Презентація на тему "Мікрохвильова піч"

Про матеріал
Ознайомити здобувачів освіти із призначення мікрохвильової печі, вивчити будову, принцип роботи, правила експлуатації ;  дослідити вплив мікрохвильового випромінювання на організм людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Мікрохвильова піч:призначення;будова;принцип дії;правила експлуатації.

Номер слайду 2

Мета уроку:навчальна: ознайомити здобувачів освіти із призначення мікрохвильової печі, вивчити будову, принцип роботи, правила експлуатації ;  дослідити вплив мікрохвильового випромінювання на організм людини.розвивальна: розвивати в учнів пізнавальну активність, увагу та спостережливість, пам’ять та активне мислення; розвивати комунікативні здібності, сприяти вмінню аналізувати, обґрунтовувати відповіді та робити висновки.виховна: виховувати доброзичливість, вимогливість; любов  до майбутньої професії,  дбайливе ставлення до устаткування, раціональне використання електроенергії, природних ресурсів.

Номер слайду 3

Метод «Незакінчених речень» 1. Гриль призначений для …  .           2. Керування грилем здійснюється через….                                                      3. Для видалення пари гриль забезпечений  … .                                              4. Продуктивність гриля за 1годину становить…5. Кварцові лампи розміщено у ….

Номер слайду 4

План уроку1. Історія  винаходу мікрохвильової печі, переваги над традиційним способами приготування страв.2. Типи та будова мікрохвильової печі.3. Принцип  роботи НВЧ  апаратів та вимоги до посуду.4. Безпечні правила експлуатації мікрохвильових печей.5. Вплив НВЧ  випромінювання на організм людини. 

Номер слайду 5

Історія  винаходу мікрохвильових печей. Мікрохвильову піч винайшов і запатентував 8 жовтня 1945 житель штату Массачусетс інженер Персі Спенсер. Він першим зауважив здатність надвисокочастотного випромінювання до нагрівання продуктів. Він же, співробітник Raytheon, провів свої магнетронні експерименти, коли виявив щось цікаве. Після наступної експериментальної сесії він зрозумів, що шоколад в його кишені повністю розтанув. Як тільки він виявив це явище, він поспішив провести ряд експериментів з іншими продуктами, уклавши, що це, швидше за все, пов'язано з мікрохвильовою енергією. Розкривши потенційне використання цього відкриття, він вирішив продовжити свої експерименти, закривши магнетрон у металевому ящику. З цих спроб прийшла ідея мікрохвильової печі, яка призвела до революції в кулінарному світі.   1.

Номер слайду 6

Інженер Персі Лебарон Спенсер

Номер слайду 7

Перші мікрохвильові печі Перші електричні прилади з цієї серії надійшли в користування тільки 1947 року, але вони були тільки у військових. Розміри пристроїв були значними: близько 1,8 метра в ширину і близько двох у висоту. Маса перших НВЧ-печей становила приблизно 300 кілограм. Більшість зразків мали прозоре віконце, що дозволяє стежити за таненням їжі. Для охолодження цього гіганта використовувалася звичайна вода, а для роботи потрібно багато електроенергії. У підсумку вартість була досить висока - кожен пристрій коштував близько трьох тисяч доларів.

Номер слайду 8

Сучасні мікрохвильові печі

Номер слайду 9

Переваги мікрохвильових печей:займає мало місця і проста у використанні;режим температури і часу приготування страв автоматизований;НЕ чадить і не нагріває повітря в кухні, оскільки немає відкритого вогню;легко розморожує напівфабрикати, підігріває і варить їжу;підходить для приготування дієтичних страв без застосування жиру;приготовані в мікрохвильовій печі продукти зберігають вітаміни;в процесі приготування страви не пересмажуються і не пригорають;приготовлену їжу можна подавати на стіл в тому ж посуді.

Номер слайду 10

Будова мікрохвильової печіГоловний елемент будь-якої НВЧ печі – магнетрон (3). Це вакуумна лампа, що створює, в процесі роботи НВЧ випромінювання. Саме магнетрон "розганяє" молекули і, таким чином, розігріває їжу. Випромінювання від магнетрона потрапляє до камери печі через хвилевід (5). Щоб хвилевід не перегрівався в процесі роботи – його охолоджує спеціальна система вентиляції. Внутрішня камера, і дверцята НВЧ печі надійно екрановані, ще один шар знаходиться під металом корпусу пристрою. Таким чином, мікрохвилі не можуть проникнути за межі камери. Зверху внутрішня камера освітлюється лампою (1), щоб можна було контролювати процес приготування. У нижній частині розташовується поворотний механізм або привід (9), що обертає піддон (10) на сепараторі з роликами (11). Це потрібно для рівномірного прогрівання їжі. Відповідає за роботу всього механізму блок керування (8), який регулює роботу всіх вузлів.

Номер слайду 11

Мікрохвильові печі Соло. Найпростіший тип мікрохвильових печей. Вони працюють виключно на НВЧ-хвилях. Від потужності випромінювання залежить швидкість приготування найпростіших блюд, розморожування і підігріву.Існує широкий ряд різних моделей: від бюджетних і до дорогих, з гарним дизайном і якісною внутрішньою обробкою. Печі соло застосовуються найчастіше для розігріву їжі, розморожування продуктів, приготування їжі, із застосуванням автоматичних програм для різних страв.2.

Номер слайду 12

Мікрохвильова піч з грилем. Мікрохвильова піч з функцією «гриль», крім розморожування і підігріву їжі, обладнана також вбудованим теном і вертелем, завдяки чому можливості печі істотно розширюються. Гриль може замінити функцію духовки, тому що дозволяє вам смажити продукти в НВЧ-печі за допомогою звичайного жару, а не мікрохвиль. Моделі печей з грилем, також звані «комбо», підійдуть для тих, хто любить м'ясо або курку з рум'яною скоринкою.

Номер слайду 13

Мікрохвильова піч з грилем і конвекцією. Ця мікрохвильова піч має функцію обдування продукту приготування гарячим потоком повітря, рівномірно розподіляється по всій поверхні продукту, що дає ефект приготування їжі як в духовці. Завдяки конвекції, продукти краще пропікаються і прожарюються. У такій НВЧ-печі можна запікати курку, тушкувати м'ясо, пекти пироги.

Номер слайду 14

Принцип роботи. У мікрохвильовці гріється виключно сам продукт. Нагрівання їжі відбувається під дією високочастотних хвиль. Мікрохвилі, проходячи всередину продукту, ефективно поляризують молекули води. Під дією випромінювання молекули будуються вздовж силових ліній електромагнітного поля. Спрямоване переміщення молекул викликає підвищення температури продукту по всьому об'єму. Мікрохвилі, які проникають в глибину продукту на 2 - 3 см, розігрівають молекули води. Вже розігріті ділянки об'єкта передають тепло далі і таким шляхом прогрівається весь об’єм. Приготування м'ясних страв в полях НВЧ здійснюється в 4—5 раз швидше (рибних — у 5—7, овочів у 6—8 раз), ніж оброблення традиційними способами. Тривалість розморожуваннярозфасованих продуктів порівняно з повітряним розморожуваннямзменшується в 50—60 раз і в рідині— в 20—25 раз. 3.

Номер слайду 15

Посуд який не можна використовувати у мікрохвильовій печі Посуд із позолотою Тарілки та чашки, декоровані блискучими елементами з позолоти не рекомендують використовувати. В позолоченому декорі містяться металеві частинки. Після нагрівання таких елементів може початися іскріння, а їжа набуде характерного присмаку гару. В результаті отримаємо зламаний апарат. Металевий посуд Розігріти їжу в тарілках і мисках з алюмінію або заліза в мікрохвильовій печі просто не вдасться - тому що цей матеріал стійкий до дії мікрохвиль. Справа в тому, що цей матеріал відображає, а не проводить НВЧ-промені, тому в кращому випадку продукти будуть розігріватись повільніше, а в гіршому можуть виникнути статичні розряди, що шкодять печі.

Номер слайду 16

Посуд який не можна використовувати у мікрохвильовій печіКришталь Красиві кришталеві салатниці не варто ставити в мікрохвильову піч і розігрівати в них їжу. Справа в тому, що у складі такого посуду також є метали (свинець, срібло), які призводять до поломки пристрою. Одноразовий пластиковий та картонний посуд Пластик під впливом НВЧ-променів може просто "розтанути" всередині мікрохвильової печі, а картон покриється гаром. Це не тільки зіпсує зовнішній вигляд і смак страви, але може призвести до серйозної поломки. Також не можна розігрівати продукти в харчовій плівці - вона реагує на мікрохвилі подібно до пластику, і, як наслідок, канцерогени з полімерів потрапляють у продукти, а вони в свою чергу стають небезпечними для організму.

Номер слайду 17

Посуд який не можна використовувати у мікрохвильовій печі Дерев'яний посуд Посуд, виготовлений з дерева, може швидко перегрітися, обуглитися і спалахнути в мікрохвильовій печі. Це, природно, призведе до плачевних наслідків. Фарфоровий посуд У фарфорові вироби часто додають свинець – важкий метал, який продовжує термін експлуатації посуду та робить його більш витонченим. Чашка, склянка або тарілка з порцеляни – не призначені для розігріву або приготування їжі в мікрохвильовій печі. Посуд із тріщинами та сколами Будь-яке невелике заглиблення на рівній поверхні тарілки під впливом хвиль може луснути. Тому категорично не можна використовувати склеєні тарілки та чашки, а також з тріщинами та сколами.

Номер слайду 18

Посуд який використовують у мікрохвильовій печі Силіконовий посуд. У посуді із силікону можна приготувати в мікрохвильовій печі різноманітні десерти. Спеціальний пластиковий посуд. Він повинен бути виготовлений із пластику, який витримує температуру до 140°С.

Номер слайду 19

Посуд який можна використовувати у мікрохвильовій печі Посуд із жароміцного та вогнетривкого скла Як правило, стінки подібних ємностей досить товсті та міцні. Під дією мікрохвиль вони не нагріваються, гріється лише їжа всередині. Керамічний посуд. Вироби із кераміки теж підходять, але вони бояться різких перепадів температур. Після закінчення готування залишаємо на деякий час посуд усередині, щоб він охолов.

Номер слайду 20

Вплив НВЧ  випромінювання на організм людини Перший міф говорить – що хвилі мікрохвильовки радіоактивні. Але це велика помилка людей. Даний апарат випромінює неіонізуючі хвилі, які ніяким чином не впливають ні на їжу, ні на людський організм. Другий міф – мікрохвильовка під впливом хвиль змінює структуру їжі, що готується. Що їжа після розігріву стає канцерогенною. Але і тут наукового підтвердження немає, оскільки такі зміни можуть виникнути тільки після впливу радіоактивних хвиль на продукт. Крім цього, канцероген можна отримати, якщо пережарити їжу на звичайній сковороді, але ніяк не при впливі мікрохвиль апарату. На користь мікрохвильовки говорить те, що для розігріву їжі зовсім не потрібно застосовувати жир. Крім цього, їжа піддається тепловій обробці дуже короткий час і при цьому не втрачає свої властивості на відміну від того, як коли вона розігрівається тривалий час. Міф третій – мікрохвильове випромінювання дуже небезпечно для людини. Хоча насправді ці хвилі приносять точно таку ж шкоду організму, як Wi-fi або телевізор. Відмінність тільки в тому, що під час приготування їжі – хвилі активніші. Але при цьому потрібно пам’ятати те, що ці хвилі знаходяться тільки всередині печі. Також слід зазначити, що подібні хвилі не мають властивості накопичуватися в предметах, вони як виникають, так і загасають. Тому мікрохвильові печі працюють тільки за умови закритих дверцят. У такому випадку хвилі практично не виходять з печі, і не несуть жодної небезпеки для людини. 5.

Номер слайду 21

Заходи безпеки під час експлуатації мікрохвильової печіНе варто вмикати порожню мікрохвильову піч коли всередині немає продуктів, що містять воду, камера накопичує енергію, яка нікуди не виходить, в результаті чого пригорає пластинка, що захищає генератор хвиль; Не грійте продуктів де обмаль води. З цієї ж причини не можна стерилізувати в НВЧ печі порожні банки; Використовувати тільки спеціальний посуд без металевих частин, метал є провідником і може стати причиною короткого замикання; Не можна варити яйця в мікрохвильовці, вони, швидше за все, вибухнуть, оскільки будуть занадто сильно прогріватися за короткий проміжок часу; Розігріваючи рідкі продукти і супи накривайте ємність пластиковою кришкою. Не варто мити сенсорні панелі і внутрішню камеру печі агресивними жиророзчинними засобами, бо вони можуть пошкодити ту саму захисну пластину, або потрапити до швів між кнопками і стати причиною короткого замикання.  4.

Номер слайду 22

Підсумок Мікрохвильова піч, чудовий інструмент для "побутової економії часу". Якщо користуватися нею з дотриманням правил безпеки, можна отримати чимало переваг. Більшість побоювань з приводу шкоди мікрохвиль є лише банальним незнанням фізики. Сучасна модель з грилем здатна повноцінно замінити духовку, а витрата електроенергії у НВЧ печі набагато нижча.

Номер слайду 23

Закріплення нового матеріалуметод «Мікрофон»1. Хто перший відкрив нові властивості мікрохвильового випромінювання? 2. У скільки разів швидше розморожуються продукти порівняно з повітряним способом ? 3. Назвіть типи мікрохвильових печей?4. Який пристрій перетворює електричну енергію у НВЧ апаратах на мікрохвилі?5. Для чого в мікрохвильових печах встановлено вентилятор?6. Який  посуд не можна використовувати у НВЧ апараті ?7. Який  посуд можна використовувати у НВЧ апараті?8. Назвіть головну деталь мікрохвильової печі?

Номер слайду 24

Домашнє завдання: Вивчити будову мікрохвильової печі, магнетрону, принцип роботи у різних режимах та безпечні правила експлуатації НВЧ апаратів. Зробити висновки про безпечність користування мікрохвильовими печами, відокремити міфи від реального впливу мікрохвиль на організм людини. Скласти кросворд.

Номер слайду 25

Метод «Рефлексія»1. Що нового Ви запам’ятали під час вивчення  матеріалу?2. Що з вивченого візьмете для себе в професійне життя?3. Чим саме сподобався урок?

pptx
Додав(-ла)
Цуняк Наталія
Додано
20 січня 2023
Переглядів
3465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку