Презентація "Греція. Мікенська цивілізація. Становлення полісної системи"

Про матеріал
Презентація створена за підручником Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підруч. для 6 кл. закл. загал. серед. освіти / О. В. Гісем, О. О. Гісем. — Харків : Вид-во «Ранок», 2019.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Греція. Мікенська цивілізація. Становлення полісної системи

Номер слайду 2

План: Природні умови та господарство. Мікенська цивілізація“Темні віки”Греки. Поліс

Номер слайду 3

Природні умови та господарство Греція розташована на Балканському півострові, у східній частині Середземного моря. З давніх часів місцеве населення називало свою батьківщину Елладою. Із заходу її омиває Іонічне море, а зі сходу – Егейське. Територія півострова вкрита горами, земля тут кам’яниста, великих річок немає

Номер слайду 4

Заняття населення

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Мікенська цивілізація. У III-II тис. до н.е. з півночі на Балканський півострів вторглися племена ахейців. Поступово вони захопили не тільки континентальну Грецію, а й острови Егейського моря. Ахейці створили цивілізіцію, яку вчені називають Мікенською, за назвою іхнього найбільшого міста –Мікен. Також у них було багато спільного з мінойцями: Подібне письмо. Морська торгівля. Майстерні вироби із золота та бронзи

Номер слайду 7

“Темні віки”У ХІІ ст. до н.е., так само з півночі, в Елладу прийшли дорійці. Вони відзначалися надзвичайною агресивністю та жорстокістю. Вони знищили Мікенську цивілізацію. Її загибель стала початком так званих «темних віків», які тривали до VII ст. до н. е. Було забуто писемність, люди знову почали жити племенами. Проте в цей час навчилися обробляти новий метал — залізо, яке замінило бронзу. Ахейці, що залишилися, згуртувалися навколо давнього міста Афіни. Дорійці, витіснивши місцеве населення, заселили Пелопоннес, заснувавши міста Спарта, Мегара та Коринф. Як Мікенська цивілізація отримала свою назву?

Номер слайду 8

ГРЕКИГреція була роздроблена. Проте дещо було спільне для всіх греків: Шанували одних Богів. Спільна мова. Алфавіт. У поемах давньогрецького поета Гомера — «Іліада» та «Одіссея» — розповідається про спільне походження всіх греків та подвиги їхніх предків. Ці великі поеми грецький народ знав напам’ять. Себе греки називали еллінами, а свою країну — Елладою. Який метал населення Балканського півострова навчилося обробляти в «темні віки»?

Номер слайду 9

ПОЛІСИМайже на кожному острові або в гірській долині розміщувалося окреме незалежне місто-держава, яке називалося поліс. Кожен поліс мав свою монету, закони та армію. Майже на кожному острові або в гірській долині розміщувалося окреме незалежне місто-держава, яке називалося поліс. Кожен поліс мав свою монету, закони та армію. Складовими частинами поліса були: -укріплений пагорб — акрополь; -нижнє місто, центром якого була ринкова площа — агора. -За стінами поліса починалися поля та села. Вони забезпечували місто продуктами харчування. 

Номер слайду 10

ВИСНОВКИ: У II тис. до н. е. Балканський півострів заселили ахейці, які створили Мікенську цивілізацію. У XII ст. до н. е. у Грецію з півночі вторглися племена дорійців, що стало початком «темних віків». «Темні віки» тривали приблизно 400 років і закінчилися після розквіту грецьких полісів.

Номер слайду 11

Запитання і завдання1. На які частини поділяється Греція?2. Які народи утворили єдиний народ „греки”?3. Запишіть речення, виправляючи помилки: Грецію омивають на сході – Середземне море, на заході – Егейське море, на півночі – Іонічне море

Номер слайду 12

§ 32 опрацювати, Відповідати на запитання стор.103

pptx
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
3179
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку