Презентація "Гігієна туриста"

Про матеріал
Презентація ознайомить вихованців гуртка з гігієною як наукою, правилами особистої гігієни, як стежити за чистотою свого тіла в умовах відсутності води або при її невеликої кількості, обов’язковий щоденний догляд за ногами, захисту їх від мозолей, тріщин та подряпин, як освіжити та випрати одяг, та складання списку засобів особистої гігієни)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гігієна туриста. КПНЗ «ЦТКЕУМ «Ме. РИДІАН» КМРКерівник гуртка «пішохідний туризм» Рєзвова О. С.

Номер слайду 2

Особиста гігієна туриста – найважливіший захід профілактикизахворювань, збереження бадьорості і доброго настрою.

Номер слайду 3

У тривалому спортивному поході найбільше піддаються ризику травмування та отримують найбільше навантаження ноги туриста. На короткому привалі необхідно зняти взуття та шкарпетки і ретельно оглянути ноги. У разі появи потертості, подряпини чи тріщини їх необхідно змастити йодом та зеленкою. Перед виходом на маршрут - знову змастити травмоване місце та заклеїти лейкопластирем. Мінімум один раз на два-три дні необхідно робити гарячі ванни для ніг. Після денного переходу необхідно вимити ноги гарячою водою з милом та одягнути чисті шкарпетки.

Номер слайду 4

Як залишатися чистим у поході?Крім елементарного вмивання і чищення зубів, також важливо дотримуватися наступних рекомендацій: Мийте або протирайте антисептиком руки перед кожним прийомом їжі, до та після туалету. Кишкова інфекція у поході — проблема дуже серйозна!Ополіскуйте/протирайте ввечері ноги — це допоможе зняти втому та освіжитися. Перед перевдяганням у бівачний одяг протирайте пахви, зону паху та інші місця підвищеного потовиділення та натирання вологими серветками або хлоргексидином (надає очищувальний, знезаражуючий, протизапальний ефект).

Номер слайду 5

Як прийняти душ у поході?Екстремальна ситуація: як у поході помитися, якщо запаси води сильно обмежені? Повноцінно, на жаль, ніяк. У дуже екстрених ситуаціях можна обмежитися і кружкою теплої води, проте найчастіше в подібних випадках доводиться обходитись вологими серветками.2. Ситуація друга: вода є, але нагріти її проблематично (немає доступу до дров, а газ на вагу золота). У цьому випадку можна трохи підігріти воду на сонці у пластикових пляшках або темному гермомішку. Однак робити це доводиться найчастіше по дорозі, тобто потрібно тягнути майбутній «душ» на собі.3. Нарешті, найбільш чудовий варіант: і вода є, і на багатті її можна підігріти. В цьому випадку набираємо в ємність холодну воду, розбавляємо її окропом і йдемо освіжатися. При цьому не потрібно сильно намилюватися: ваше головне завдання — змити піт та пил, а з цим упорається навіть вода.

Номер слайду 6

За тару під воду підійде: Звичайна пластикова пляшка. Досвідченому вправному туристу для миття тіла цілком вистачає об'єму 1,5 літра. Для зручності та економії води зробіть у кришці дірочки або заздалегідь придбайте насадку з розсіювачем. Відро та кружка. Варіант підходить для миття одразу кількох людей. Похідний душ. Найпростіший і найзручніший варіант. У ньому також можна підігріти воду на сонці під час денки.

Номер слайду 7

Як організувати похідний туалет. Якщо привал короткий, кожен організовує собі «індивідуальну туалетну кімнату»: Виберіть місце приблизно за 50-70 метрів від табору, стежок, водойм, схилів. Для великої групи та тривалих стоянок доцільно організувати один загальний або два (ЧЖ) туалети. У цьому разі необхідно викопати яму глибиною близько півметра. Після кожного відвідування її необхідно трохи присипати листям, гілками або золою (для зменшення неприємних запахів). За бажанням можна зробити настил з колод і спорудити огорожу з гілок і плівки, або запастися готовим туалетом. Перед тим, як згортати табір, яму необхідно закопати та позначити місце.

Номер слайду 8

Як випрати та освіжити речі в поході?Брудний одяг завдає не меншого дискомфорту, ніж брудне тіло. Проте носити весь час чисте в поході теж майже неможливо: повноцінне прання і сушіння влаштувати досить проблематично, так само як і взяти з собою багато чистих запасних комплектів. То що ж робити? По-перше, необхідно якнайчастіше влаштовувати своїм речам «експрес-очищення»: Увечері завжди переодягайтеся в сухий бівачний комплект, а основний вивішуйте на провітрювання. Вранці робіть навпаки. Також звечора обов'язково ставте на провітрювання взуття. Щоб черевики добре просохли, розшнуруйте їх і дістаньте устілки. Замивайте місця на одязі підвищеного потовиділення. Це можна зробити без мила, використовуючи мінімальну кількість води. Частково волога річ висохне набагато швидше, ніж мокра.

Номер слайду 9

Ці заходи допоможуть вам підтримувати відносну свіжість одягу. І все ж таки, зовсім без прання в тривалому поході не обійтися. Як мінімум, раз на кілька днів доведеться прати шкарпетки та білизну, рідше —  футболку. Як прати одяг у поході швидко та зручно. Для цього можна використовувати гермомешок. Набираєте в нього воду, додаєте трохи миючого засобу, кидаєте брудні речі, закриваєте, а далі нещадно колотите мішок. Виходить напівавтоматична пральна машина. Сушити шкарпетки та інші дрібні речі можна на ходу, закріпивши їх на рюкзаку. Якщо є час, мішок із замоченим одягом можна залишити на півгодини на сонці, щоб речі відкисли, а вода нагрілася. Таким же чином можна випрати речі у великому зіп-пакеті (або поліетиленовому).

Номер слайду 10

Як підготуватись до походу?Підстрижіть нігті на ногах і руках. За кілька тижнів до старту завітайте до стоматолога. У поході організм часто стресує, і зуби, які трохи турбували у повсякденному житті, можуть конкретно розболітися і зіпсувати плани не тільки вам, але й усій групі. Напередодні поїздки прийміть душ, вимийте волосся.

Номер слайду 11

Базовий список засобів особистої гігієни у походіТверде туалетне мило для миття тіла та волосся, прання (бажано без парабенів). Достатньо буде половини або навіть чверті бруска. Відмінна альтернатива —  листове мило, Складна зубна щітка та паста (напівпорожній тюбик або мініатюра). Вологі серветки у маленьких упаковках. Кількість — з розрахунку близько 1-2 пачок на тиждень. Рушник з мікрофібри. Туалетний папір. Приблизно один рулон на 10 днів. Його необхідно покласти в водонепроникний пакет. Лопатка для туалету (саперна). Бальзам для губ. Врятує від обвітрювання, також можна використовувати для пом'якшення шкіри на ліктях та ін.. Універсальний крем для рук, обличчя та тіла. Підійде зволожуючий та/або загоювальний. Хлоргексидин у невеликому пластиковому флаконі. Сонцезахисний крем (в горах використовувати обов'язково!).

Номер слайду 12

Якщо є потреба та місце в рюкзаку, додатково можна взяти: Шампунь. Декілька одноразових порційних пакетиків або твердий варіант. Манікюрні ножиці та пилка,пінцет,кишенькове дзеркало. Ватні палички та диски. Очищуючий тонік/лосьйон для обличчя (мініатюра). Дитяча присипка (врятує від натертостей). Рукавичка-мочалка для миття тіла. Крем для ніг для зняття втоми. Маленька щіточка для взуття та одягу (відтерти засохлий бруд).

Номер слайду 13

Особиста гігієна ‒ це не тільки дотримання чистоти тіла, одягу і взуття туриста, а й культура поведінки і турбота про здоров’я своїх друзів. Тому вона є невід’ємною частиною похідного побуту і запорукою збереження здоров’я і профілактики захворювань в поході. Хороше самопочуття, відмінний апетит і бадьорість залежать від дотримання правил особистої гігієни!

pptx
Додано
23 грудня 2022
Переглядів
471
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку