Презентація "Гетьманування Івана Виговського. Розкол України"

Про матеріал
Презентація допоможе учням 8-класів краще розуміти та чітко фіксувати події, пов'язані із гетьмануванням Івана Виговського, а також події, які трапилися після його правління: розкол України на Правобережну та Лівобережну, умови МОскви та Речі Посполитої, Андрусівське перемир'я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гетьманування Івана Виговського

Номер слайду 2

Прихід до влади – 15 вересня 1657 рік(Корсунь)

Номер слайду 3

Внутрішня політика гетьмана• підтримував козацьку старшину і шляхту, нехтуючи інтересами простих козаків, селян, міщан;• для боротьби з антигетьманськими виступами запросив допомоги Москви й кримського хана

Номер слайду 4

жовтень 1657р. – червень 1658р. – виступи козаків проти політики І. Виговського початок громадянської війни/доба Руїни. Яків Барабаш. Мартин Пушкар

Номер слайду 5

16 вересня 1658 р. – Гадяцька угода Україна в межах Київського, Чернігівського та Брацлавського воєводств під назвою Руське князівство входить до складу Речі Посполитої як третя складова федерації — нарівні з Польським королівством і Великим князівством Литовським; Федерація об’єднувалася особою спільного короля, обраного представниками всіх трьох держав; на чолі Руського князівства був гетьман, якого затверджував король із чотирьох кандидатів, що були представниками козацької старшини; гетьман обирався довічно;гетьману заборонялися будь-які зовнішньополітичні відносини з іншими державами; польські й литовські війська не мали права перебувати в Україні; козацький реєстр мав становити 30 тис. осіб; гетьман мав право представляти королю щорічно по 100 козаків із кожного полку для надання їм шляхетської гідності; церковна унія мала бути скасована; водночас п’ять православних ієрархів отримували місце в сенаті;дозволялося заснувати в Руському князівстві дві академії й необмежену кількість гімназій, шкіл і друкарень.

Номер слайду 6

8—9 липня 1659 р. – БИТВА під Конотопом

Номер слайду 7

21 вересня 1659  р. – Новим гетьманом обирають Юрія Хмельницького

Номер слайду 8

Переяславські статті 1659 р. старшина була позбавлена права без дозволу царя переобирати гетьмана; гетьман втрачав право самостійно призначати, звільняти або засуджувати до страти старшину й полковників; московське військо, крім Києва, розміщувалося в Переяславі, Ніжині, Чернігові, Брацлаві та Умані; Київська митрополія підпорядковувалася московському патріарху (цю статтю пізніше було скасовано); українському уряду було заборонено підтримувати дипломатичні відносини з іншими державами й організовувати військові походи без дозволу Москви.

Номер слайду 9

1660 рік – Чуднівська битва польсько-татарська армія завдала поразки українсько-московській

Номер слайду 10

Слободищенський трактат 1660 р. Його було укладено на основі Гадяцької угоди, але з деякими змінами: було вилучено статтю про руське князівство; гетьман був зобов’язаний надавати військову допомогу речі посполитій у її війнах з іншими державами; підтверджувалася заборона гетьману вести самостійну зовнішню політику; польській шляхті й магнатам поверталися всі маєтності на українських землях.

Номер слайду 11

на Правобережжі в січні 1663 р. козацька рада в Чигирині обрала гетьманом Павла Тетерю (1663—1665 рр.) 27 червня 1663 р. на Чорній раді в околицях міста Ніжина гетьманом обрали Івана Брюховецького (1663—1668 рр.).

Номер слайду 12

Петро Дорошенко – гетьман Правобережної україни1665 - 1676

Номер слайду 13

1663 р. - Батуринські статті Між Україною та москвою утримувати коштом місцевого населення московське військо в Україні;повертати в Московію втікачів;упорядкувати козацький реєстр, визначений попередніми договорами;заборонити українським купцям продавати збіжжя на Правобережжі;вивозити горілку й тютюн в московські міста, аби не порушувати державної монополії, тощо.

Номер слайду 14

1665 рік – Московські статтіМіж Україною та Москвою

Номер слайду 15

Битва під Браїловом (19 грудня 1666 р.)Петро Дорошенко рогромив польське військо, не давши йому розміститися на Правобережжі

Номер слайду 16

30 січня 1667 р. – Андрусівське перемир’я. На підписання Андрусівського перемир’я не запросили ні лівобережного гетьмана І. Брюховецького, ні новообраного правобережного гетьмана П. Дорошенка, що вкотре засвідчувало ставлення Москви й Варшави до України. Згідно з умовами перемир’я закріплювався поділ України: Правобережна Україна (без Києва) відійшла до Польщі, а Лівобережжя та тимчасово Київ (на два роки) залишилися за Московією. Запорожжя мало визнавати владу обох держав.

pptx
Додано
20 лютого 2019
Переглядів
3506
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку