Презентація "Господарчі вироби з деревини"

Про матеріал
Презентація "Господарчі вироби з деревини" створена для ознайомлення учнів та студентів з різноманітним використанням деревини, сферою застосування та використання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГОСПОДАРЧІ ТОВАРИ З ДЕРЕВИНИ

Номер слайду 2

В наш час продукція лісової промисловості є важливою галуззю лісового комплексу. Її підприємства виготовляють головним чином товари народного споживання. Значна частина продукції деревообробної промисловості споживається в народному господарстві як предмети та знаряддя праці. Продукцію деревообробної промисловості використовують будівельна індустрія, транспорт, сільське господарство, майже всі галузі промисловості.

Номер слайду 3

Деревину застосовують для виготовлення господарських виробів (вікна, двері, мебля), товарів культурно-побутового призначення (музичні інструменти, іграшки) та кухонного вжитку (дошки, ложки, тарілки). При нормальних умовах експлуатації конструкції з деревини зберігаються багато років. Вільха дуже важлива деревинна рослина. Деревина її біла, однорідна, м'яка, міцна, добре колеться; незначно жолобиться і розтріскується, швидко набрякає і висихає.

Номер слайду 4

Велике значення надається раціональному використанню деревних відходів шляхом переробки їх в ДВП та ДСП. Ці плити використовуються у будівництві, в якості облицювального матеріалу для виготовлення дверей щитової конструкції, перегородок, а також є основним конструктивним матеріалом для виробництва меблів.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Дерев'яні саморобки для дітей поширені в усіх областях України. Здавалося б, іграшка — це дитяча забавка не варта уваги дорослої серйозної людини. Але завжди були по всій Україні майстри, які знаходили особливий сенс у виготовленні іграшок для дітей. Вправний тесляр творив із дерева коника-гойдалку. Іграшки обов'язково купували маленьким дітям, і вони приносили чимало щирої радості. Ми багато втрачаємо від того, що сьогодні дерев'яна народна іграшка переживає пору забуття,

Номер слайду 8

Основним призначенням кухонної дошки є нарізування різноманітних продуктів. Для виготовлення кухонних дощок слід підбирати тверді листяні породи. В нашій місцевості можна знайти матеріали для дощок з дуба, берези, бука, акації. Бук має високу міцність. Найдовговічнішими вважають дубові дошки. Дошки з деревини не туплять ножі. Окремо виділяють групу декоративних дощок. Одна зі сторін в них різьблена, випалена, інкрустована, розписана, лакована. Для збільшення терміну служби дошки з масиву деревини слід просякнути олією. Оброблені таким чином дошки не бояться вологи, не всмоктують запахи.

Номер слайду 9

Майстри щедро оздоблювали різьбленням предмети побутового і господарського призначення. Скрині, столи, ліжка, миски, тарілки прикрашались орнаментальним різьбленням.

Номер слайду 10

Важливою галуззю художньої деревообробки в українців було виготовлення музичних інструментів: ударних, духовних, струнних. Народні музичні інструменти є одним із відгалужень традиційної культури і за своїм походженням, розвитком, стилістичними засадами пов'язані з народною обрядовістю і побутом українців. Окремі види народних інструментів музичних побутували на певній території України, наприклад, бандура — переважно в Центральних районах і на півдні України.

Номер слайду 11

Дерев’яні вироби не лише красиві, а й корисні, бо виготовляються з екологічно чистого матеріалу. Для виготовлення ложок використовується деревина липи, берези, верби, осики, груші та ін. Без такого знаряддя важко уявити приготування рибної юшки на березі річки, в тиші літнього вечора, чи каші в туристичному таборі. При використанні за призначенням дерев’яна ложка, на відміну від металевої, не нагрівається і не опікає губи, що має велике значення в сім’ях, де виховуються малі діти. В  наш час дерев’яні ложки зустрічаютьсявсе рідше, їх можна побачити як декоративні вироби чи музичний інструмент. Сувенірні вироби мають оздобленнярізними техніками різьблення, випалюванням чи розписом.

Номер слайду 12

Вироби для повсякденного використання. Без цих предметів важко уявити життя людини.

ppt
Додано
11 січня 2023
Переглядів
2464
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку