Презентація "ГРАМОТНЕ СПІЛКУВАННЯ – ЗАПОРУКА УСПІХУ"

Про матеріал
У презентації дане визначення понять "грамотність", "спілкування", описана структура спілкування, наведені типи висловлювань, зазначений принцип ввічливості Дж.Н. Ліча, охарактеризоване психологічно оптимальне спілкування, наведений перелік методів, які допоможуть удосконалити вербальне спілкування, дані рекомендації як вплинути на співрозмовника, не викликаючи при цьому у нього образи тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГРАМОТНЕ СПІЛКУВАННЯ – ЗАПОРУКА УСПІХУ

Номер слайду 2

ступінь знання законів і правил рідної мови, це вміння користуватися цими знаннями для висловлювання своєї думки в усному та писемному мовленні. Грамотність – це не тільки вміння добре писати, ми маємо відходити від того спрощеного розуміння. Грамотність переплітається із поняттям культури мови. Також тут важливе ставлення мовця до своєї рідної мови: як він її розцінює, чи є в нього закладені основи збереження мови, чи він іде за своїм середовищем, яке не визнає чисту мову. Добре, якщо людина зорієнтована на те, щоб гарно говорити, якщо вона дбає про свою мову та розуміє, що мова є універсальне явище, вона ідентифікує нас. Грамотність – це

Номер слайду 3

Спілкування – цепроцес передавання й сприймання повідомлень за допомогою вербальних і невербальних засобів, що охоплює обмін інформацією між учасниками спілкування, її сприйняття й пізнання, а також їхній вплив один на одного і взаємодію щодо досягнення змін у діяльності.

Номер слайду 4

Комунікативно-інформаційний компонент, що означає приймання (реципієнт) і передавання (комунікатор кореспондент) повідомлень і майбутній зворотний зв'язок, в основі якого - психологічний контакт. Пізнавальний компонент, що ґрунтується на процесі сприйняття й розуміння людьми один одного.Інтерактивний компонент, пов'язаний з процесом впливу, поведінкою. До структури спілкування належать:

Номер слайду 5

повідомленнякритичнізауваженнясудженнякомпліменти. Розглянемо типи висловлювань рекомендаціїпропозиціїдумкивисновкирезюмевідповідізапитанняпоради

Номер слайду 6

ПРАВИЛАПринцип ввічливості Дж. Н. Ліча, сформульований у вигляді наступних правил:

Номер слайду 7

Недостатня підготовка до розмови, невміння виокремити в ній головне, лаконічно і грамотно висловити свої думки приводять до значних (до 20-30%) втрат часу та погіршення взаєморозуміння.

Номер слайду 8

Яке спілкування вважають психологічно оптимальним?Психологічно оптимальним є таке спілкування, у якому реалізуються цілі учасників спілкування відповідно до мотивів, які зумовлюють ці цілі, і за допомогою таких способів, що не спричинюють у партнерів відчуття незадоволення. Психологічно оптимальним може бути також спілкування, у якому партнерам вдається зберегти бажану для кожного з них суб'єктивну дистанцію.

Номер слайду 9

Ось кілька методів, які допоможуть вам удосконалити вербальне спілкування:91. Частіше звертайтеся до допомоги словника. Найвірнішими помічниками на вашому столі повинні бути словники. Використовуйте словник, щоб вивчити значення і походження нових слів, з якими ви стикаєтесь. Також використовуйте його, щоб перевірити точне значення і правопис слів, в яких ви не впевнені.

Номер слайду 10

2. Більше читайте. У сучасному світі ми настільки зайняті повсякденними клопотами і отримуємо таку величезну кількість інформації завдяки телебаченню, радіо, телефону і інтернету, що книгам приділяється дуже мало часу і уваги. Читання хороших авторів допомагає розвинути грамотність мови. Сучасні і класичні романи, наукова література і статті в газетах і журналах – все це важливі джерела для збагачення вашого словникового запасу. Читаючи, ви не тільки черпаєте інформацію з сюжету, ви вчитеся правильно будувати фрази, дізнаєтеся нові слова. Завдяки візуальній пам'яті поліпшується ваш правопис.

Номер слайду 11

3. Шукайте і використовуйте нові слова. Зустрівши на своєму шляху нове слово, зверніться до словника, щоб з'ясувати його значення і походження. Вам буде легше запам'ятати нові слова, якщо ви будете намагатися використовувати їх, як можна частіше. Однак не варто цим зловживати. Використовуючи багато довгих і неясних слів у повсякденній мові, можна здатися пихатим або претензійним. Головна вигода багатого словникового запасу полягає в тому, що ви завжди зможете висловитися зрозуміло, підібравши точне за значенням слово. Взагалі в розмові і листі краще використовувати короткі і ясні пропозиції.

Номер слайду 12

4. Пишіть і редагуйте. Кожен раз, коли ви щось пишете, будь то sms, повідомлення електронної пошти, у вас є можливість потренувати вашу мову. Перечитайте те, що ви написали і поставте собі пару питань: Наскільки те, що ви написали точно виражає те, що ви мали на увазі? Чи буде це зрозуміло вашому читачеві? Могли б ви сформулювати думку більш коротко і чітко? Необхідно вміти відсіювати зайві слова, які заважають зосередитися на головному.

Номер слайду 13

5. Приймайте участь у розвивальних іграх. Спробуйте підвищити грамотність мови за допомогою різних ігор. Анаграми, кросворди, шифри, шаради, ребуси та інші подібні загадки чудово розвивають ваші інтелектуальні здібності. Ось проста і кумедна гра. Одна людина зачитує зі словника визначення, а інші повинні ідентифікувати слово.

Номер слайду 14

6. Послухайте себе з боку. Якщо це можливо, створіть відеокліп, із записом вашої мови. Це особливо корисно, якщо незабаром вас чекає важлива розмова, співбесіда. Більшість людей виявляє, послухавши себе з боку, що щодня робить безліч мовних помилок. Це може бути неправильна побудова речень або слова-паразити.

Номер слайду 15

Щоб вплинути на співрозмовника, не викликаючи при цьому у нього образи. Починайте розмову з хороших слів, компліментів. Не кажіть людині прямо в очі про її помилки. Замість того, щоб принижувати людину, вкажіть на власні помилки. Ставте запитання, замість того, щоб віддавати накази. Приписуйте людині позитивні якості, які вона могла б у подальшому проявити. Дайте співрозмовнику змогу зберегти «своє обличчя». Робіть так, щоб людина була рада виконати Ваше доручення.

Номер слайду 16

Цікава вправа, яка допоможе швидко і впевнено підбирати правильні слова!Потрібно вибрати якийсь предмет, який є в будинку (лампа, холодильник, стілець тощо), потім завести секундомір на п'ять хвилин (потім більше) і розповідати про цей предмет грамотною мовою, використовуючи тропи і стилістичні фігури. Спочатку це даватиметься нелегко, але з кожним разом слова будуть приходити на думку все швидше і різноманітніше.

Номер слайду 17

Будьте грамотними та успішними у спілкуванні!

pptx
Додано
1 квітня 2021
Переглядів
1534
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку