Презентація "Гобсек"

Про матеріал
Методичний супровід уроку з вивчення повісті "Гобсек" Бальзака у 9 класі. Презентація містить ілюстрації, схеми, таблиці та інший наглядний матеріал до уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Руденко В.- Водянська СЗШТЕМАВплив “золотого мішка” на внутрішній світ людини. Влада золота та її філософіяв повісті "Гобсек"Презентацію підготувала вчитель світової літератури Водянської СЗШ Руденко В.І.

Номер слайду 2

Руденко В.- Водянська СЗШЗавдання. Висловіть свою точку зору з приводу наступних міркувань Гобсека. Доберіть з тексту повісті цитати – доповнення.“Тільки одне досить надійне – це золото . У золоті зосереджені всі сили людства”“ Що таке життя? Машина, яку приводять у рух гроші”“ У мене погляд як у Господа Бога, я зазираю в душі”“ Золото – ось …”“ У мене принципи змінюються…”“ А хіба можуть у чомусь відмовити тому,…”“ Гонор – це завжди наше “я”. А що може вдовольнити гонор?...”” Я читаю у серцях…”“ Я володію світом…” “ Я досить багатий, щоб…”Гроші – головний закон світу. Бальзак.

Номер слайду 3

Руденко В.- Водянська СЗШ"Людська комедія" - енциклопедія життя Фрації І п. ХІХ ст. До якого розділу “Людської комедії входить повість “Гобсек”

Номер слайду 4

Руденко В.- Водянська СЗШКоли написана повість “ Гобсек”, який історичний період у ній відображено?1830 – нарис про лихваря, повість “ Небезпека розпущеності ”.1835 – новий варіант повісті “ Батечко Гобсек ”1848 – остаточний варіант повісті “ Гобсек ” ( вміщено до сцен приватного життя “ Етюдів про звичаї ”, “ Людської комедії ” Дія відбувається взимку 1829 - 1830 року. Це Франція напередодні Липневої буржуазної революції 1830 року. Що таке реалізм?Реалізм - це напрям, який виник на початку ХІХ ст., передбачає зображення життя у формах самого життя ( “ типова людина за типових обставин ”). Типове – це те, що розкриває певну закономірність життя. Які ознаки реалізму наявні в повісті?Картина життя Франції 1829 – 1830 рр. Найголовніші типові образи: Гобсек ( людина, що накопичує гроші), Анастазі де Ресто, Максим де Трай ( ті, що витрачають гроші)Ці контрастні образи – єдине ціле, “ душа і тіло ” суспільства. Типові обставини : Франція першого періоду капіталізації.

Номер слайду 5

Руденко В.- Водянська СЗШ Еволюція замислу повісті “Гобсек”“Небезпеки безпутнього життя” 1830“Батечко Гобсек” 1835“Гобсек” 1842 Це не лише історія одного скнари, а й дослідження явища, діагностика хвороби суспільства, стосунки в якому базуються на грошах, векселях, золоті.

Номер слайду 6

Руденко В.- Водянська СЗШСловникова робота. Вексель - письмове боргове зобов,язання встановленої форми (грошовий документ), що дає власникові (векселедержателю) беззаперечне право вимагати від боржника (векселедавця) сплатити зазначену у векселі суму грошей у вказаний термін. Застава – віддача майна для забезпечення позики. Дисконт – купівля банками векселів до закінчення їхнього терміну; відсоток, який стягують банки за цю операцію.

Номер слайду 7

Руденко В.- Водянська СЗШРембрант. Портрет старого у червоному Чи не такий “місячний лик” має і Гобсек??

Номер слайду 8

Руденко В.- Водянська СЗШПрезентація героїв повісті

Номер слайду 9

Руденко В.- Водянська СЗШКомпозиція повісті “Гобсек” Прийом обрамлення: історія про Гобсека “взята в рамку” опису розмови у салоні віконтеси

Номер слайду 10

Руденко В.- Водянська СЗШМотив влади золота: золото стало новим володарем світу, на зміну владі аристократів іде влада “гобсеків”, капіталістів. “Золото – ось душа нашого суспільства”“За гроші можна купити ліжко, але не сон; їжу, але не апетит; ліки, але не здоров,я; будинок, але не домашній затишок; книжки, але не розум; прикраси, але не красу; розкіш, але не культуру; розваги, але не щастя; релігію, але не порятунок.”Поль Брег, відомий американський лікар. Піраміда капіталістичної системи, на вершині якої знаходиться “грошовий мішок”

Номер слайду 11

Руденко В.- Водянська СЗШНайвідоміші скнари світу. Н. Матвеєв. Скупий рицар. Ілюстрація до твору Пушкіна. О. Агін. Чичиков у Плюшкіна. Ілюстрація до поеми Гоголя “Мертві душі”Скрудж. Ілюстрація до “Різдвяної пісні у прозі” Ч. Діккенса. Міф про царя Мідаса, Гарпагон - Мольєр “Скупий”, барон - Пушкін “Скупий рицар”, Шейлок – Шекспір “Венеціанський купець”, Плюшкін – Гоголь “Мертві душі”, Гофман “Малюк Цахес на прізвисько Циннобер”, М. Кропивницький “Глитай, або ж Павук”, І. Карпенко-Карий”Сто тисяч”, “Хазяїн”

Номер слайду 12

Руденко В.- Водянська СЗШЖ. де Латур. У лихваря (1640) У всі часи гроші розкривали внутрішню сутність людей.

Номер слайду 13

Руденко В.- Водянська СЗШРомантичні й реалістичні риси неоднозначного образу “філософа й скнари” Гобсека. Продовж таблицю. Скнара психолог капіталіст філософ економіст художник поет естет ?Гобсек

Номер слайду 14

Руденко В.- Водянська СЗШГобсек – романтик?Так, бо він – самотня людина. Загадковий образ. Уособлення контрастів. Відлюдькуватий. Схильний до філософії Доберіть із тексту повісті цитати – підтвердження поданих тез.

Номер слайду 15

Руденко В.- Водянська СЗШРеалістичні риси Гобсека. Завдання : Знайдіть у тексті повісті ознаки реалістичного зображення дійсності. Побудуйте гроно. Докладний опис фінансових дій Точність деталей. Реалістичні риси………

Номер слайду 16

Руденко В.- Водянська СЗШЕ. Делакруа. Мефістофель. 1828 р.“У мене погляд, як у Господа Бога, я зазираю у душі”Чи має право Гобсек порівнювати себе із Богом?

Номер слайду 17

Руденко В.- Водянська СЗШЗасоби змалювання образу Гобсека. Бальзак у повісті “ Гобсек” широко використовував метафори, порівняння. Створи асоціативне гроно “ Гобсек”. Зроби висновок. Золото. Глитай. Очі як у куниціГобсек…………

Номер слайду 18

Руденко В.- Водянська СЗШСоціальні стани в повісті "Гобсек"

Номер слайду 19

Руденко В.- Водянська СЗШЕ. Ламі. “Життя палацу” Гравюра ХІХ ст. Розкішна оболонка приховує ниці пристрасті.

Номер слайду 20

Руденко В.- Водянська СЗШСвітська красуня - уособлення розбещеного жіноцтва. Різні обличчя Анастазі де Ресто

Номер слайду 21

Руденко В.- Водянська СЗШДві жінки - дві душі - дві долі

Номер слайду 22

Руденко В.- Водянська СЗШНажива несумісна з красою і благородствомвнутрішнього світу людини

Номер слайду 23

Руденко В.- Водянська СЗШОтакі - то вони, парижанки... Продовж таблицю

Номер слайду 24

Руденко В.- Водянська СЗШ

Номер слайду 25

Руденко В.- Водянська СЗШМоральність народів залежить від поваги до жінки. У жіночому люстерку віддзеркалюється вся доля суспільства, а в жіночих будуарах вирішуються духовні проблеми історії…В. Гумбольт

Номер слайду 26

Руденко В.- Водянська СЗШ

Номер слайду 27

Руденко В.- Водянська СЗШ

Номер слайду 28

Руденко В.- Водянська СЗШ

Номер слайду 29

Руденко В.- Водянська СЗШ1. Оноре де Бальзак народився: а) 1799; 6)1802; в) 1811р.2. Перший твiр, який принiс успiх Бальзаку; а)” Кромнель” 6) “Шуани”, в)” Гобсек” З. Перебування на Українi письменника пов’язно з: а) службовими справами;б)творчiстю;в) особистими планами. 4. Українськi враження знайшли вiдображення у творi Бальзака: а) “Селяни”; 6)” Батько Горіо”; в)” Шагренева шкiра”. 5. Творчiсть Бальзака - “енциклопедiя” життя французького суспiльства”: а) ХVІІІ ст. ; 6) першо. Т половини ХIХ ст.; в) кiнця ХIХ ст. б. У “Людськiй комедiї” Бальзак намагався продемонструвати як дiє такий закон: а) “один за всiх”; 6) “кожен для себе”; в) “усi за одного”. 7. Повiсть “Гобсек” Бальзак присвятив: а) Дiккенсу; 6) Стендалю; в) барону Баршу де Паноан;г) Тургенєву. Як сам автор пояснив вибiр адресата? 8. Принцип зв’язку творiв у Людськiй комедiї “ отримав назву: а) колаж; 6) архiтектонiка; в) фабула; г)” технiка перехiдних персонажiв. 

Номер слайду 30

Руденко В.- Водянська СЗШНапишіть твірна одну із тем:1.”Життєва філософія” Гобсека: “за” і “проти”.2. Володар чи раб: роздуми над образом Гобсека.3. Ілюзорні та справжні цінності людського життя у повісті О.де Бальзака “Гобсек”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Подгайная Марина
    Дякую за допомогу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кодацька Світлана Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Таранова Вікторія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Філатова Марія Олегівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Волощук Є.В., Звиняцьковський В.Я., Філенко О.М.)
Додано
13 березня 2019
Переглядів
19330
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку