізьких і українських козаків», що вийшла друком у Парижі 1788 р., так описував зміст сказаного Павлом Полуботком Петру І: «Знаю і бачу, царю, що ви хочете згубити мою Батьківщину(...). Ви ставите себе понад усіма законами і хочете знищити всі привілеї, урочисто стверджені вашими попередниками і вашою величністю; ви хочете покласти свавільні податки на народ, котрого свободу самі визнали; ви, не вагаючись, посилаєте на важкі й принизливі роботи козаків, приневолюючи їх, неначе рабів, копати канали у ваших володіннях; а що для нас найобразливіше - позбавляєте нас нашого права обирати вольними голосами гетьманів і інших старшин; ви настановили нам суддями великоросів, які не знають або вдають, що не знають, наших прав і привілеїв та повсюдно всіма способами нас неволять і ображають».

Номер слайду 10

Відновлення гетьманства 1727 – відновлення гетьманства. Гетьман Данило Апостол 1727 – 1734 рр Наказ – “Рішительні пункти” Колегія закордонних справ – управляла справами України в Росії

Номер слайду 11

Реформи Данила Апостола у судочинстві, фінансах,, В земельних справах Протягом 1729-1731 рр. провів «Генеральне слідство про маєтності», в державне користування було повернуто чимало земель, безпідставно захоплених у приватне володіння. В торгівлі Гетьман зумів домогтися скасування багатьох обмежень та утисків Так, наприклад, українським купцям повернули право вивозити товари на західноєвропейські ринки Було налагоджено торговельні зв’язки з Кримом Реформа фінансів Д. Апостол уперше встановив точний бюджет державних видатків Гетьман також визначив джерела наповнення державної скарбниці Гетьманщини. В судочинстві стосувалися Було розпочато роботу зі зведення до одного збірника законів, що використовувалися в українському судочинстві («Права, за якими судиться малоросійський народ»). Д. Апостол відновив право гетьмана призначати генеральну старшину і полковників. В 1734 сприяв відновленню Запорізької Січі (Нова (Підпільненська) Січ)

Номер слайду 12

Спасо-Преображенська церква у Великих Сорочинцях на Полтавщині, збудована коштом Данила Апостола. 1732 р. Отже, Д. Апостол спромігся тимчасово пригальмувати процес перетворення Гетьманщини на адміністративну одиницю Російської імперії, втримати на деякий час ті права і свободи, які ще лишалися в українців.

Номер слайду 13

Правління гетьманського уряду 1734 – 1750 рр Правління гетьманського уряду. Складалася ця установа із шести осіб - трьох українців і трьох росіян, проте вся повнота влади належала російському князеві Олексію Шаховському. У своїй діяльності Правління гетьманського уряду повинно було керуватися «Рішительними пунктами». О. Шаховський за традицією отримав таємну інструкцію, у якій йому наказувалось у будь-який спосіб переконувати українців, що всі їхні біди - через недбалих гетьманів, а тому не треба поспішати з виборами.

Номер слайду 14

Перевірте себе Хто з відомих вам історичних діячів міг сказати такі слова? • «Ні, государю, ти не в силах уже повернути мені життя, яке загасає. Скоро Петро і Павло стануть на одній дошці перед Богом. Він розсудить їх діла». 2. Установіть хронологічну послідовність подій: • діяльність Першої Малоросійської колегії; • обрання П. Орлика гетьманом в еміграції; • гетьманування Д. Апостола.

ppt
Додано
27 квітня 2020
Переглядів
11649
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку