Презентація "Гіпотези виникнення Землі. Будова Землі"

Про матеріал

Презентація до уроку для 5 класу НУШ "Гіпотези виникнення Землі. Будова Землі"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

16 листопада. Класна робота. Гіпотези виникнення Землі. Будова і склад ЗемліАнатолій СТАРОДУБЦЕВ,НВК № 30 «ЕКОНАД» м. Києва

Номер слайду 2

Тверді тіла здатні зберігати об’єм і форму навіть під час дії на них інших тіл. За впорядкованістю частинок, з яких складається тверде тіло, розрізняють КРИСТАЛІЧНІ АМОРФНІ Тіла, в яких атоми або молекули розміщені впорядковано. Правильна геометрична форма. За своєю будовою нагадують дуже густі рідини.

Номер слайду 3

- правильна геометрична форма;КРИСТАЛІЧНІ ТІЛА: - кристали кухонної солі; - правильні форми сніжинок; - гірський кришталь.

Номер слайду 4

АМОРФНІ шматки затверділої смоли; -- скло;- бурштин.

Номер слайду 5

У практичній діяльності людини великого значення набувають АМОРФНІ РЕЧОВИНИ, які називають ПОЛІМЕРАМИ. ПРИКЛАДИ РЕЧОВИН, ЩО МІСТЯТЬ МОЛЕКЛИ ПОЛІМЕРНОЇ БУДОВИ:шерстьдеревошкірабавовнакаучукебоніт. Натуральний шовк

Номер слайду 6

Значну кількість полімерних матеріалів виготовляють штучно: синтетичний каучуквіскозний шовкорганічне склополіетиленпластмасаепоксидні смоли

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Вода утворює з багатьма твердими, рідкими та газоподібними речовинами однорідні суміші – РОЗЧИНИ. Вода є РОЗЧИННИКОМ, а цукор або сіль - РОЗЧИНЕНОЮ РЕЧОВИНОЮ.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Розділ 3 Наша планета — Земля. Суходіл на Землі. Земля на глобусі і фізичній карті. План місцевості. Повітряна оболонка Землі. Вода на Землі.

Номер слайду 11

Що таке гіпотеза?Як ви розумієте поняття «оболонка»? Які приклади предметів з оболонкою ви можете назвати?

Номер слайду 12

Географічні знання накопичувалися з давніх-давен. Але гіпотези щодо виникнення нашої планети вчені почали висувати після того, як накопичилися знання з математики, фізики, хімії, астрономії та інших наук.

Номер слайду 13

Гіпотези виникнення ЗемліФранцузький учений Жорж Бюффон (1707-1788) припустив, що земна куля виникла в результаті катастрофи. У дуже віддалений час якесь небесне тіло (він вважав, що це була комета) зіткнулося із Сонцем. Під час зіткнення виникло багато «бризок». Найбільші з них, поступово охолоджуючись, дали початок планетам.

Номер слайду 14

Гіпотези виникнення ЗемліНімецький учений Іммануїл Кант (1724-1804) припустив, що Сонячна система утворилася з гігантської холодної пилоподібної хмари. Частини цієї хмари перебували в постійному хаотичному русі, взаємно притягували одна одну, стикалися, ущільнювалися, утворюючи згущення, які стали рости і з часом дали початок Сонцю та планетам.

Номер слайду 15

Гіпотези виникнення ЗемліП’єр Лаплас (1749-1827), французький астроном і математик - запропонував свою гіпотезу появи Сонячної системи. На його думку, Сонце і планети виникли з гігантської розжареної газової хмари. Вона поступово остигала, стискалася і дала початок Сонцю та планетам.

Номер слайду 16

Гіпотези виникнення ЗемліАкадемік Отто Юлійович Шмідт (1891-1956) вважав, що мільярди років тому навколо Сонця була гігантська хмара з холодного пилу і замерзлого газу. Під час руху її компоненти взаємно притягуючись одні до одних, згущувалися і дали початок планетам Сонячної системи. Унаслідок зіткнення планет з космічними тілами їхні розміри збільшувалися. Теорію Отто Шмідта розвивають і в наш час.

Номер слайду 17

Які існують сучасні уявлення про виникнення Землі?За сучасними науковими даними, вік найдавніших порід на Землі сягає понад чотири з половиною мільярдів років. Вік Сонця становить приблизно п’ять мільярдів років.- Земля утворилась з розсіяної газово-пилової хмари, яка існувала в космічному просторі. Поблизу цієї хмари вибухнула наднова зоря, і це призвело до розкручування речовини. Поступово під час обертання у центрі хмари накопичувались легкі гази, які із часом утворили Сонце. Мінеральні речовини газово-пилового диску кружляли навколо Сонця, збирались у згустки - так звані планетезималі, які зіштовхувалися, руйнувалися і об’єднувалися. Такі об’єкти стали будівельним матеріалом для планет, а найбільші планетезималі - їхніми «зародками».

Номер слайду 18

Етапи формування ЗемліНАРОЩУВАННЯУламки гірських порід, що рухаються в космосі, почали притягуватися — так утворився великий шматок твердої породи.

Номер слайду 19

Етапи формування ЗемліПЛАВЛЕННЯУ його середині стискання стало таким сильним, що призвело до підняття температури, і гірська порода почала плавитися.

Номер слайду 20

Етапи формування ЗемліОСТИГАННЯКоли планета поступово почала остигати (адже космос є холодним середовищем), утворилася земна кора навколо до сьогодні гарячої мантії та ядра.

Номер слайду 21

Етапи формування ЗемліФОРМУВАННЯ ОКЕАНІВ ТА АТМОСФЕРИЦей процес тривав мільйони років. Первинна атмосфера (за хімічним складом вона була зовсім не такою, як сьогодні) виникла внаслідок діяльності вулканів — їх тоді на планеті було набагато більше. З вулканів також виділялася водяна пара — так зародилися перші краплини води.

Номер слайду 22

Формування ЗемліОболонки Землі формувалися в такій послідовності: літосфера (тверда оболонка); атмосфера та гідросфера (повітряна та водна оболонки). Значно пізніше, через приблизно 1 мільярд років, почала зароджуватися оболонка, частиною якої є ми з вами,- біосфера.

Номер слайду 23

Будова ЗемліУявіть собі, що тримаєте в руці стиглий соковитий персик. Якщо його розрізати навпіл, то в центрі ви побачите тверду кісточку, навколо неї — м’яку частину соковитого плоду, яка покрита тоненькою шкіркою. Земля у своїй будові дуже подібна.

Номер слайду 24

Будова Землі

Номер слайду 25

ЯДРО - центральна частина Землі, утворена важкими металами, розташоване на глибині близько 3000 км, у центральній частині Землі, його радіус приблизно 3470 км. Це найбільш густа й розпечена частина планети. Твердий агрегатний стан речовини ядра – внутрішнє, зовнішнє – за агрегатним станом – розплавлене. Температура в ядрі становить – 7000 градусів.

Номер слайду 26

МАНТІЯ – це внутрішня оболонка планети, яка займає понад 85 % усього об'єму Землі й складається з твердої, пластичної речовини. Розташовується мантія на глибині від 50 до 2900 км. Температура мантії становить: 1000 - 2500 градусів. АСТЕНОСФЕРА – верхній шар мантії, в’язка за агрегатним станом.

Номер слайду 27

ЗЕМНА КОРА - верхня тверда (кам'яна) оболонка планети, безпосередньо виходить на поверхню, і тому найбільше вивчена людиною, найтонший і найхолодніший шар. Товщина змінюється від 5 - 10 км під океанами, до 30 – 50 км під материками.

Номер слайду 28

Домашнє завдання: Опрацювати п. 19 - 21, конспект, пройти тести.

pptx
Додано
19 листопада 2022
Переглядів
4229
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку