презентація "Гігієна харчування"

Про матеріал

Даний матеріал відповідає темі уроків циклу УЗХ для 7 класу. Презентація допоможе викладенню матеріалу на уроці, в кінці є інтерактивні вправи

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гігієна харчування. Харчові отруєння. Гельмінтози7 клас. Уроки здорового харчування. Підготувала вчителька основ здоров’я. Буринського міського ліцею № 2 імені Ю. М. Лавошника Холод Світлана Олексіївна

Номер слайду 2

Гігієна харчування - це наука про раціональне харчування, котра забезпечує збереження здоров'я. Сюди входить дотримання режиму та правильного раціону харчування, правильне зберігання продуктів, приготування їжі, дотримання правил особистої гігієни. Необхідно знати, які продукти і в якій кількості слід вживати, щоб задовольнити потреби організму, скільки разів і в який час приймати їжу. Гігієна харчування

Номер слайду 3

Недолік в їжі певних речовин може привести до відставання в зростанні або захворювань (недолік білків під час зростання дитини - до відставання в зростанні, дефіцит вітаміну D - до рахіту). Надмірне споживання вуглеводів може стати причиною ожиріння. При недотриманні правил приготування їжі в організм людини можуть потрапляти збудники важких захворювань травного тракту (дизентерії, черевного тифу, холери), а також яйця гельмінтів, цисти найпростіших. Гігієна харчування

Номер слайду 4

Велику небезпеку для здоров'я представляє отруєння несвіжою їжею, в якій розмножуються бактерії гниття і нагромаджуються отруйні продукти їх життєдіяльності. Основні гігієнічні вимоги до їжі полягають у тому, що вона повинна· цілком поновлювати енергетичні витрати організму;· містити всі необхідні харчові речовини (біжи, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, воду) для побудови тканин, органів і нормального перебігу фізіологічних процесів;· бути різноманітною (складатися з різних продуктів тваринного і рослинного походження);Гігієна харчування

Номер слайду 5

бути збалансованою за вмістом різних харчових речовин, кількість яких має перебувати в певних співвідношеннях;· відповідати ферментативному статусу організму;· мати приємний смак, запах і зовнішній вигляд;· бути легкозасвоюваною;· бути доброякісною (нешкідливою – не містити токсичних речовин і патогенних бактерій). Гігієна харчування

Номер слайду 6

Основні гігієнічні засоби оптимізації харчування:· нормальна енергетична "вартість" харчування для відновлення енергетичних витрат;· нормування харчування за вмістом основних харчових інгредієнтів (білки, жири, вуглеводи, вода, мікроелементи, мінерали, вітаміни) для забезпечення основних фізіологічних функцій організму і пластичних процесів. Гігієна харчування

Номер слайду 7

Причини. Причиною інфекційного харчового отруєння може стати їжа, заражена патогенними бактеріями (вживання прострочених продуктів; недотримання правил гігієни під час вживання їжі тощо). Симптоми. Характерні симптоми отруєння: нудота, блювання, загальне нездужання та слабкість, лихоманка, підвищена температура тіла, діарея. Зазвичай, перші ознаки харчового отруєння з’являються через 2 години після вживання несвіжого продукту. Харчові отруєння

Номер слайду 8

Перша допомога при отруєнні Необхідно видалити зі шлунка їжу, що отруює організм (промити шлунок слабким розчином теплої води та харчової соди). Після цього слід прийняти активоване вугілля (сорбенти). Також потрібно пити багато чистої кип’яченої води, адже під час отруєння відбувається зневоднення організму. Оскільки хворий відчуває загальну слабкість, першу добу слід дотримуватись постільного режиму та вживати тільки рідкі каші. Харчові отруєння

Номер слайду 9

Харчові отруєння. Профілактика харчових отруєнь:· обов’язково мийте руки перед приготуванням чи прийомом їжі;· ретельно мийте обробні дошки, ножі та посуд, перш ніж починати використовувати їх для приготування страв;· використовуйте тільки свіжі продукти;· дотримуйтесь технології приготування страв;· для вживання овочів, зелені та фруктів у свіжому вигляді, замочуйте їх у розчині соди (1 ст. ложка харчової соди на 1 л води) на 10 хвилин, а потім промивайте під проточною водою. Це допоможе позбутись бактерій;не купуйте продукти з пошкодженою упаковкою чи прострочені продукти;· не кладіть сире та приготоване м’ясо на одну тарілку;· зберігайте продукти при температурі не вище +5̊С (холодні готові страви – не більше 2 діб; розігріту їжу – не більше 2 годин);· у теплу пору року відмовтесь від вживання салатів, заправлених сметаною чи майонезом; кондитерських виробів з заварним кремом;· не вживайте консервацію з роздутих, деформованих банок.

Номер слайду 10

Гельмінтози У світі зареєстровано близько 250 видів гельмінтів, які паразитують у людини, з них на території України поширені близько 30 видів, інші ж зустрічаються рідко. Кишкові гельмінтози займають третє місце в світі серед інфекційних хвороб, 25 % населення земної кулі уражено гельмінтами. Близько 100 мільойонів дітей на Землі мають затримку в рості та інші негаразди через гельмінтів. За даними Європейського бюро ВООЗ, в Європі кожен третій мешканець уражений щонайменше одним з видів гельмінтів. В Україні щорічно реєструють понад 1 млн випадків гельмінтозів. Протягом життя практично кожна людина переносить паразитарне захворювання.

Номер слайду 11

Гельмінтози Зараження людини гельмінтозами відбувається при вживанні в їжу овочів, зелені, фруктів та забруднених ґрунтом ягід. Найчастіше з'ясовується, що час зараження людини збігається з періодом дозрівання овочів і фруктів. Заразом, гельмінти можуть потрапити у травний тракт при споживанні в їжу недостатньо провареного чи просмаженого м`яса або риби, в яких якраз і можуть бути личинки деяких гельмінтів, а також класично інфікуватися можна при недотриманні базових правил особистої гігієни - синдром «брудні руки».

Номер слайду 12

Гельмінтози Симптоматика геогельмінтозів різна. При аскаридозі і токсокарозі присутня міграційна стадія по кров'яному руслу, яка характеризується алергічними проявами, шкірними висипаннями, кашлем. Перебуваючи в просвіті кишечника, гельмінти (аскариди, власоглав, стронгілоїдоз) виділяють продукти своєї життєдіяльності, які всмоктуючись у кров, викликають швидку стомлюваність, запаморочення, нудоту, блювоту, слинотечу, біль в животі, метеоризм, запори та порушення апетиту. При паразитуванні великої кількості аскарид може виникнути кишкова непрохідність.

Номер слайду 13

Гельмінтози Захиститися від зараження яйцями чи личинками гельмінтів можна дотримуючись елементарних правил гігієни:· овочі, фрукти, ягоди, зелень перед вживанням ретельно мийте під проточною водою, обдавайте гарячою водою (температура 60 - 70 °C);· мийте руки перед їжею, після гри в пісочницях, після відвідування місць загального користування та спілкування з домашніми тваринами;· рибу та м’ясо піддавайте необхідній термічній обробці;· знищуйте мух (вони можуть переносити яйця гельмінтів);· не пийте сиру воду зі ставків, річок та інших водойм, у разі необхідності її слід попередньо прокип'ятити· ретельно обстежуватися у випадку тривалих порушень травлення й апетиту, втрати маси тіла. У разі виявлення будь-яких симптомів, що можуть свідчити про наявність гельмінтозів обов’язково зверніться до свого сімейного лікаря.

Номер слайду 14

Виконайте вправи за посиланням:https://learningapps.org/5477830https://learningapps.org/27935506https://learningapps.org/19681280

pptx
Додано
26 січня 2023
Переглядів
4920
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку