Презентація ГО "Як демократичні процедури забезпечують народовладдя у демократичній державі""

Про матеріал
Матеріал призначений для використання на уроках Громадянської освіти, до розділу "Демократичне суспільство та його цінності"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Як демократичні процедури забезпечують народовладдя у суспільстві»ОДЕСЬКИЙ ЮРИДИЧНИЙ ЛІЦЕЙ ОДЕСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІПідготувала : Косарева А. В., вчитель громадянської освіти

Номер слайду 2

Досліджуємо механізми функціонування інститутів демократії та демократичні процедури. Розуміємо роль демократичних процедур і принципів у демократичній державі та необхідність їхнього дотримання. Діємо: аналізуємо та оцінюємо здійснення прав більшості та захист прав меншості як умови реалізації народовладдя в демократичній державі. Однією з найвищих цінностей демократичного суспільства є народовладдя. Народовладдя в Україні реалізується на основі Конституції, через інститути безпосередньої (прямої) чи представницької (виборної) демократії і є проявом політичної активності громадян. Народовладдя — це верховна влада народу в державі і над самою державою як право на її заснування, визначення способів її організації, діяльності та розвитку.

Номер слайду 3

Політична активність передбачає залучення громадян до процесу політико-владних відносин, їх вплив громадян на перебіг соціально-політичних процесів та на формування владних політичних структур. На початковому рівні це проявляється через участь у виборах, мітингах, маніфестаціях, зборах, страйках тощо. На вищому рівні — це вже професійна політична діяльність у законодавчих, виконавчих та судових органах, у ролі представників політичних партій, рухів та громадських об’єднань тощо. Політична діяльність буває усвідомленою і стихійною. Кожна сучасна держава, здійснюючи свою політику, намагається заручитися підтримкою якомога більшої кількості громадян. Навіть диктаторські та тоталітарні режими, які насправді надзвичайно обмежують можливість участі громадян у політичному житті, намагаються створити ілюзію політичної активності, змушуючи всіх брати участь у різноманітних політичних акціях. Політична діяльність (або активність) — це суспільна діяльність громадян, які мають на меті впливати на прийняття політичних рішень, реалізацію своїх потреб та інтересів

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Якими є умови здійснення народовладдя в УкраїніІнститути демократії — це юридично оформлені (закріплені в законах) самостійні елементи державної влади, метою запровадження яких є організація і здійснення народовладдя. Демократичні процедури — це встановлений законом порядок здійснення, виконання, втілення демократичних принципів (основ народовладдя).

Номер слайду 6

Чому важливо дотримуватися принципів виборчого права. За умов сучасної демократії владу від імені народу здійснюють обрані представники. Органи представницької влади формуються за допомогою проведення процедури виборів. Кожен громадянин має виборче право, яке дозволяє йому обирати (активне) чи бути обраним до представницьких органів (пасивне) влади. Громадяни держави, які мають право брати участь у виборах, є виборцями. Коло виборців, що збирається голосувати чи голосує за певну політичну партію на парламентських, президентських або місцевих виборах, називається електоратом (лат. elector — виборець). Вибори — це спосіб формування органів влади та самоврядування способом голосування, обрання осіб, які будуть приймати рішення від імені громади.

Номер слайду 7

Принципи виборчого права: Загальність виборів — виборче право мають усі громадяни, які досягнули 18-річного віку. Вільні вибори — ніхто не може бути змушений до участі у виборах або обмежений у волевиявленні. Рівність — кожен виборець має один голос і право проголосувати тільки один раз. Таємність голосування — відсутність контролю і тиску на виборця. Прямі вибори — пряме, безпосереднє голосування виборця за кандидата. Гласність виборів — своєчасне повідомлення про вибори та їхні результати. Територіальність — вибори проходять на всій території України, яка розділена на виборчі округи.

Номер слайду 8

ВИБОРЧІ ЦЕНЗИВиборчий ценз — офіційно визначені,умови і ознаки, на підставі яких обмежується виборче право громадян. В Україні це: Бути громадянином держави (ценз громадянства). Досягти відповідного віку, наприклад, 18 років (віковий ценз). Не бути позбавленим виборчого права через засудження за порушення закону. Або через визнану судом розумову недієздатність (ценз на стан здоров’я).

Номер слайду 9

Яким чином взаємодіють більшість та меншість при здійсненні народовладдя. У демократичній державі громадяни вільно приймають політичні рішення, відповідно до волі більшості. У демократичному суспільстві воля більшості має поєднуватися з гарантіями прав осіб, які опинилися у меншості — етнічній, релігійній чи політичній тощо. Права меншості не можуть залежати лише від доброї волі більшості і не можуть бути скасовані більшістю голосів.

Номер слайду 10

Опозиція (від лат. — протиставлення) — це політичні партії, рухи, групи (депутати парламентської меншості), чиї позиції і погляди розходяться щодо певних питань із політикою парламентської більшості й уряду. Опозиція аналізує роботу уряду, критикує його діяльність, користується можливістю порушити питання про довіру уряду. Проте, ведучи боротьбу за владу, вона не повинна застосовувати форми політичної агресивності, прийоми політичних провокацій. Необхідно, щоб у процесі конкурентної взаємодії різних політичних інтересів, за допомогою компромісів досягалася їхня рівновага.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рубежанська Юлія Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 березня 2021
Переглядів
3985
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку