Презентація "Готуємось до ЗНО з української літератури. "Впізнай літературного героя"

Про матеріал

Ці тестові завдання можна використовувати на фінальній стадії підготовки до ЗНО з української літератури. Потрібно впізнати літературного героя за цитатою із твору.

Завдання "Впізнай літературного героя" передбачають не лише повторення вивченого матеріалу з літератури, але й систематизацію набутих знань з метою часткової підготовки до ЗНО.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська література Готуємось до ЗНО Впізнай літературного героя Підготувала учитель української мови та літератури Савєльєва Ольга Миколаївна

Номер слайду 2

1. “...Він якось і не старів, однаковий зоставався і в двадцять, і в тридцять годочків... сокіл був, ставний такий, смуглий, очі так і печуть чорнющі! Гляне було – просто гляне і все, а в грудях так і потерпне. Може, тому, що він рідко піднімав очі. Більше долонею їх прикриє і думає про щось. А востаннє як бачила його , то вже не пекли, а тільки голубили— такі сумні. Дивиться ними — як з туману… ” А Іван Палійчук (М.Коцюбинський "Тіні забутих предків") Б Григорій Многогрішний (І.Багряний "Тигролови") В Лаврін Запорожець (О.Довженко "Україна в огні") Г Михайло (Г.Тютюнник "Три зозулі з поклоном")

Номер слайду 3

2. “ Молоде довгасте лице було рум’яне. Веселі сині, як небо, очі світились привітно й ласкаво. Тонкі брови, русяві дрібні кучері на голові, тонкий ніс, рум’яні губи — все подихало молодою парубочою красою. Він був схожий з виду на матір… ” А Петро Шрам (П.Куліш "Чорна рада") Б Грицько Чупруненко (П.Мирний "Хіба ревуть воли...") В Іван Палійчук (М.Коцюбинський "Тіні забутих предків") Г Лаврін Кайдаш (І.Нечуй-Левицький "Кайдашева сім'я")

Номер слайду 4

3. “Він добрий був син і щирий козак; лучче йому з нудьги загинути, ніж панотця навік преогорчити і золоту свою славу гряззю закаляти…” А Еней (І.Котляревський "Енеїда") Б Гриць Сірко (І.Багряний "Тигролови") В Петро Шрам (П.Куліш "Чорна рада") Г Чіпка (П.Мирний "Хіба ревуть воли...") 

Номер слайду 5

4. “...Був широкий у плечах, з батькiвськими карими гострими очима, з блiдуватим лицем. Тонкi пружки його блiдого лиця з тонкими губами мали в собi щось неласкаве. Гострi темнi очi були нiби сердитi…” А Карпо (І.Нечуй-Левицький "Кайдашева сім'я") Б Петро Шрам (П.Куліш "Чорна рада") В Лаврін (І.Нечуй-Левицький "Кайдашева сім'я") Г Чіпка (П.Мирний "Хіба ревуть воли...")

Номер слайду 6

5. “Ніс невеличкий, тонкий, трохи загострений; темні карі очі — теж гострі; лице довгообразе — козаче; ні високого, ні низького зросту, — тільки плечі широкі, та груди високі... Оце й уся врода. Таких парубків часто й густо можна зустріти по наших хуторах та селах. Одно тільки в нього неабияке — дуже палкий погляд, бистрий, як блискавка. Ним світилася якась незвичайна сміливість і духова міць, разом з якоюсь хижою тугою... ” А Чіпка (П.Мирний "Хіба ревуть воли...")  Б Іван Палійчук (М.Коцюбинський "Тіні забутих предків") В Сава Федорчук (О.Кобилянська "Земля") Г Лаврін (І.Нечуй-Левицький "Кайдашева сім'я")

Номер слайду 7

6. “І не саме великий, але плечистий і сильний, а з лиця мов у якої дівчини, лише що над устами засіявся вус. Дівчата в селі знали добре, який він був, одначе він держався від усіх так далеко, був такий соромливий і замкнений, що ніхто не міг про нього сказати, щоб глядів за одною довше, ніж за другою. ” А Сава Федорчук (О.Кобилянська "Земля")   Б Лаврін Кайдаш (І.Нечуй-Левицький "Кайдашева сім'я")   В Михайло Федорчук (О.Кобилянська "Земля")   Г Василь (Г.Квітка-Основ'яненко "Маруся")

Номер слайду 8

7. “Він був високий ростом, вищий від свого брата, але ніжно збудований, як мати. З лиця подобав також на неї і був би гарний, коли б не його безустанно заблуканий погляд, що мав у собі щось зимного й несупокійного. З його ніжного, майже дитинячого обличчя вражав його погляд прикро і відтручував від себе. Очей сих не наслідив він ані від тата, ані від мами. ...його очі, великі й сиві, не мали нічого спільного з його дитинячо-молодим обличчям. ” А Карпо Кайдаш (І.Нечуй-Левицький "Кайдашева сім'я") Б Сава Федорчук (О.Кобилянська "Земля") В Чіпка (П.Мирний "Хіба ревуть воли...")  Г Петро Шрам (П.Куліш "Чорна рада")

Номер слайду 9

8. “…Здоровенний козарлюга. Пика широка, засмалена на сонці; сам опасистий; довга, густа чуприна, піднявшись перше вгору, спадала за ухо, як кінська грива; уси довгі, униз позакручувані, аж на жупан ізвисали; очі так і грають, а чорні, густії брови аж геть піднялись над тими очима...” А Кирило Тур (П.Куліш "Чорна рада") Б Петро Шрам (П.Куліш "Чорна рада") В Максим Гудзь (П.Мирний "Хіба ревуть воли...") Г Семен (М.Вовчок "Максим Гримач")

Номер слайду 10

9. “Палкий, як порох, сміливий, як голодний вовк, він усіх побивав, над усім верховодив... Як же дійшов до літ та убрався у силу, — біда з ним та й годі! Високого зросту, станкий, бравий, широкоплечий, як з заліза збитий, а до того ще меткий, як заєць, співун-реготун... Хороший з лиця — повновидий, рум'янець на всю щоку, з чорними, веселими очима, з чорним лискучим усом, — він був перший красень на селі... ” А Лаврін Кайдаш (І.Нечуй-Левицький "Кайдашева сім'я") Б Максим Гудзь (П.Мирний "Хіба ревуть воли...")  В Михайло Федорчук (О.Кобилянська "Земля") Г Іван Палійчук (М.Коцюбинський "Тіні забутих предків")

Номер слайду 11

10. “Сидить у стелю дивиться. Або у вуса дме, то в один, то в другий — розпушує. То я йому галушок миску гарячих (він їсти страх любив), ложку в руки — їж, Карпе! І тьопає, як на себе кидає. Товстопикий був, товстоногий. І рудий — матінко ти моя... Як стара солома. ” А Старий Кайдаш (І.Нечуй-Левицький "Кайдашева сім'я")   Б Іван Брюховецький (П.Куліш "Чорна рада")   В Карпо Ярковий (Г.Тютюнник "Три зозулі з поклоном")   Г Максим Гудзь (П.Мирний "Хіба ревуть воли...") 

Номер слайду 12

11. “Високий на зріст, тілом міцно збудований і смуглий на обличчі. Молоді, м’які волосинки, неголені вже тиждень надавали йому неохайного вигляду. Але брови мав густі, очі великі, сірі, чоло широке, губи чутливі. Темне волосся він одкидав назад, як багато хто з селюків і дехто тепер з поетів… ” А Степан Радченко (В.Підмогильний "Місто") Б Я (М.Хвильовий "Я (Романтика)") В Григорій Многогрішний (І.Багряний "Тигролови") Г Карпо Ярковий (Г.Тютюнник "Три зозулі з поклоном")

Номер слайду 13

12. “Високий, огрядний собі пан, кругловидий, русявий; голова в кучерях, як у золотому вінку; очі ясні, веселі, як зорі; і вже чи ступить, чи заговорить, то справді по-гетьманськи… ” А Кирило Тур (П.Куліш "Чорна рада") Б Іван Брюховецький (П.Куліш "Чорна рада") В полковник Шрам (П.Куліш "Чорна рада") Г Яким Сомко (П.Куліш "Чорна рада")

Номер слайду 14

13. “Гарний, русявий, чисто підголений; чуб чепурний, уси козацькі, очі веселенькі, як зірочки; на виду рум’яний, моторний, звичайний; жупан на ньому синій і китаєва юпка, поясом з аглицької каламайки підперезаний, у тяжинових штанях, чоботи добрі, шкапові, з підковами. ” А Чіпка (П.Мирний "Хіба ревуть воли...") Б Василь Кравчина (О.Довженко "Україна в огні") В Михайло (О.Кобилянська "Земля") Г Василь (Г.Квітка-Основ'яненко "Маруся")

Номер слайду 15

14. “Чоловічок сей був у короткій старенькій свитині, у полотняних штанях, чоботи шкапові, попротоптувані - і пучки видно. Хіба по шаблі можна б догадуватися, що воно щось не просте: шабля аж горіла од золота; да й та на йому була мов чужа. І постать, і врода в його була зовсім не гетьманська. ” А Іван Брюховецький (П.Куліш "Чорна рада") Б Яким Сомко (П.Куліш "Чорна рада") В Петро Шрам (П.Куліш "Чорна рада") Г Максим Гримач (М.Вовчок "Максим Гримач")

Номер слайду 16

15. “Він був високий і худий, і чоло в нього було високе, хвилясте довге волосся сиве, а борода біла. І була в нього велика грижа ще з молодих чумацьких літ... Він був письменний по-церковному й у неділю любив урочисто читати Псалтир” А дід Семен (О.Довженко "Зачарована Десна") Б батько Петро Семенович (О.Довженко "Зачарована Десна") В Григорій Многогрішний (І.Багряний "Тигролови") Г дядько Самійло (О.Довженко "Зачарована Десна")

Номер слайду 17

16. “ …Леґінь, стрункий і міцний, як смерічка, мастив кучері маслом, носив широкий черес і пишну кресаню… ” А Лаврін Кайдаш (І.Нечуй-Левицький "Кайдашева сім'я") Б Максим Гудзь (П.Мирний "Хіба ревуть воли...")  В Михайло Федорчук (О.Кобилянська "Земля") Г Іван Палійчук (М.Коцюбинський "Тіні забутих предків")

Номер слайду 18

17. “Він був без одежі. М'яке темне волосся покривало все його тіло, оточувало круглі і добрі очі, заклинилось на бороді й звисало на грудях… Се був … добрий лісовий дух, що боронить людей од нявок. Він був смертю для них: зловить і роздере… ” А Лісовик (Леся Українка «Лісова пісня") Б Чугайстир (М.Коцюбинський "Тіні забутих предків") В Арідник (М.Коцюбинський "Тіні забутих предків") Г Перелесник (Леся Українка «Лісова пісня")

Номер слайду 19

18. “ Темний він був на очі, а ходив без проводиря, у латаній свитині і без чобіт, а грошей носив повні кишені. Що ж робив із тими грішми? Викупляв невільників із неволі. Іще ж до того знав лічити усякі болісті і замовляти усякі рани…” А Кирило Тур (П.Куліш "Чорна рада") Б Петро Шрам (П.Куліш "Чорна рада") В Максим Гудзь (П.Мирний "Хіба ревуть воли...") Г Божий чоловік (П.Куліш "Чорна рада")

Номер слайду 20

19. “Чорнобривий, з м'ясистим носом,віком понад тридцять літ… Смокче бордо і читає-смокче «Правду», студіює промову вождя... Дисциплінований і точний, і не схильний вдаватися у дрібниці…” А Кирило Тур (П.Куліш "Чорна рада") Б Іван Брюховецький (П.Куліш "Чорна рада") В майор Медвин (І.Багряний " Тигролови") Г Григорій Многогрішний (І.Багряний " Тигролови")

Номер слайду 21

20. “...Високий, як батько, дебелий красень. Молодий — років 25. На ньому військовий старенький френч. На ногах ічиги, на голові набакир кепка, з-під неї буйний чуб кучерявиться. При боці — ніж, а за плечем новенький дробовик…” А Василь Кравчина (О.Довженко "Україна в огні") Б Лаврін Кайдаш (І.Нечуй-Левицький "Кайдашева сім'я") В Гриць Сірко (І.Багряний " Тигролови") Г Григорій Многогрішний (І.Багряний " Тигролови")

Номер слайду 22

21. “Вірний вартовий на чатах із дегенеративною будівлею черепа, трохи безумні очі, низенький лоб, чорна копна розкуйовдженого волосся, приплюснутий ніс, нагадує каторжника…” А Я (М.Хвильовий "Я (Романтика)") Б Майор Медвин (І.Багряний " Тигролови") В Возний Тетарваковський (І.Котляревський " Наталка Полтавка") Г Дегенерат (М.Хвильовий "Я (Романтика)")

Номер слайду 23

22. “ Від того кидавсь берега до того. Любив достаток і любив пісні. Це як, скажімо, вірувати в бога і продавати душу сатані…” А Максим Залізняк (Т. Шевченко " Гайдамаки") Б Іван (Т.Шевченко "Катерина") В Лукаш (Леся Українка " Лісова пісня") Г Гриць Бобренко (Ліна Костенко "Маруся Чурай")

Номер слайду 24

23. “Був молодий і гарний був на вроду. І жив, і вмер, як личить козаку. За те, що він боровся за свободу, його спалили в мідному бику! ” А Северин Наливайко (Ліна Костенко " Маруся Чурай") Б Еней (І.Котляревський "Енеїда") В Мойсей (І.Франко “Мойсей”) Г Мартин Пушкар (Ліна Костенко " Маруся Чурай")

Номер слайду 25

24. “ Все, що мав у житті, він віддав. Для одної ідеї, І горів, і яснів, і страждав, І трудився для неї.” А Іван Іскра (Ліна Костенко " Маруся Чурай") Б Мойсей (І.Франко “Мойсей”) В Еней (І.Котляревський "Енеїда") Г Дядько Лев (Леся Українка " Лісова пісня")

Номер слайду 26

Відповіді 1г, 2г, 3в, 4а, 5а 6в, 7б, 8а, 9б, 10в 11а, 12г, 13г, 14а, 15а 16г, 17б, 18г, 19в, 20в, 21г, 22г, 23а, 24б

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лебедь Іванна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лебедь Іванна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
15 квітня 2018
Переглядів
2869
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку