Презентація '' 'Коли людині буває соромно? Коли люди відчувають провину?'

Про матеріал
Презентація. Етика 5 клас. Матеріали до уроку з теми ''Коли людині буває соромно? Чому важливо знати думку інших про себе? Коли люди відчувають провину?''
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Коли людині буває соромно? Чому важли­во знати думку інших про себе? Коли люди відчувають провину ? 5 клас

Номер слайду 2

Мета: пояснити ключові поняття уроку; з’ясувати, чому важливо знати думку оточення про тебе; як учитися на своїхпомилках. Учні мають усвідомити, що таке совість і сором, як пов'язані почуття совісті й відповідальності перед собою та перед іншими; спонукати дітей замислитися над тим, коли людині буває соромно, чому важливо знати думку інших про себе та коли люди відчувають провину; формувати вміння сприймати оцінку своїх учинків іншими і наводити приклади такої оцінки; виховувати почуття відповідальності за свої вчинки, уміння самооцінювати їх. Тип уроку: Урок вивчення нового матеріалу.

Номер слайду 3

Іммануїл Кант, видатний представник німецької класичної філософії, писав: «Совість — це закон, який живе в нас самих». Французький мислитель П. Гольбах уважав совість нашим «внутрішнім суддею». Згадаймо, з якими трьома найбільшими недугами треба боротись ("не хочу", "зроблю пізніше", "а чому я?").

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Словник. Совість — усвідомлення моральної відповідальності за свою поведінку, свої вчинки перед самим собою. Відповідальність — здатність людини відповідати за свої вчинки, дії, слова. Добросовісна людина — та, яка чинить за велінням своєї совісті.

Номер слайду 7

Був чудовий літній вечір, місячне сяйво освітлювало стежку, якою йшов чоловік. Замислившись, він не помітив каменя, спіткнувся, впав і боляче забився. Встав, подивився на камінь і пішов собі далі. Через деякий час на стежці з'явився інший чоловік. Насвистуючи, він ще здалеку помітив камінь. Підійшов до нього і подумав: "Це ж моя кохана йтиме цією стежкою, не помітить каменя і впаде". Узяв він камінь та й відніс на узбіччя. Та ось з'явився ще один чоловік. Він побачив камінь, що лежав віддалік, зловтішно посміхнувся і поклав його знову серед стежки. Починало світати. На доріжці з'явився четвертий чоловік. Коли він побачив камінь, то подумав, що люди можуть його не помітити, і прибрав камінь зі стежки. Завдання 1. Давайте спробуємо охарактеризувати цих людей. Притча про совість

Номер слайду 8

Завдання 2 Підберіть епітети до слова совість. (Чиста, спокійна, незаплямована.) А чи буває совість спокійною? (Так, якщо ти не зробив нічого поганого. Але якщо ти винен, то совість нагадує про себе, мучить.)

Номер слайду 9

Що таке совість та відповідальність перед собою.

Номер слайду 10

Сором’язливість — почуття ніяковості. Провина — причетність до здійснення негативного вчинку або чогось неприємного, що відбулося. Розкаяння — почуття жалю з приводу скоєного вчинку, усвідомлення своєї провини і вияв жалю з цього приводу. Сором — почуття збентеження, розкаяння від усвідомлення своєї поганої поведінки, негідних дій, учинків, а також -це почуття сильного хвилювання, збентеження через свою погану поведінку або дії перед іншими людьми. Словник

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Свідченням моральної зрілості людини є її здатність робити вибір, спираючись на уявлення про добро і зло, нести відповідальність за свої вчинки. Совість — це «внутрішній суддя», який допомагає критично оцінювати свої вчинки. Вона викликає в людині переживання, які відображаються в почутті сорому або провини, у жалю про скоєне, розкаянні.

Номер слайду 13

Приказки та прислів’я на тему совісті та сорому. Від своєї совісті не втечеш. Догоджай нелюдям,а своїй совісті. Очі – це віра, рука – міра, а совість – порука. Хто чисте сумління має,той спокійно спати лягає. Хто має стид, той має совість.

Номер слайду 14

Цікаво знати. Саме слово сором походить від індоєвропейської основи зі значенням ховати, приховувати. Справді, сором спонукає людину ховати чи переборювати в собі те, що могло б зганьбити її в очах інших людей. Сором спонукає людину до самовдосконалення. Люди соромляться того, що принижує їхню гідність; поганих учинків, відсутності свободи, незадовільних побутових умов.

Номер слайду 15

Домашнє завдання1. Вивчити словник.2. Вивчити матеріали зошита3. Питання учням (письмово): Чи виникало у вас почуття сорому? Пригадайте персонажів з улюблених літературних творів, яким було соромно за себе. Назвати їх. Коли люди відчувають сором? (Тоді, коли зробили щось погане, щось таке, що принизило їх самих.)Розпитайте батьків чи інших дорослих про ситуації в їхньому житті, коли вони чогось навчилися на власних помилках ,чи було їм соромно.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Уманська Жанна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Етика 5 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
6 листопада 2020
Переглядів
5596
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку