Моносахариди — це гетерофункціональні сполуки, до складу молекул яких входить одна карбонільна група (альдегідна або кетонна) і кілька гідроксильних. Глюкоза широко поширена в природі. Вона міститься у великих кількостях увиноградному соку (тому глюкозу ще називають виноградним цукром), входить доскладу меду, дозрілих фруктів, ягід. Це біла кристалічна речовина, добре розчинна уводі, солодка на смак.
Найпростіший представник вуглеводів — глюкоза, її молекулярна формула — С6 Н12 O6. Глюкоза — це біла кристалічна речовина, добре розчинна у воді, має низьку температуру плавлення (t°пл = 146 °С). За своєю будовою глюкоза — складна багатофункціональна сполука, що містить п’ять гідроксильних і одну альдегідну групу (-СОН).
До свіжоотриманого амоніачного розчину Аргентум (І) оксиду додаємо глюкозу – розчин набуває світло-коричневого забарвлення. Обережно нагріваємо у склянці із гарячою водою: поступово на стінках пробірки осідає срібло утворюючи дзеркало. Відбулася реакція срібного дзеркала. Реакція показує наявність у розчині глюкози лінійних та циклічних молекул. До якого класу сполук можна віднести глюкозу?(багатоатомні спирти, альдегіди)Наявність функціональної групи -СНО дозволяє зарахувати глюкозу до класу альдегідів. Отже, глюкоза — альдегідоспирт.
Хімічні властивості глюкози Молекула глюкози є альдегідоспиртом. Тому глюкоза вступає в реакції,характерні для багатоатомних спиртів і альдегідів.1. Реакції окиснення: повне: C6 H12 O6 + 6 O2 = 6 CO2 + 6 H2 O (при цьому виділяється енергія) неповне (часткове) окиснення - це якісні реакції на глюкозуа) Реакція «срібного дзеркала» Як альдегід глюкоза окиснюється(наприклад, у реакції «срібного дзеркала») до глюконової кислоти.
Хімічні властивості глюкози б) Реакція «мідного дзеркала» - взаємодія глюкози з купрум (ІІ)гідроксидом Як багатоатомний спирт глюкоза реагує з купрум(ІІ) гідроксидом,утворюючи розчин синього кольору, а як альдегід – відновлює Купрум, утворюючихарактерний оранжевий осад при нагріванні: СН2 ОН – (СНОН)4 – СОН + 2 Сu(ОН)2 = СН2 ОН –( СНОН)4 – СООН + Сu2 О↓+2 Н2 О
Хімічні властивості глюкози Реакції бродіння Велике значення мають процеси бродіння глюкози, яківідбуваються під дією органічних каталізаторів-ферментів. Відомо кілька видівбродіння. Спиртове бродіння відбувається під дією ферментів дріжджів. А)Спиртове бродіння. С6 Н12 О6 == 2 С2 Н6 О + 2 СО2 Б)Молочнокисле відбувається під дією молочнокислих бактерій: При цьомуутворюється молочна кислота. С6 Н12 О6 == 2 СН3 – СНОН – СООН
Застосування глюкози 1. В медицині для підтримання життєдіяльності ослабленого організму вякості укріплюючого лікувального засобу.2. В кондитерській промисловості – виготовлення мармеладу, карамелі,печива.3. Для сріблення дзеркал та ялинкових іграшок.4. В текстильній промисловості в якості відновника.5. Для оброблення тканин і шкір.6. В якості вихідного продукту при виробництві аскорбінових тагліконових кислот, для синтезу ряду похідних сахарів.7. Реакцію взаємодії глюкози з купрум (ІІ) гідроксидом використовуютьдля виявлення цукру в сечі.8. Велике значення мають процеси бродіння глюкози. При квашеннікапусти, огірків, скисанні молока відбувається молочнокисле бродіння, таке ж якпри силосуванні кормів. 9. На практиці використовують також спиртове бродіння глюкози привиробництві пива.
Цікаві факти 1. В організмі деяких ропух глюкоза знайшла собі досить цікаве застосування. У зимовий період інколи можна знайти ропух, вмерзлих у крижані брили, але післярозмерзання земноводні оживають. Як цим тваринам не вдається не замерзнути насмерть?Виявляється, з початком холодів у крові ропух кількість глюкози збільшуєтьсяв 60 разів. Це заважає утворенню всередині організму кристаликів льоду.2. Герої роману Жюля Берна «Діти капітана Гранта» тільки зібрались повечеряти м'ясом гуанако, як раптом з'ясувалося, що воно зовсім неїстівне. Можливо,воно надто довго зберігалося? — спантеличено спитав один з них. Ні, воно, на жаль,надто довго бігло! — відповів Паганель. М'ясо смачне лише тоді, коли тварина убита під час відпочинку, але, якщо занею тривалий час полювати і тварина довго біжить, тоді її м'ясо неїстівне. Під часрозпаду глюкози утворюється не вода та вуглекислий газ, а більш складна речовина.