Презентація ГО "Політичні партії та громадські організації"

Про матеріал
Презентацію створено для використання на уроках Громадянської освіти до розділу "Демократичне суспільство та його цінності"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОДЕСЬКИЙ ЮРИДИЧНИЙ ЛІЦЕЙТЕМА: “Яку роль відіграють політичні партії та громадські організації в розвитку демократії”Підготувала: Косарева А. В., вчитель громадянської освіти

Номер слайду 2

Досліджуємо діяльність політичних партій та громадських організацій. Розуміємо призначення політичних партій та громадських організацій в демократичному суспільстві. Діємо, аналізуємо та оцінюємо вплив громадян через діяльність політичних партій, громадських об’єднань і рухів на розвиток демократії в Україні. Реальну роль в житті держави та суспільства партії починають відігравати лише тоді, коли з’являється представницька демократія. У процесі розвитку й поширення представницької демократії, з’являлися і розвивалися також політичні партії.

Номер слайду 3

Що таке політична партія і яким є правовий статус політичних партій в Україні«Політична партія — це зареєстроване згідно із законом добровільне об’єднання громадян — прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах» (Стаття 2 Закону України «Про політичні партії в Україні»). Ці об’єднання є важливою складовою політичної системи у будь-якій демократичній державі. Партії беруть активну участь у виборах, висувають своїх лідерів, формують списки кандидатів, проводять передвиборчу агітацію, контролюють дотримання законодавства у процесі виборів, формують представницькі органи влади та самоврядування.

Номер слайду 4

Ознаки сучасних політичних партій: Організаційна єдність та оформленість — наявність структурних підрозділів, керівництва, органів управління, статусу юридичної особи. Мета — прихід до влади та участь в управлінні державою. Наявність ідеології — ідеї, моделі розвитку, програмні документи. Опора на маси — агітація, пошук і залучення прихильників та виборців, вираження інтересів певних верств населення. Існування чіткої програми — проект розвитку держави й суспільства. Отже, сучасна політична партія є виразником поглядів, позицій, інтересів певної суспільної групи, й виникає за наявності відповідної соціальної бази. Для здійснення своєї мети, партія прагне прийти до влади чи впливати на неї. Тож сучасні партії є реальними та важливими важелями впливу громадськості на державну владу

Номер слайду 5

Демократичне суспільство виключає можливість функціонування однопартійної системи. Партії мають «змагатися» поміж собою своїми ідеологіями, програмами, пріоритетами у зовнішній та внутрішній політиці держави за вплив на суспільство. Функціонування декількох партій в державі (багатопартійність) сприяє здоровій конкуренції у їхній діяльності на користь суспільства та контролю опозиції за владою. Така система є важливою передумовою демократизації суспільства, забезпечуючи його рівновагу та стабільність.

Номер слайду 6

Політичні партії в Україні створюються і діють тільки зі всеукраїнським статусом (необхідна наявність обласних, районних, міських первинних осередків). Не допускається створення і також діяльність структурних осередків політичних партій в органах виконавчої та судової влади і виконавчих органах місцевого самоврядування, військових формуваннях, а також на державних підприємствах, у навчальних закладах та інших державних установах і організаціях. Членами політичної партії можуть бути громадяни України, які, відповідно до Конституції України, мають право голосу на виборах. Громадянин України може перебувати одночасно лише в одній політичній партії.

Номер слайду 7

Діяльність та вплив громадських організацій, об’єднань та рухів на суспільно-політичне життя України. Громадські організації — це добровільні об’єднання людей для задоволення їхніх спільних інтересів і потреб, що має відносно стабільну організаційну структуру, порядок вступу в організацію і виходу з неї. Громадські організації, що беруть активну участь у житті суспільства і держави, називають суспільно-політичними. Громадські організації діють на основі статуту і мають бути зареєстровані у Міністерстві юстиції України. Сьогодні в Україні діють понад 7 тис. громадських організацій, які охоплюють понад 26 тис. членів.

Номер слайду 8

Громадські організації можуть впливати на демократію через: сприяння реалізації громадських ініціатив (розробка та реалізація проектів); залучення населення до розробки та реалізації програм розвитку громад, освіти, економіки тощо; участі у міжнародних програмах (гуманітарних, наукових) і проведенні міжнародних заходів; проведення громадських слухань (наприклад, обговорення суспільних проблем); моніторинг діяльності органів державної влади; організація семінарів, тренінгів та інших заходів; надання консультацій, допомоги в оформленні документів (наприклад, правова допомога, складання заяв, скарг).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Kostiuk Vladimir
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бондаренко Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 березня 2021
Переглядів
7605
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку