Презентація ГО "Громадянське суспільство. Поняття громади"

Про матеріал
Матеріал призначено для використання на уроках Громадянської освіти, до розділу "Демократичне суспільство та його цінності"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: “ Громадянське суспільство. Поняття громади ”. Виконала : Косарева А. В., вчитель громадянської освіти. ОДЕСЬКИЙ ЮРИДИЧНИЙ ЛІЦЕЙ

Номер слайду 2

Що таке громадянське суспільство та якими є його ознаки та функціїГромадянське суспільство — це спільнота, яке складається з вільних, незалежних, рівноправних громадян. В такому суспільстві люди взаємодіють, спілкуються і добровільно самоорганізовуються на основі спільних (незалежних від держави) інтересів. Громадяни захищені необхідними законами від прямого втручання і обмежень з боку держави. В такому суспільстві переважають демократичні громадянські суспільні цінності. Функціонування громадянського суспільства не є можливим без громадянина як самостійного індивідуального члена суспільства, який усвідомлює себе таким, наділений певним комплексом невідчужуваних прав і свобод і відповідає перед суспільством за свої дії.

Номер слайду 3

Громадянське суспільство — це саморегульоване суспільство вільних, рівних, економічно незалежних людей, які вступають у недержавні організації та об’єднання з метою захисту своїх законних інтересів і досягнення своїх цілей. Влада в такому суспільстві будується не на силі, а на авторитеті, а держава виконує регуляторну функцію.Інститути громадянського суспільства — це система суб’єктів, наділених правами і обов’язками щодо відстоювання своїх законних інтересів у процесі подальшої розбудови громадянського суспільства в Україні та участі в управлінні державними справами, зокрема — у формуванні та реалізації державної правової політики.

Номер слайду 4

Ознаки громадянського суспільства : Визнання людини, її прав і свобод найвищою суспільною цінністю. Державне регулювання, на основі законів і за допомогою спеціальних органів, відносин між людьми, захист їхніх прав. Високий рівень правосвідомості та відповідальності громадян і повага до законних прав інших людей. Право власності людей на знаряддя і результати своєї праці, поєднане з певним рівнем заможності, для досягнення незалежності. Існування різноманітних добровільних громадських організацій і рухів, самоорганізація і згуртування. У громадянському суспільстві люди різних вікових категорій, культур, соціальних станів, з метою захисту своїх прав, реалізації суспільних інтересів, формують різноманітні об’єднання, асоціації тощо.

Номер слайду 5

Соціальний капітал — активна й орієнтована на суспільні цілі позиція громадян, суспільні відносини, що ґрунтуються на рівності, довірі та прагненні до співпраці заради спільного блага. Це навички управління, які громадяни здобувають за рахунок участі в організаціях громадянського суспільства.

Номер слайду 6

Яку роль виконує правова держава у громадянському суспільствіПравова держава — це суверенна політико-територіальна організація влади, яка існує і функціонує в громадянському демократично­му суспільстві, в якій панують норми права, забезпечуються права і свободи людини, влада підпорядкована волі народу (законним інтересам людини і громадянина, окремих груп людей та громадянського суспільства в цілому). Формування та розвиток громадянського суспільства неминуче призводить до трансформування держави у правову державу. Правова держава може бути розбудованою лише там, де наявні інститути громадянського суспільства, в центрі якого перебуває людина, її права, свободи та інтереси. Основними ознаками правової держави є: суверенітет народу, який є джерелом влади; верховенство права; рівність усіх громадян перед законом; однакова і взаємна відповідальність держави та особи перед законом; визнання прав людини вищою соціальною цінністю; поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову; високі правова культура та правова свідомість громадян; наявність ефективної правоохоронної системи.

Номер слайду 7

Якими є умови та форми активної громадянської участі у житті суспільства. Соціальна взаємодія — це система взаємозумовлених соціальних дій, це форма суспільних зв’язків, що реалізуються під час обміну діяльністю, інформацією, досвідом, уміннями, навичками та при взаємному впливі людей і соціальних спільнот. Саме наявність у суспільстві соціальної взаємодії, соціальної єдності та згуртованості є необхідними умовами для того, щоб громадяни ставали активними учасниками суспільного життя, спільно піднімалися на захист своїх законних прав та інтересів. Соціальна єдність або солідарність — це єдність груп, верств або навіть цілого суспільства, яка породжується спільними інтересами, цілями, цінностями, взаєморозумінням та об’єднує людей в одне ціле — спільним історичним розвитком, мовою, етнічним походженням, культурою, економічною спорідненістю, прагненням до миру і суспільного порядку

Номер слайду 8

Збори — це зібрання, на яке скликаються всі члени спільноти для прийняття рішень з тих чи інших питань життя організації. Мітинг — це організована форма політичних дій, масове публічне зібрання людей для обговорення актуальних суспільно-політичних проблем. Демонстрація — масовий марш як публічне вираження соціально-політичного настрою. Пікетування — форма демонстрації, під час якої група учасників пікету може виготовляти плакати, встановлювати намети, влаштовувати чергування у громадському місці зі спеціальною метою. Похід (хода) — пересування організованої групи людей, загону, зібрання, що переміщується під відкритим небом з певною метою і в установленому порядку (строю).

Номер слайду 9

Що таке громада. Громада — група людей, об’єднаних спільністю становища та інтересів, що ставить перед собою певні спільні завдання. Наприклад, релігійна громада, селянська громада, організація. Громада (лат. politia — община) — форма соціальної (колективної) організації людей, місцева спільнота, місцева організація та частина суспільства, характерна майже для всіх народів. Іноді — гурт дружніх людей. Громада — жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів декількох сіл, які мають єдиний адміністративний центр. (За Законом України «Про місцеве самоврядування»). Громада — це форма об’єднання людей, які протягом життя мають змогу спілкуватися, контактувати між собою. Для громади характерні: спільна територія проживання її членів, повне чи часткове самоврядування, спільне вирішення соціально-побутових проблем, взаємодопомога; дотримання звичаїв і традицій, морально-виховний вплив на членів громади.

Номер слайду 10

Будь-яка громада складається з людей. Люди впливають на життя громади, а також відчувають на собі її вплив. Людина, громадянин — це особа з такими якостями, як вміння поєднувати власні і громадські інтереси, почуття обов’язку та його посильного виконання, суспільну активність, громадянську позицію, громадську діяльність тощо. Всі перелічені чинники зумовлюються характером розвитку суспільної та індивідуальної політичної культури, вихованням, практикою соціалізації. І всі вони формуються, перш за все, у громаді

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Як захищати власні інтереси. Адвокація. Лобізм. Кожен громадянин України має визначені законодавством права, в межах яких він / вона може відстоювати свої інтереси. Відстоювання інтересів може бути у формі адвокації або лобіювання. Адвокація, переважно, пов’язана з діяльністю неурядових організацій та правозахисних громадських рухів, а лобізм має, здебільшого, комерційну основу та відстоює інтереси бізнесу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Назаренко Володимир
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Овчиник Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Шинкарук Оксана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
14 березня 2021
Переглядів
10825
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку