Презентація "ГЛЮКОЗА: МОЛЕКУЛЯРНА ФОРМУЛА ТА ЇЇ ВІДКРИТА ФОРМА. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ГЛЮКОЗИ"

Про матеріал
ГЛЮКОЗА: МОЛЕКУЛЯРНА ФОРМУЛА ТА ЇЇ ВІДКРИТА ФОРМА. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ГЛЮКОЗИ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГЛЮКОЗА: МОЛЕКУЛЯРНА ФОРМУЛА ТА ЇЇ ВІДКРИТА ФОРМА. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ГЛЮКОЗИ

Номер слайду 2

Моносахариди — це гетерофункціональні сполуки, до складу молекул яких входить одна карбонільна група (альдегідна або кетонна) і кілька гідроксильних. Глюкоза широко поширена в природі. Вона міститься у великих кількостях увиноградному соку (тому глюкозу ще називають виноградним цукром), входить доскладу меду, дозрілих фруктів, ягід. Це біла кристалічна речовина, добре розчинна уводі, солодка на смак.

Номер слайду 3

Найпростіший представник вуглеводів — глюкоза, її молекулярна формула — С6 Н12 O6. Глюкоза — це біла кристалічна речовина, добре розчинна у воді, має низьку температуру плавлення (t°пл = 146 °С). За своєю будовою глюкоза — складна багатофункціональна сполука, що містить п’ять гідроксильних і одну альдегідну групу (-СОН).

Номер слайду 4

Демонстрація Окиснення глюкози амоніачним розчином арґентум(І) оксиду

Номер слайду 5

До розчину Ag. NO₃ додаємо краплю NH₄OH та струшуємо – розчин набуває каламутного забарвлення. При додаванні ще декількох крапель амоніаку – розчин стає прозорим.

Номер слайду 6

До свіжоотриманого амоніачного розчину Аргентум (І) оксиду додаємо глюкозу – розчин набуває світло-коричневого забарвлення. Обережно нагріваємо у склянці із гарячою водою: поступово на стінках пробірки осідає срібло утворюючи дзеркало. Відбулася реакція срібного дзеркала. Реакція показує наявність у розчині глюкози лінійних та циклічних молекул. До якого класу сполук можна віднести глюкозу?(багатоатомні спирти, альдегіди)Наявність функціональної групи -СНО дозволяє зарахувати глюкозу до класу альдегідів. Отже, глюкоза — альдегідоспирт.

Номер слайду 7

Фізичні властивості глюкози 1) Безбарвна кристалічна речовина.2) Добре розчинна у воді.3) Солодка на смак.4) Легкоплавка, tпл. = 146˚С.

Номер слайду 8

Знаходження в природі 1) У винограді (глюкоза – виноградний цукор).2) В коренях, листках, стеблах та квітках і, особливо, в плодах рослин.3) Мед – суміш глюкози і фруктози.4) В крові людини ~ 0,1%

Номер слайду 9

Хімічні властивості глюкози Молекула глюкози є альдегідоспиртом. Тому глюкоза вступає в реакції,характерні для багатоатомних спиртів і альдегідів.1. Реакції окиснення: повне: C6 H12 O6 + 6 O2 = 6 CO2 + 6 H2 O (при цьому виділяється енергія) неповне (часткове) окиснення - це якісні реакції на глюкозуа) Реакція «срібного дзеркала» Як альдегід глюкоза окиснюється(наприклад, у реакції «срібного дзеркала») до глюконової кислоти.

Номер слайду 10

Хімічні властивості глюкози б) Реакція «мідного дзеркала» - взаємодія глюкози з купрум (ІІ)гідроксидом Як багатоатомний спирт глюкоза реагує з купрум(ІІ) гідроксидом,утворюючи розчин синього кольору, а як альдегід – відновлює Купрум, утворюючихарактерний оранжевий осад при нагріванні: СН2 ОН – (СНОН)4 – СОН + 2 Сu(ОН)2 = СН2 ОН –( СНОН)4 – СООН + Сu2 О↓+2 Н2 О

Номер слайду 11

Хімічні властивості глюкози 2. Реакція відновлення - відновлюється воднем до шестиатомного спиртусорбіту:

Номер слайду 12

Хімічні властивості глюкози Реакції бродіння Велике значення мають процеси бродіння глюкози, яківідбуваються під дією органічних каталізаторів-ферментів. Відомо кілька видівбродіння. Спиртове бродіння відбувається під дією ферментів дріжджів. А)Спиртове бродіння. С6 Н12 О6 == 2 С2 Н6 О + 2 СО2 Б)Молочнокисле відбувається під дією молочнокислих бактерій: При цьомуутворюється молочна кислота. С6 Н12 О6 == 2 СН3 – СНОН – СООН

Номер слайду 13

Застосування глюкози 1. В медицині для підтримання життєдіяльності ослабленого організму вякості укріплюючого лікувального засобу.2. В кондитерській промисловості – виготовлення мармеладу, карамелі,печива.3. Для сріблення дзеркал та ялинкових іграшок.4. В текстильній промисловості в якості відновника.5. Для оброблення тканин і шкір.6. В якості вихідного продукту при виробництві аскорбінових тагліконових кислот, для синтезу ряду похідних сахарів.7. Реакцію взаємодії глюкози з купрум (ІІ) гідроксидом використовуютьдля виявлення цукру в сечі.8. Велике значення мають процеси бродіння глюкози. При квашеннікапусти, огірків, скисанні молока відбувається молочнокисле бродіння, таке ж якпри силосуванні кормів. 9. На практиці використовують також спиртове бродіння глюкози привиробництві пива.

Номер слайду 14

Цікаві факти 1. В організмі деяких ропух глюкоза знайшла собі досить цікаве застосування. У зимовий період інколи можна знайти ропух, вмерзлих у крижані брили, але післярозмерзання земноводні оживають. Як цим тваринам не вдається не замерзнути насмерть?Виявляється, з початком холодів у крові ропух кількість глюкози збільшуєтьсяв 60 разів. Це заважає утворенню всередині організму кристаликів льоду.2. Герої роману Жюля Берна «Діти капітана Гранта» тільки зібрались повечеряти м'ясом гуанако, як раптом з'ясувалося, що воно зовсім неїстівне. Можливо,воно надто довго зберігалося? — спантеличено спитав один з них. Ні, воно, на жаль,надто довго бігло! — відповів Паганель. М'ясо смачне лише тоді, коли тварина убита під час відпочинку, але, якщо занею тривалий час полювати і тварина довго біжить, тоді її м'ясо неїстівне. Під часрозпаду глюкози утворюється не вода та вуглекислий газ, а більш складна речовина.

Номер слайду 15

Узагальнення та застосування набутих знань. Випишіть формули вуглеводів: А. C12 H22 O11;Б. C6 H12 O6 ;В. C12 H22;Г. C2 H5 OH.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
13287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку