Презентація "Голодомор 1932-1933 років - геноцид українського народу"

Про матеріал

Презентація "Голодомор 1932-1933 років - геноцид українського народу" присвячена найтрагічнішій сторінці в історії України. Матеріал розрахований на учнівську аудиторію 6-11 класів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розсошенська гімназія Полтавської районної ради Полтавської області

Номер слайду 2

Голодомо́р 1932—1933 років — геноцид українського народу, організований керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932–1933 роках шляхом створення штучного масового голоду, що призвів до багатомільйонних людських втрат у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, переважну більшість населення якої становили українці. Викликаний свідомими і цілеспрямованими заходами вищого керівництва Радянського Союзу й Української СРР на чолі зі Сталіним, розрахованими на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Номер слайду 3

Геноцид— цілеспрямовані дії з метою знищення повністю або частково окремих груп населення чи цілих народів за національними, етнічними, расовими або релігійними мотивами.

Номер слайду 4

Згадаймо! В Україні в 1932 -1933 роках вмирало 17 людей щохвилини, 1000 – щогодини, 25 000 – щодня.

Номер слайду 5

З урахуванням непрямих жертв, за приблизними підрахунками, голодомор забрав 14 мільйонів людей.

Номер слайду 6

Заможні господарі є фундаментом сільського господарства. На них припадає 50 % валового збору зерна. Режим навмисно ліквідовує кращі селянські господарства, які незалежні від держави. Знищує їх або депортує на Урал, до Сибіру. Вивезено з України 250 тис. розкуркулених сімей, тобто понад мільйон осіб, це робилось з метою залякування інших. Режим наводить жах на сільське населення. Майно розкуркулених селянських родин розбирається чи розподіляється між більшовицькими активістами.

Номер слайду 7

ВЖЕ З 1928 РОКУ ТЕРОР БІЛЬШОВИЦЬКОГО РЕЖИМУ В УКРАЇНІ НАБУВАЄ ЧІТКИХ ОЗНАК ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ЛЮДЯНОСТІ, ЯКІ МАЛИ СВОЇМ АПОГЕЄМ ГОЛОДОМОР В УКРАЇНІ.

Номер слайду 8

1929 року влада розгортає тотальну колективізацію. У селянина забирать найдорожче – батьківську землю… Селяни втрачають власність. Режим отримує можливість повністю реквізувати зерно. Наслідки колективізації: - зниження продуктивності праці; - падіння врожайності; - початок голоду.

Номер слайду 9

Особливе занепокоєння влади викликає Україна. Потужна національна еліта, економічно незалежне і національно свідоме селянство становлять головну загрозу для комуністичного режиму.

Номер слайду 10

11 серпня 1932 року Сталін у листі до Кагановича вимагав направити спеціального листа ЦК ВКП(б) до партійних і судово-каральних органів про застосування закону щодо охорони громадської власності та боротьбу проти спекулянтів. Підкреслював, що «найголовніше зараз — Україна».

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Запровадження натуральних штрафів і чорних дощок, блокада

Номер слайду 13

ВІДТЕПЕР УСЕ КОЛГОСПНЕ МАЙНО НАЛЕЖИТЬ ДЕРЖАВІ Режим затверджує на законодавчому рівні можливість вилучення всіх продовольчих запасів у сільського населення. Прикриваючись гаслом захисту колгоспників, режим отримує можливість повністю реквізувати і розпоряджатися майном та врожаєм колгоспників. 7 серпня 1932 р. М. Калінін підписує постанову, за якою так зване розкрадання колгоспного майна карається розстрілом або позбавленням волі не менше як на 10 років. До постанови додається інструкція про її застосування, в народі отримує назву “Закон про п`ять колосків”.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Голод ламає людину як особистість, в організмі відбуваються фізіологічні і психологічні зміни, деформується емоційна сфера, спотворюється мораль.

Номер слайду 17

Трупи валялися на вулицях, місцеве керівництво виділило підводу, яка б збирала трупи. Коли їздові бачили людей, що ледве дихали, то також кидали їх на підводу, аби другий раз не приїздити. Були села, які повністю вимерли,сільради в них ліквідували.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Висновок американської Комісії дослідження Великого голоду в Україні1932 – 1933 р.р. - наприкінці 1932 р. Сталін знав, що в Україні люди помирають від голоду; - влада вживала заходів для заборони проїзду голодуючих до регіонів, де їжа була більш доступною; - Сталін та його оточення здійснили геноцид проти українців у 1932 – 1933 р.р.

Номер слайду 20

Пам`ятник жертвам Голодомору в Києві

Номер слайду 21

Меморіальний комплекс пам'яті жертв Голодомору в Харкові

Номер слайду 22

Пам`ятник жертвам Голодомору в Запоріжжі

Номер слайду 23

В Будапешті (Угорщина) - Свічка пам'яті - меморіал пам'яті жертв Голодомору в Україні 1932-33 рр.

Номер слайду 24

В Тороното пам`ятник Жертвам Голодомору в Україні 1932-33 рр.

Номер слайду 25

В Польщі пам`ятник жертвам Голодомору в Україні 1932-33 рр.

Номер слайду 26

ЗГАДУЄМО, ПАМ'ЯТАЄМО, НЕ ЗАБУВАЄМО

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Копин Олеся Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
20 лютого 2018
Переглядів
12357
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку