Втрата води в об’ємі 1-5% від маси тіла зумовлює видимі патологічні зміни : млявість рухів, дратівливість, сонливість, підвищення температури тіла; втрата 10% - виникнення судом, а втрата води в об’ємі 20-25% від маси тіла (12-15л) при температурі повітря 30С може спричинити смерть. Фізіологічна потреба у воді дорослої людини становить до 3 л на добу.
У разі надлишку води в організмі спостерігається: перевантаження серцево-судинної системи, виникає виснажливе потовиділення, яке супроводжується втратою солей і вітамінів, різко ослаблюється організм, посилене виділення слюни, нудота, падіння температури, посилене виділення сечі, розлади функцій ЦНС, порушення координації рухів, тремтіння кінцівок, м'язова слабкість, головний біль.
Органолептичні властивості води характеризуються комплексом таких показників, як прозорість, колір, смак, запах і температура. Прозорість визначається здатністю води пропускати видиме світло. Якість, протилежна прозорості, називається мутністю. Мутність водогінної води не повинна перевищувати 1,5 мг завислих речовин/л.
Органічні речовини рослинного походження і продукти їхнього розпаду надають воді землистого, мулистого, трав'янистого або болотного запаху і присмаку. Унаслідок гниття органічних речовин виникає гнильний запах. Розкладання водоростей через цвітіння води надає їй рибного або огіркового запаху. Також причиною запаху і присмаку води може бути забруднення її побутовими і промисловими стічними водами та пестицидами.
Оптимальна температура питної води 10...14 °С. Вода, що має температуру більше ніж 25 °С - неприємна на смак. Експериментально доведено, що свіжотала вода, яка поступово втрачає "льодову" структуру, вирізняється загально-стимулюючою дією, що зменшується вдвічі приблизно протягом 12 год. Цим пояснюється освіжаюча і тонізуюча дія води, яка міститься в склянці з льодом, а також морозива.
Хімічний склад води характеризують: 1) щільним ( сухим) залишком – мінеральні речовини, що залишаються після випаровування 1 л води; не має перевищувати 1000 мг/л; 2) активною реакцією (рН) – має бути в межах 6,5-8,5; 3)твердістю води – вміст розчинених солей кальцію і магнію; має становити 7 мг екв/л; 4)умістом нітратів – грунтові породи, азотні добрива; не більше 40 мг/л;
5) вмістом сульфатів –не мають перевищувати 200 мг/л; 6) вмістом хлоридів –не більше 200мг/л; 7) вмістом фторидів – їх концентрація має становити 1 мг/л, у разі менше розвивається карієс зубів, більше остеопороз кісток; 8) вмістом токсичних речовин ( ртуть, кадмій, хром, свинець) ГДК; 9) вмістом радіоактивних речовин – гранично допустимі рівні сумарної активності випромінювачів.
Епідеміологічну безпеку характеризують 3 показники: Мікробне число – це число сапрофітних бактерій в 1 мл води. Колі-титр — це найменша кількість досліджуваної води, в якій за відповідною методикою виявляють (вирощують) кишкову паличку. Колі-індекс — це кількість кишкових паличок в 1 л води.
Самоочищення води здійснюється з допомогою фізичних, фізико-хімічних, хімічних і біохімічних процесів. Фізичні - розведення стічної води водою водойми швидкої течії, особливості русла, температурний режим, дисперстність . Хімічні - нейтралізація, гідроліз, окислення. Біологічні і біохімічні процеси самоочищення проходять при участі рослинних і тваринних організмів, які вибірково поглинають з річкової води окремі хімічні речовини.
Очищення води — це повне звільнення її від завислих речовин з метою зробити її прозорою і безбарвною. Завдання знезаражування - звільнити воду від мікроорганізмів, в тому числі і патогенних. До традиційних методів, що найчастіше застосовують для поліпшення якості води на водогонах, належать такі: освітлення, знебарвлення, знезаражування — очищення води від патогенних мікробів і вірусів.
Коагуляція. Укрупнення, за допомогою коагулянтів, завислих частинок, які знаходяться у воді та утворення гідроокисів, що випадають з утворенням пластівців у осад . (солі алюмінію і заліза) Сутність відстоювання полягає у сповільненні швидкості руху води, коли швидше і повніше осаджуються на дно важкі і грубі зависі. Такі умови створюються у спеціальних спорудах відстійниках. Фільтрування води. Під час фільтрування воду пропускають крізь поруватий матеріал (найчастіше пісок), який затримує завислі частинки.
Санітарна охорона водойм від забруднень передбачає виконання таких вимог: створення закритих розподільних каналів і застосування крапельного зрошення; розташування промислових та с/г виробництв у регіонах з урахуванням розмірів водних ресурсів; використання артезіанських вод переважно для господарчо-питних цілей; оздоровлення відкритих водоймищ, що мають зв'язок із підземними водами; токсичних та радіоактивних відходів.
Зона санітарної охорони являє собою територію, в межах якої має дотримуватися певний охоронний режим, спрямований на запобігання можливому забрудненню води в джерелі водопостачання та під час проходження її через головні водогінні споруди. Зони санітарної охорони Перший пояс - зона суворого режиму; Другий пояс (зона обстеження); Третій пояс зони (зона спостереження).